Om du ønsker å være sterk og skadefri på samme tid, så bør du tenke godt igjennom disse punktene…
Om plager og skader er til stede er trening den hellige gral for å få ting til å bli bedre igjen, men hvorfor er det da så mange som IKKE blir bedre, men faktisk VERRE av treningen de gjør?
I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på nettopp det.
Noe jeg har tenkt meget på det siste året er hvor EKSTREMT lite vi tar hensyn til kroppene våre. De fleste av oss behandler til og med dassen bedre. Hallo, om vi tillater oss å behandle noe vi driter på bedre enn oss selv, så er det kanskje på tide å få opp øynene litt, eller hva?
For å være HELT ærlig (og jeg er dønn seriøs) så ville jeg heller blitt driti på enn vedvarende å gjøre det folk flest tillater seg å gjøre mot kroppene sine på et treningssenter. Og, nei, saken er ikke at jeg har noen spesiell fetisj for den slags, snarere en talemåte for å understreke det faktum at folk flest (det vil ikke si ?alle?.. man må alltid gardere seg) er TOTALT på jordet når de trener.
Jada, Eirik, du vet alt og bla, bla, bla?..
Før du tar til deg det jeg sier, føler pulsen stige og lar raseriet flomme over og ender opp på døra mi, la meg bare si en ting først. Jeg har trolig gjort ALLE mulige feil som kan gjøres på et treningssenter og har måttet betale dyrt for det når det kommer til plager og smerter. DERFOR påtar jeg meg retten til å si sannheten som den er. Om du ikke tåler det, slutt og les!
Så, hva er det jeg egentlig vil med denne artikkelen? Jeg vil sørge for at DU unngår å gå i de samme fellene som jeg og så mange andre har gjort og gjør den dag i dag. Jeg kommer dermed til å gå kort inn på noen av de typiske fellene, selv om det langt ifra er noen komplett liste. Hallo liksom, jeg har sett mye rart og jeg gidder ikke engang å omtale knebøy på bosuball. Wooops, jeg gjorde visst det likevel.
Årsak #1 Du vet INGENTING om hvordan kroppen fungerer under påføring av ytre krefter!
Greit, det er noen som vet, men det er som regel kun en liten håndfull av dem per typiske treningssenter, om noen i det hele tatt. Selv om man har en bedre forutsetning for å forstå hvordan kroppen fungerer via anatomikunnskaper, så spiller det faktisk ingen rolle overhodet om man ikke takler funksjonell anatomi, altså ? hvordan de ulike vevene i kroppen påvirker hverandre når den beveger seg under belastning. Leger, fysioterapeuter, naprapater, kiropraktorer og osteopater (som er mitt kommende yrke), burde da kunne dette ut og inn?
Dessverre er faktum slik at dette IKKE inngår i studieretningene og hvis det er noe som dukker opp, er det som regel VRANGLØRE. Tror meg ikke? Jeg har selv vært borti flere eksempler hvor en foreleser går inn på øvelsen ?knebøy?. Det er klart synet på en slik øvelse blir forverret når den i deres øyne utføres som navnet på øvelsen tilsier, nettopp kun at man bøyer knærne ved å ?presse dem fremover?. DETTE er potensiell farlig utførelse av knebøy og absolutt ikke slik den skal utføres. Eksempler på andre øvelser følger som regel i samme spor.
Heldigvis er det noen som følger med, men det er rett og slett skremmende hvordan man kan påvirke mennesker og potensielt skade dem uten ettertanke, noe som stort sett skyldes mangel på kompetanse.
Når situasjonen er som den er, hvordan kan da vanlig mann i gata vite hva som er bra og mindre bra når det kommer til teknikk i diverse øvelser? Vel, som regel tror de fleste at de kan det, og det er klart noen kan, men det ikke mange og dermed raser skadene på som dominobrikker. Du hører da tross alt på han som ?ser ut til å kunne det??
For en liten stund siden skjedde det noe artig da jeg skulle kjøre frontbøy. Stanga var opptatt så jeg lurte på om vedkommende hadde mange sett igjen. Det hadde han, men han sa jeg kunne kjøre i mellom, noe som jo er hyggelig, men så fulgte kommentaren, ?jeg skal ikke kjøre så tungt, for jeg kjører dype knebøy?, opp. Ja, det er jo genialt tenkte jeg, men? var det dype bøy som ble utført? Nei, det var faktisk HALVE knebøy. Etter litt korrigering, tøyning og slikt hadde vedkommende fortsatt problemer med å bare i seg selv komme ned i godkjent dybde, men fleksjon i korsryggen var også tidlig tilstede på vei ned, noe som ikke bare var teknisk feil, men mangel av mobilitet og stabilitet i ulike kroppsdeler og ledd. Med andre ord, folks generelle oppfattelse av hva som er riktig, er ofte totalt feil.
Slike ting, og de skjer på ALLE øvelser, er meget risikabelt og de fleste ender opp med en eller flere plager/skader, enten akutt eller på sikt. Så, enten få noen til å se på teknikken din, eller søk, observer, les og lær på egenhånd. Man finner som regel alltid en mindre god variabel når det kommer til teknikk for alle og enhver og det er jo litt artig at styrkeløftere og vektløftere jobber store deler av livet sitt kun for å fikse teknikk og få inn øvelsene 100%. ALLE har problemer fra tid til annen av ulike faktorer, så IKKE ta så lett på det om du ønsker å holde deg unna skader og smerter.
PS: Dessverre gidder de færreste å bry seg med dette før du har gått på en smell, men nå har du hvertfall muligheten til å tenke deg om et par ganger.
Årsak #2 Du trener med og belaster en eller flere dysfunksjoner!
Denne kan selvsagt henge sammen med forrige punkt, men kan være og er alene en av de største grunnene til at du ender opp med treningsrelaterte problemer, men hva menes med en dysfunskjon? Vel, det er veldig forenklet sagt et kroppslig problem, at noe ikke fungerer som det skal. Om du tenker etter er det trolig noe som plager deg på en eller annen måte, men du vet kanskje ikke helt hva som er årsaken til dette?
Uansett. Belaster du en dysfunksjon kan du fort gå på en temmelig hard smell. Ikke nødvendigvis av det akutte slaget, men problemene kommer gjerne snikende om du ikke tar hensyn til dette.
Selv om dette selvsagt er meget individuelt, så er et par typiske eksempler følgende:
– Redusert hoftemobilitet
– Redusert ankelmobilitet
– Redusert torakal mobilitet
– Økt kyfose (krum brystrygg)
– Økt lordose (svai korsrygg)
– Redusert stabilitet i mageregionen
– Redusert skapulær stabilitet
– Redusert skuldermobilitet
– Underaktiv støttemuskulatur
– Dysfunskjon av mental kvalitet
Og listen kan fortsette til det blir en egen artikkel. Så, med andre ord. Det er nok å ta tak i selv for de som tilsynelatende er friske og velfungerende. Jeg har enda til gode å komme borttil noe som ikke har noen av de nevnte problemene. De fleste har omtrent alle, pluss individuelle faktorer som for eksempel rotasjon og feilstilling av bekken, brystkasse, nakke, knær, ankler, osv.
Budskapet er følgende. Belastning av dysfunksjon = ikke spesielt bra! Selvsagt, om den identifiseres og kartlegges så finnes det som regel alternative løsninger, noe som bringer oss inn på neste punkt.
Årsak #3 Du tror du Må kjøre benkpress, markløft og knebøy for å oppnå målene dine!
Jeg har gått inn på dette i tidligere artikler og jeg føler faktisk at flere og flere begynner å velge alternative løsninger når de først har plager og smerter. De som ikke har det, enda, vil som regel ikke bry seg med dette, så da får heller ?ulv, ulv? prinsippet gjelde for dem og heller ta problemene som kommer på sin egen kappe.
Saken er den at jeg absolutt er for alle de nevnte øvelsene og en eller flere av dem inngår i omtrent alle programmene mine, men det er alltid noen som ikke kan eller bør kjøre en eller flere av dem av ulike grunner.
Når det gjelder skademekanismer i knebøy og markløft, så dreier det seg hovedsakelig om fleksjon (krumning av korsrygg) under belastning. Problemet er ikke øvelsene i seg selv, men hvordan vi har tilpasset oss bevegelsesmønstrene i dagens samfunn. Vi trenger i dag omtrent ikke å bevege oss og kroppene våre lider av det. Et typisk eksempel på dette er at de aller fleste tar opp ting fra bakken med en stor krumning i ryggen siden dette har blitt naturlig for dem av ulike årsaker. Dermed har de ikke de motoriske kvalitetene til å unngå dette når de belaster en bevegelse som knebøy og markløft.
Dette kan som regel fikses om man har en dyktig coach tilstede, men hvor mange folk trener vel ikke? Og hvor mange av dem har kvalifisert oppfølging? Ikke mange. Det finnes ikke noe mer hjerteskjærende enn å se ?instruktører? og ?trenere? demonstrere diverse øvelser totalt feil. Hadde jeg hatt hender nok til å telle alle som demonstrerte knebøy og markløft med krum rygg, så hadde store deler av landet måtte avgi sine hender og tar vi med de stakkars folkene som blir instruert til å følge dette eksempelet, så ender vi opp med en promille som får beholde hendene sine.
Igjen, dette er ikke ment som en utblåsning, men jeg har vært på ulike gym/treningssenter store deler av uka i noen år og jeg har øyne. Som bevis for dem som ikke tror, så hadde det faktisk vært interessant å filma alle som kjørte bøy og markløft i løpet av en dag, på et helt tilfeldig vanlig senter og luket ut de som faktisk kjørte øvelsene uten skaderisiko.
Og tro meg, jeg starta også med å kjøre knebøy uten å bry med særlig om hva som skjedde der bak, fordi det ikke engang slo meg at det kunne ha noe som helst å si. Når ryggplagene kommer og du så vidt klarer å bevege på deg, DA skal jeg love deg at du begynner å bry deg. Jeg VET mange som leser det her nå kjenner seg igjen og ville sagt omtrent det samme.
Likevel finnes det løsninger, som ikke trenger å være alternative.
Dette går litt imot budskapet i dette punktet, men det er nå slik at mange ser fordelene og gledene av å kjøre diverse øvelser mer betydelige enn risikoen og velger å kjøre disse øvelsene likevel. Det syns jeg er helt greit, for man bestemmer over sin egen kropp og hva man velger å gjøre med den.
Når det er sagt, så betyr ikke dette at man bare skal kjøre på som før, men at man virkelig tar hensyn til å få inn teknikken, først med lav belastning, og deretter sakte jobbe seg oppover med denne i behold. Om man går for denne løsningen er det MEGET viktig å bygge opp støttemuskulatur og svake punkter, noe som pleier å være fallgruvene til problemer og skader, nettopp fordi kroppen vil kompensere når slike ting er tilstede og når det blir for tungt, ja ? DA SMELLER DET!
Årsak #4 Du gjør ikke det kroppen din SKRIKER etter!
Her synder de fleste og det er ikke så rart for informasjonen rundt dette har ikke vært særlig tilgjengelig og selv om jeg anså meg selv som meget seriøs etter noen år med trening, så var ikke dette noe som kom til overflaten før for et par år tilbake. Da dette dukket opp og ble implementert i trening og hverdag, så har åpenbaringene rast på og det er vel grunnen til at jeg har blitt besatt av å finne løsninger på ulike smerter og problemer.
Så, hva er det kroppen din skriker etter?
Vel, det er som vanlig veldig individuelt, men på sikt er du nødt til å ta hensyn til kroppens ønske om fri og funksjonell bevegelse uten kompensasjoner. Dette vil altså si at leddene må være mobile nok, muskulaturen må inneha optimal lengde, mageregionen må være stabil nok, skulderbladene må være stabil nok, osv.
Dette kan selvsagt gjøres ekstremt vanskelig, men vi kan meg enkelthet jobbe ut ifra følgende:
– Fiks muskelkvalitet (massasje eller egenmassasje).
– Tøy det som er forkortet og/eller overaktivt.
– Aktiver og slå på det som er forlenget og/eller underaktivt.
– Utfør dynamiske bevegelser i hele leddets bevegelsesområde for å sette alt sammen.
Som regel utføres dette som oppvarming, men man kan selvsagt utføre tilsvarende protokoller ellers på dagen. L
Ikke vent!
Om du ønsker å være sterk og skadefri på samme tid, så bør du tenke godt igjennom disse punktene og se om du kan finne noen svakheter ved ditt eget opplegg. Vi har dem alle og nøkkelen til å holde seg unna skader, smerter og plager er å fikse dem FØR det er for sent!