10 år med nøkkelhullet

Denne merkeordningen hjelper nordmenn med å få et sunnere kosthold.

Nøkkelhullet ble lansert i 2009 av Helsedirektoratet og Mattilsynet. I 10 år har merkeordningen hjulpet nordmenn med å ta sunnere valg, uavhengig av ernæringskunnskaper og språkferdigheter. Å velge nøkkelhullsprodukter vil derfor være et enkelt grep for å kunne spise sunnere og noe du kan tipse både PT-kunder og kostholdsklienter om.

Unngå unødvendig sukker og fett

Nøkkelhullet symboliserer at en matvare er et sunnere alternativ sammenlignet med tilsvarende produkter i samme kategori. Merkeordningen setter krav til minimumsinnhold av kostfiber og maksimumsinnhold av fett, mettet fett, salt og sukker. Et eksempel fra Helsedirektoratet viser at du kan sparer kroppen for 4 kilo sukker i løpet av ett år ved å bytte ut 1 porsjon müsli som ikke oppfyller nøkkelhull-kravene med en nøkkelhullmerket variant. Et annet eksempel viser at du i løpet av 1 år reduserer inntaket av fett med 0,7 kilo ved å bytte ut kjøttdeig av storfe med 14 % fett med nøkkelhullmerket karbonadedeig eller kjøttdeig av storfe med 5 % fett. I løpet av 5 år tilsvarer dette 3,5 kilo fett, og etter 10 år har du spart kroppen din for 7 kilo fett!

Ned i vekt med Nøkkelhullmat?

I 2015 viste en beregning utført av Universitetet i Oslo i 2015 hvilken ernæringsmessig effekt på kosten det vil ha å erstatte matvarer uten nøkkelhullet med nøkkelhullsmerkede matvarer. Dersom en person med et gjennomsnittskosthold i Norge konsekvent bytter ut vanlige matvarer med nøkkelhullet, vil det bidra til at kostholdet nærmer seg anbefalt energiandel fra mettet fett, samt at inntak av fiber kommer innenfor anbefaling på 25–35 gram per dag. Andre beregninger viser også at ved å bytte ut vanlige matvarer med nøkkelhullprodukter så vil mange gå ned i vekt i løpet av år uten å endre sitt aktivitetsnivå. Jo mer man veier i utgangspunktet, jo større er fordelen ved å velge nøkkelhullet når det gjelder vektreduksjon. Små enkle grep i hverdagen kan utgjøre store forskjeller over tid.

Viktig å være klar over

Selv om nøkkelhullet er godt kjent, så er det viktig å tydeliggjøre hva merket faktisk betyr. For noen år tilbake fikk Grandiosa et nøkkelhull, noe som flere mente var villedende fordi en ferdigpizza ikke nødvendigvis betyr at dette er en sunn og næringsrik middag. Det symbolet sier noe om er at det er et sunnere alternativ i sin kategori, altså ferdigpizzaer i denne sammenheng. Husk at alle friske grønnsaker, poteter og belgvekster, samt fersk fisk er naturlige nøkkelhullsprodukter selv om de ikke er merket! Produkter som brus, godteri, kaker og kjeks er ikke i matvaregruppene som kan bli merket med et nøkkelhull.

Kilde: Helsedirektoratet


Saken er hentet i fra AFPT

Saken er hentet i fra AFPT
Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter