10 tips for å kaste mindre mat

I gjennomsnitt kaster hver av oss omtrent 46 kilo spiselige matvarer hvert år. Her er noen tips til hvordan du kan redusere matsvinnet ditt!

«Best før» betyr egentlig «godt etter»

At en matvare er utgått på dato er en av hovedårsakene til at vi kaster mat. Matvarer som har «best før»-merking er ofte fullt spiselige etter datomerkingen. Se, lukt på og smak på maten, så kan du avgjøre om den kan spises eller om den faktisk bør kastes.

Opprydding

Ta en skikkelig runde og rydd ut av skap, skuffer og kjøleskap for å få en oversikt over hva du har og holdbarheten på produktene. Lag noen restemåltider så du får brukt opp det du har før du handler for å fylle opp igjen. Du kan også ha en fast dag i uken som er «restedag» der du lager mat av det du har, før neste handletur.

Planlegging

Hvis du planlegger ukens dagsmenyer, og handler deretter, kommer du ikke til å sitte igjen med mye rester eller åpnete forpakninger. Skriv handleliste over det du vet at du kommer til å trenge for de ulike måltidene den kommende uken, så holder du deg fra impulskjøp. Beregn porsjonsstørrelsene, og ikke lag mer mat enn du vet at kommer til å bli spist.

Oppbevaring

Pass på å oppbevare maten riktig slik at matvarene holder seg best mulig. Oppbevar rester i tette bokser.

Mat til overs

Har du rester fra middagen kan du spise det til lunsj dagen etter, eller fryse ned til en annen gang. Grønnsaker som brokkoli, blomkål og potet kan brukes i en grateng eller potetmos dagen etter.

Brød

Hvis du vet at brødet aldri blir spist opp så kan du fryse ned halvparten.

Hold øye med hva og hvor mye du kaster

Hva er det egentlig i posen med matavfall som du kaster? Er det ofte spiselig mat kan du notere deg hva slags type mat det er, og sette deg som mål å ikke kaste den type matvare den neste måneden.

Barnas mat

Hvis du ofte ender opp med å kaste matrestene til barna dine fordi de ikke ville spise opp så kan du gjøre det til en vane å ta en litt mindre porsjon til deg selv, og spise det barna ikke spiste.

Sjekk holdbarheten i butikken

Hvis du vet at du skal bruke matvaren samme dag kan du kjøpe utløpsvarer til rabattert pris. Skal du bruke matvaren senere i uken bør du forsikre deg om at den er holdbar til du skal spise den.

Slappe grønnsaker

Legg slappe og triste salater og rotfrukter i en skål med iskaldt vann en times tid, så blir de så gode som nye.

Del:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Epost

Del:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email