4 sentrale årsaker til at du IKKE oppnår treningsmålene dine!

Er det noe jeg virkelig hater så er det begrensinger.

 Likevel er det egentlig lite å hate for det er som regel bare BullShit.

Med det mener jeg at vi alle har langt flere muligheter enn hva vi gir oss selv cred for.

Nei, alle kan ikke bli verdens beste fotballspiller eller styrkeløfter, men det går HVERTFALL ikke om du ikke gjør hva du kan for å bli det heller!

Jeg tenker tilbake på de som alltid satt på benken i gymtimene på barne- og ungdomsskolen av ulike “årsaker”. Ingen av dem ble særlig atletiske. Kanskje ingen av dem i utgangspunktet hadde talent innen idrett. Mulig det, men hvem vet? Kanskje det EGENTLIG var noen supertalenter der uten å få dette talentet realisert?

Det er mange faktorer som innspiller når det gjelder realisering av målsetninger og drømmer. Vi har ikke kontroll på alle ytre faktorer, men de indre faktorene kan vi ofte velge å gjøre noe med.

Så hvorfor gjør vi det ikke? La oss kjapt se på 4 begrensninger jeg mener er sentrale på dette området når det gjelder realisering av ulike treningsmålsetninger…

# 1 – Latskap

Latskap er noe som preger de aller fleste av oss. Ja, vi trener noen timer i uka og tenker vi er superaktive av den grunn, men helt seriøst.. det er langt ifra sannheten.

For eksempel, når jeg personlig ser behov for å ta av litt overflødig fettvev øker jeg automatisk den totale treningsmengden i kombinasjon med små kostholdsjusteringer. Dette er langt ifra MYE, men likevel er det nok til å medføre betydelige endringer i kroppssammensetning på bare et par uker.

Det er faktisk så lite som skal til for å oppnå denne effekten at det er egentlig er latterlig at “fettforbrenning” er området som dominerer treningsbransjen.

Jeg vet ikke hva du driver med, men kan du virkelig si at du trener MYE i løpet av en uke? Kanskje, men jeg antar at svaret trolig er “nei”. Ja, selv om du følger en 5-splitt og dermed dukker opp på gymmet 5 dager i uka, så er det fortsatt kun snakk om 1-2 timer per økt. 5-10 timer i løpet av en uke er IKKE mye i forhold til det faktum at det er totalt 168 timer i løpet av en uke.

Det er ikke så veldig mye som skal til for å “kicke” fremgang i ulike retninger. Dette gjelder fettforbrenning, muskelvekst, rehabilitering, styrkeøkning, prestasjonsøkning i idrett, osv. Om du har vært eller er en aktiv utøver kan du jo se tilbake på barne- og ungdomsperioden med f.eks. treningsøkter innen lagidrett. Trente du/dere 2, 3, eller 4 ganger per uke? De fleste anså den gang 3 økter per uke (+ kamp) som mye, og 4 var “skikkelig satsing”.

Ja, mange holdt på med flere idretter og diverse, men altså, om 2-4 økter per uke med en bestemt idrett var hva som skulle til for å sørge for at man ble kretsmester i ungdomsårene, hva sier det egentlig om behovet for å lykkes?

Det er EGENTLIG ufattelig lite trening rettet mot en spesifikk idrett (klart, behovet øker som regel på seniornivå, men likevel)…

De 3-5 styrkeøktene du trolig utfører ukentlig er med andre ord en stor nok mengde til å realisere rimelig store målsetninger. Interessant nok er dette antall økter nok for mange profesjonelle styrkeløftere, så hvorfor får du ikke de resultatene du er ute etter?

4-ting-treningen-din-2014-2

Dette fører oss over til…

# 2 – Treningsinnsats

Det bør ikke komme som noen overraskelse at det som regel var de som alltid møtte opp og ga mest på de ukentlige treningsøktene som også var best innen idretten (med unntak av noen få talenter). Treningsinnsats viste seg som regel nesten utelukkende å være den største undebyggende faktoren for prestasjonsøkning!

Så hva har dette med forrige punkt å gjøre? Jo, når man først drar ræva si avgårde på trening har man valget om å enten jobbe hardt eller å “gjennomføre”. For å si det sånn, dama di er sikkert langt mer fornøyd med resultatet om du jobber hardt istedet for å “gjennomføre”. Det vil ikke si at man ikke kan unne seg en “deload” fra tid til annen, hva enn det betyr i denne sammenheng…

Mangel på treningsinnsats er utvilsomt en stor begrensning for realisering av målsetninger. Når du først er igang med en treningsøkt, sørg for at du gjør noe skikkelig ut av den!

# 3 – Skader og kroniske smerter

Skader og kroniske smerter, ja. Kanskje det største problemet for de aller fleste av oss. En liten skade har evnen til å sette alle planer ut av spill, og kroniske smerter underbygger ikke akkurat skikkelig treningsmotivasjon det heller…

Likevel er det absolutt mulig å realisere målsetninger på tross av skader og andre “issues”. Det er ikke mange som har realisert store drømmer her i verden uten et hav av motgang. De aller fleste toppidrettsutøvere har også hatt sitt å stri med….

Livet er ingen dans på roser og det er ikke oppnåelse av treningsresultater heller. Det koster sitt, men det er langt ifra umulig. Det største problemet er hvordan man OPPLEVER ulike begrensninger. Skader og smerter kan oppleves som uutholdelig og totalt ødeleggende. Dette er noe jeg vet alt om….

Utallige problemer, skader, smerter, osv. er desverre noe som kommer. Noen ganger ut av det blå, andre ganger som følge av dumheter, men uavhengig av årsak har du et valg….

Du kan enten la irriterende skader og smerter være en gedigen begrensning for fremtidens treningsresultater, eller la det underbygge ØKT treningsvilje. Isteden for å utelukkende se problemer som begrensninger kan du velge å se på dette som muligheter.

Det er slettes ikke alltid en enkel oppgave å bli kvitt eller unngå skader og smerter, men det er helt klart mulig.

4-ting-treningen-din-2014-3

# 4 – Dårlig teknikk

Teknikk, ja… hvor mange ganger skal jeg snakke om dette? Hmm, syns det er på tide å la favorittsitatet mitt dukke opp i denne sammenheng.

The first time someone calls you a horse you punch him on the nose, the second time someone calls you a horse you call him a jerk but the third time someone calls you a horse, well then perhaps it’s time to go shopping for a saddle. Det er egentlig slik det pleier å gå, også innen treningsverden. Første reaksjon når noen kommer med kritikk (ja, selv når det er konstruktiv kritikk) er å bli irritert. Man overser, og fortsetter med dårlig trening, gang på gang, inntil skadeterskelen dukker opp.. og før eller senere…. vil det gå opp at teknikken er alfa-omega, om man vil oppnå optimal fremgang uten skader.

Jeg sier ALLTID ifra når det gjelder teknikk. Har du ræva teknikk sier jeg at teknikken er ræva. Det er tross alt det beste for DEG om du faktisk endrer teknikken til det bedre slik at du unngår problemer med punkt # 3.

It`s time to go shopping for a saddle. 😉

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter