10 smarte basisvarer på kjøkkenet

Fyll opp kjøleskapet, fryseren og kjøkkenskapene med matvarer som gjør det enkelt å spise sunt hver dag.

Nedenfor finner du en liste over 10 basisvarer alle bør ha på kjøkkenet, som gjør det enkelt å ha et sunt og variert kosthold.

1) Havregryn

Havregryn har en naturlig søtsmak som gjør at de kan brukes i mange ulike retter. I tillegg til den klassiske havregrøten egner disse grynene seg godt til vaffelrører og når du lager pannekaker. Havregryn kan også brukes til å lage havremel. Dette er en god ingrediens i både pizzadeig og ulike typer bakst. Havre bidrar med gode karbohydrater og fiber, proteiner, samt flere ulike vitaminer og mineraler.

2) Belgfrukter

Kikerter, linser og bønner er rimelig i pris og bidrar med flere viktige næringsstoffer. Disse produktene har også lang holdbarhet og kan brukes til det meste. Prøv for eksempel bønner som erstatning for kjøtt når du lager taco eller gryteretter, eller bruk belgfrukter i salater og supper. Det finnes også mange fristende oppskrifter av ulike vegetarburgere hvor kikerter eller linser er hovedingrediens.

3) Grønnsaker

De fleste av oss har godt av å spise mer grønnsaker. Gjør det til en vane å inkludere grønnsaker i alle måltidene dine og husk at «ventegrønnsaker» er perfekt som snacks når det er litt lenge til neste hovedmåltid. Frosne grønnsaker er like næringsrike som ferske. Derfor er det smart å alltid ha noen grønnsaksposer tilgjengelig i fryseren. Det tar ikke mange minuttene å koke ferdigkuttede grønnsaker. I tillegg til å bidra med vitaminer, mineraler og fiber, så vil gjerne tallerkenen din også se mer fargerik og fristende ut med grønnsaker.

4) Egg

Egg er en naturlig næringsbombe som blant annet bidrar med proteiner av høy kvalitet og D-vitamin. Faktisk så inneholder egg alle livsnødvendige næringsstoffer unntatt vitamin C. Ulike eggeretter fungerer perfekt både til frokost, lunsj og middag, eller når du bare trenger noe som er raskt å lage. Lag for eksempel eggerøre med spekemat og røkelaks, grønnsaksomelett eller speilegg på brødskiver. Kokte egg passer fint som et mellommåltid og kan spises som det er, eller bruk det som pålegg og salatingrediens. Egg er også en viktig ingrediens i mange andre retter og matvaren har lang holdbarhet.

5) Hermetiske tomater

Du skal ikke kimse av hermetikkhylla. Hermetiske tomater teller faktisk som en grønnsak i anbefalingen «5 om dagen» og dette er en super basisvare i matlagingen. Med hermetiske tomater kan du enkelt lage tomatsaus til pastaretter og pizza, tomatsuppe og ratatouille. Kjøp gjerne flere ulike varianter slik at du har et lite lager med forskjellige smaker.

6) Lomper

Lomper har virkelig blitt en populær ingrediens de siste årene – både som lunsj, mellommåltider, mat-på-farten og til middag. Hva med for eksempel lompewraps, lompepizza, lomper med pålegg eller lompechips? Lompepakker tar minimalt med plass på kjøkkenet ditt og kan brukes til så mangt!

7) Nøtter

Helsedirektoratet anbefaler å spise en liten neve nøtter hver dag. Nøtter er nemlig en god kilde til sunt fett, protein og fiber, samt flere viktige vitaminer og mineraler. Ulike nøttetyper passer godt både som snacks eller som en del av et mellommåltid, og nøtter er også en super ingrediens i wokretter og salater.

8) Frukt

Dette er naturens eget sunne godteri. Frukt er naturlig søtt og egner seg godt som en liten dessert etter et større måltid, eller som et sunnere alternativ når du kjenner søtsuget kommer. Ulike typer frukter er også et perfekt alternativ som mellommåltid. Det er enkelt å få tak i og det tar minimalt med plass i veska når du er på farten.

9) Bær

Bær er en god kilde til blant annet antioksidanter og fiber. Dette er sunne og smakfulle vitaminbomber med en herlig naturlig søtsmak. Ulike bær egner seg godt som ingrediens i smoothies eller som topping på grøt og lignende. Med frosne bær er det også enkelt å lage sunne og søte desserter som for eksempel hjemmelaget bærsorbét.

10) Kesam/kvarg

Salget av ulike kvargprodukter har økt de siste årene. Det fører til at det stadig kommer flere og flere varianter å velge mellom. I dag finnes det både originale og magre kesamprodukter, kesam med og uten topping, og vi har kesam naturell og kesam med smak. Kvarg er et meieriprodukt som har et naturlig høyt innhold av protein og andre viktige næringsstoffer. Ved å tilsette frukt, bær og gjerne noen nøtter har du et enkelt og næringsrikt måltid på null komma niks. Kesam kan spises som det er, eller brukes som ingrediens i andre matretter. Kvargprodukter er blant annet kjent for å gjøre bakst og bakverk mer saftig, og kesam egner seg også ypperlig som base i dipper og dressinger.

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter