3 grunner til at “sunne” oljer gjør deg feit (og tar livet av deg)

Det er godt mulig at matoljene er årsaken til at du ikke går ned i vekt og blir syk.

Når du leser dette, så har du garantert noen oljer på kjøkkenet ditt som sakte men sikkert gjør deg syk og feit. Uheldigvis, så blir folk flest lurt av media og såkalte eksperter til å tro at disse oljene skal være bra for oss.

Jeg snakker her om vegetabilske oljer som soyaolje, rapsolje, maisolje osv.

Dette er oljer som flere «eksperter» hevder er sunn og som vi bør ha mer av i kosten vår.

I denne artikkelen vil jeg prøve å få frem at disse “sunne” oljene kan gjøre folk feite og hjelpe til med å forårsake sykdommer som f.eks Alzheimer.

  1. For mye omega-6 oljer

Kroppen din har godt av omega-6 oljer, men det må være en god balanse mellom omega-6 og omega-3 oljer i kostholdet ditt. Det optimale forholdet er det litt uenighet om, men en god tommelfingerregel er å få i seg noe mellom 4:1 og 1:2, hvor tallet til venstre er omega-6 og tallet til høyre er omega-3.

Dessverre er det slik i dagens samfunn at tallet er langt verre enn det du ser ovenfor. I noen tilfeller ligger tallet på 25:1, noe som betyr at du får i deg altfor mye omega-6 i forhold til omega-3. Dette kan skape kraftige betennelser i kroppen din som igjen kan skape sykdommer som f.eks type 2 diabetes og kreft.

  1. Farlige “bortgjemte” kjemikalier

Heksan kan bli brukt når man skal fremstille oljer. Heksan er et biprodukt av oljeraffinering. Plantefrøene blir liggende i heksan slik at all olje kommer ut av frøene. Etterpå skal stoffet fordampes. I hvert fall i teorien.

I følge studier, så kan det fortsatt være spor av heksan i noen vegetabilske oljer. Får du i deg heksan i tillegg til flere andre uheldige stoffer i løpet av dagen, så kan det fort utgjøre en god mengde med giftstoffer kroppen din blir utsatt for.

  1. Skadet og oksidert olje

Flerumettet fett som blir funnet i planter og frø, er veldig sensitiv, og kan lett bli ødelagt og oksidert når den blir utsatt for mengder oksygen, lys eller varme.

De som lager olje, bryr seg fint lite om dette. De bruker metoder hvor oljen blir utsatt for høye temperaturer, som egentlig gjør at oljen er helt verdiløs når det kommer til næringsinnhold. Behandling av olje på denne måten gjør at man kan få i seg stoffer som er linket til hjerneskade og Alzheimer.

Dette er 3 av mange grunner til at du bør holde deg unna oljer som er lagd på “billigmåten” og som inneholder store mengder omega-6 olje.

Som sagt tidligere, så bør du få i deg omega-6. Poenget er at det finnes forskjellige kilder til omega-6 og ikke alle er like gunstig for helsa di.

I forhold til koking og steking, så bør du bruke en olje som er mettet, som f.eks kokosolje eller smør (smøret bør helst komme fra kyr som spiser rent gress).

Skal du ha olje i salaten din (kald mat), så kan du f.eks bruke en god olivenolje av typen extra virgin / ekstra jomfru. Jeg vil fraråde deg å bruke raffinerte oljer, da disse har mistet en del av sine gode egenskaper.

Dessverre er det slik at de fleste oljer i matbutikkene kan være av dårlig kvalitet og mye behandlet. Gjør noen søk på nettet om oljen du vurderer å kjøpe, FØR du kjøper den, så finner du kanskje ut noen du ikke visste fra før av.

Skrevet av Vegard Bell

Del:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Epost

Del:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email