Muskelfibre

Hva er egentlig en muskel? Hva består den av, og hvordan kan vi best trene den så den gjør som vi vil; som selvsagt er bli større og sterkere?

Muskelfibre

En muskel består av bunter med muskelfibre, som i sum blir til det vi kaller en muskel. Muskelfibrene er ikke like, men de finnes i 3 ulike varianter.

– Type 1

– Type 2A

– Type 2X

Type 1 er svakest, og type 2 A og X er, ja du gjettet riktig, de er sterkest.

Muskelfibrene aktiveres etter behov

Noen tror at hele muskelen med alle muskelfibrene aktiveres når vi trener, og at den får beskjed om å enten «ta i» 30 prosent, 40 prosent, eller om vi tar i alt vi kan, 100 prosent. Men slik er det ikke.

Ved lett trening aktiveres først de svakeste muskelfibrene, altså type 1. Hjernen kalkulerer behovet for kraft, og aktiverer det nødvendige antall type 1 fibre hundre prosent. For det er slik en bunt med muskelfiber fungerer; den er enten AV eller PÅ!

Når behovet for kraft øker sender hjernen beskjed til flere type 1 fibre, og til slutt er alle disse buntene med fibre aktivert 100 prosent.

Type 1

Disse fibrene kan ikke vokse. Derfor vil vi aldri få særlig resultat om treningen vi utfører ikke utfordrer kroppen utover det den greit håndterer. Type 1 fibrene aktiveres når behovet for kraft er lite, som å gå tur, lage mat, vaske opp, klippe plenen, pusse tennene, og ellers alle de ulike dagligdagse oppgavene.

Bare tenk om lårene hadde vokst hver gang du gikk en tur! Vi hadde jo endt opp som monstre alle sammen.

Type 2

Hvis du trener hardere vil ikke lenger type 1 fibrene være tilstrekkelig, og for å klare oppgaven aktiverer hjernen derfor de sterkere, og også betydelig flere i antall, type 2 fibrene. Først 2A og i siste instans type 2X. Type 2 fibrene tilpasser seg belastningen de utsettes for ved å vokse i størrelse, og det er årsaken til at vi søker å være i dette kraft-området når vi trener vekter. Forskjellen på disse to type 2 fibrene er at type A er utholdende, noe type X ikke er.

Trene til failure

Når vi trener til failure, så vil type 2A gi seg først. Om du fortsetter å trene og dermed kravet om kraft opprettholdes, vil hjerne som en «nødløsning» aktiverer det aller siste trinnet i muskel-raketten; den aller sterkeste og med størst potensiale for volumøkning – type 2X.

Disse 2X fibrene gir seg fort på grunn av lite utholdenhet, og det blir derfor ikke mange reppene i dette området. Men belønningen er stor, for det er her i det jeg kaller det røde feltet på turtelleren, at magien skjer. Musklene vokser!

Konvertering fra A til X

Om du er flink og klarer å trene i dette området for kraftbehov over tid, skjer det noe veldig spesielt. Kroppen vil tilpasse seg det den utsettes for over tid, og etter hvert vil du faktisk få flere type 2X fibre, og færre typer 2A! Kroppen har en helt unik tilpasningsevne, og over år med vekttrening endres forholdet mellom de ulike fibertypene, og musklene får en større andel type 2X fiber!

Type 2A omvendes til type 2X!

Om ditt mål er å få større muskulatur anbefales å trene alle sett til utmattelse. For da trener du ikke bare de muskelfibrene som har størst evne til å vokse, type 2X, men du belønnes med at type 2A omvendes til type 2X. Det blir altså enklere og enklere å bygge muskulatur jo lenger du har trent!

Han en effektiv trening i det røde feltet på turtelleren!

 Kristiansanderen Thor Ivar Hornnes har vært i bransjen mer eller mindre sammenhengende siden han startet opp ”Thor Ivars gym” i Kirkegata i 1982 – som et av Kristiansands aller første treningssentre. I 1989 ble han norgesmester i tungvektsklassen, og gjentok bragden som veteran i pluss seksti i 2021.

Thor Ivar Hornnes står bak flere treningskjeder som Shapes, Trimeriet og Instinct, og selger utendørsapparater fra blant annet Omnigym og Tufteparken samt inneapparater fra Freemotion. Siste konsept hos seriegründeren er Anatomic Fitness, norskproduserte treningsmaskiner der anatomi og biomekanikk ligger til grunn for design og funksjon.

Kristiansanderen Thor Ivar Hornnes – muskelprofessoren – har vært i bransjen mer eller mindre sammenhengende siden han startet opp ”Thor Ivars gym” i Kirkegata i 1982 – et av Kristiansands aller første treningssentre. I 1989 ble han norgesmester i tungvektsklassen, og gjentok bragden som veteran i pluss seksti i 2021. I 2022 vant han bronse i Mr. Universe, og tok med det steget helt opp i verdenseliten.

Muskelprofessoren står bak flere treningskjeder som Shapes, Trimeriet og Instinct, og selger utendørsapparater fra blant annet Omnigym og Tufteparken samt inneapparater fra Freemotion, Atlantis og Function Line. Siste konsept hos seriegründeren er Anatomic Fitness, norskproduserte treningsmaskiner der anatomi og biomekanikk ligger til grunn for design og funksjon. Her kan du lese alle artiklene skrevet av Muskelprofessoren.
Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter