10 Tips for effektiv trening!

Her har du 10 tips for effektiv trening

Attityde:

Hvis du trener for at du «må», så vil du ikke komme langt. Du kommer helt enkelt til å bli lei etter en stund. Ved å regelmessig påminne deg selv om de fordeler som regelmessige trening medfører – øket energi, og vitalitet, sex appeal, bedre selvtillit, økt produktivitet og selvfølgelig en finere kropp – så vil du oppdage at treningen umiddelbart føles morsommere og mer meningsfylt. «Jeg må» vil da automatisk forandres til «jeg vil»!

Konkurrer bare med deg selv:

De fleste slutter med treningen fordi de sammenligner seg selv med andre, og trekker konklusjonen at de andre er mye bedre enn dem selv. Det er ganske dumt, fordi det ikke finnes noen andre som har eksakt de samme genetiske forutsetningene som en selv. Dessuten kan forskjeller i alder, kjønn, personlighet m.m spille inn. Ingen kan være best i alt. Forsøk å være realistisk. Den eneste personen du i virkeligheten kan sammenligne deg med er deg selv.

Sett opp kort- og langsiktige mål..

Hvis du ikke vet hvor du skal gå, kommer du til å havne et annet sted» lyder et ordtak, og det ligger det mye i. For at du skal komme noen vei med treningen din må du ha et mål. Det kan være et stort mål, f.eks å vinne klassen din på det nasjonale mesterskapet, eller et mindre, men minst like viktig mål, som å komme i form, få frem magerutene, gå ned 10 kilo eller legge på deg et bestemt antall kilo muskler.

Har du et mål klart for deg blir det lettere å motivere seg for treningen. Valget av øvelser, treningsintensitet o.s.v vil bli mye enklere. I blant kan veien til målet føles veldig lang. Da kan det være klokt å ha en serie delmål. Du ser da hvordan du kommer steg for steg nærmere ditt store mål. Hva kan være bedre for motivasjonen?!

Ved å føre treningsdagbok kan du se hvordan du dag for dag kommer nærmere dine mål. Du kan også raskt oppdage om du trenger å gjøre spesielle forandringer i din trening eller kost for å lykkes.

Regelmessighet

Regelmessig trening henger nær sammen med mental forberedelse. Hvis du er skikkelig seriøs med treningen, vil du snart innse at regelmessighet i treningen er alfa og omega for å få fremgang. Det er også et spørsmål om disiplin: du kan trene deg selv mentalt ved å sørge for at du aldri går glipp av en treningsøkt. (Selvfølgelig skal du ikke trene hvis du er syk eller skadet. Det du skal unngå er å bli fristet til å droppe treningen av en tullegrunn fordi humøret ikke er på topp en dag).

Oppvarming

En riktig oppvarming er noe av det viktigste hvis du vil unngå skader og få mest mulig ut av treningen din.

Enten du trener på morgenen eller etter en hard dags arbeid på skole eller jobb, så behøver kroppen din å varmes opp og forberedes til en hard treningsøkt. Velg en passende oppvarmingsøkt – varier gjerne – og sørg for å bruke ca 15-20 minutter på denne aktiviteten før du går over til selve treningen.

Utførelse

Lær deg å utføre alle øvelser riktig. Er du usikker på hvordan du skal gjøre så spør noen som er mer erfaren enn du, eller les deg til bedre viten! Kjør heller med lette vekter og god muskelkontakt enn for tungt. Du skal ikke gynge eller bruke kroppen som brekkstang for å få opp vekten. Utfør gjerne reppetisjonene langsomt og kjenn hvordan muskelen arbeider. Ta gjerne en kort pause i spent posisjon før du senker vekten det gir en mer kontrollert utførelse og dessuten maksimal muskeltilvekst.

Trenings intensitet

Intensitet kan man enklest definere som det prosentvise tilfeldige muskelarbeidet. Jo nærmere intensitetsprosenten nærmer seg 100 (%). eller med andre ord jo hardere du trener, desto bedre resultat vil du få. Opp til en hvis grense: du kan selvfølgelig også bli overtren hvis du overdriver treningen.

Ikke overtren

Hvis treningen går bra og man har store ambisjoner er det lett å trene for mye og for hardt og dermed bli overtrent. Også her er det disiplin som gjelder, det gjelder å holde seg til et system, og ikke glemme at hvile er nødvendig for muskelvekst

Treningsdagbok

Det finnes så mange ulike faktorer som spiller inn når det gjelder treningen din, at det kan være så godt som umulig å vite hva som har påvirket treningen din i den ene eller andre retningen. Ved å føre inn i en treningsdagbok hvordan du trener, nøyaktig hvordan du spiser, hvordan du sover, hvordan du føler deg og hvordan kroppen din reagerer på treningen, kan du derimot lett finne ut hvilke treningsmetoder som har virket og ikke. Ved å fast føre treningsdagbok, i f.eks ett år, vil du lære deg mye nytt om kroppen din og hva som påvirker deg fysisk og psykisk. Du kan gå tilbake å se hvordan du har spist og trent under perioder hvor fremgangen har vært bra – og omvendt.

Matvaner

Du må være, bevist om hvor viktig det er å spise riktig for å få fremgang innen denne og alle andre idretter. Lær deg så mye du kan om næringsmidler og din kropps behov. Lær deg å lage nyttig, god mat. Ingen kosttilskudd i verden kan erstatte et velballansert og næringsrikt kosthold!

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter