4 effektive metoder som reduserer fettmengden i kjøttdeig

 

Fra KJØTTDEIG til KARBONADEDEIG i en FEI!

Med noen enkle og effektivt tips kan du redusere innholdet av fett i kjøttdeigen med over 75 prosent.

Kjøttdeig er kvernet kjøtt som er et vanlig innslag i matlagingen. Det inneholder imidlertid ganske mye fett. Vi skal vise deg at du med en enkel metode kan gjøre kjøttdeig like mager og kalorivennlig som karbonadedeigen.

  • Per 100 gr:
  • Protein 17-18 gr
  • Karbohydrat 0 gr
  • Fett 14-17 gr
  • Kcal 220 kcal / 100 gr

Selv om det er mindre fett enn protein i kjøttdeig, så inneholder fett over dobbelt så mange kalorier som protein. Så av de 220 kcal i 100g kjøttdeig, utgjør fett over 70 % av energien!

Karbonadedeig har kun ca 100g kcal per 100 g (altså halvparten så mye), 18-20 g protein og 4-5 g fett – som her kun utgjør 30% av energien.

4 effektive metoder

En studie ved Iowa University brukte kjøttdeig med henholdsvis 10%, 20% og 30% fett og tilberedte maten på tre måter:

  • Formet som en hamburger eller kjøttkake og stekt på panne. Plasseres så på tørkepapir i 30 sekunder
  • Kvernet opp og stekt på panne. Plasseres på tørkepapir i 30 sekunder.
  • Kvernet opp brunes i noen minutter til væske og fett siver ut av kjøttet, tømmes i et dørslag eller sil og skylles i varmt som du har kokt opp. Legges så på tørkepapir i 30 sekunder.

Med metode 1 og 2 ble fettinnholdet halvert. Med metode 3 ble fettinnholdet redusert med over 75 %. Resultatene for 20% kjøttdeigen ble altså 11 g fett med metode 1, 9 g med metode 2 og kun 4 g med metode 3 – altså det samme som karbonadedeig! Tilsvarende tall for 10% kjøttdeigen ble 8 g med metode 1, 7 g med metode 2, og 3 g med metode 3.

  • Den fjerde metoden går enkelt og greit ut på å skylle kjøttdeigen i varmt vann, under stekingen! Hvorfor? Jo, for da får du vekk så godt som det meste av fettet som befinner seg i kjøttet. Du kan faktisk få redusert vanlig kjøttdeig på 14% fett helt ned til 5%, om ikke mindre!

Ned mot 4 gram fett per 100 gram

Vi kan altså anta at norsk kjøttdeig kan reduseres til maks 4 g fett per 100 g ved å bruke metodene vi har nevnt ovenfor her.

Referanser

Buege, D. 1993. Reducing fat in ground beef. Wisconsin Meat Facts and Analysis. ME 93-1.
Love, J.A. and K.J. Prusa. 1992. Nutrient composition and sensory attributes of cooked ground beef: Effect of fat content, cooking method, and water rinsing. J Am Diet Assoc 92:1367-1371.

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter