4 ulemper med kaffe

Mange nordmenn sier de er avhengige av kaffe om morgenen for å starte dagen, og de aller fleste drikker minst én kopp kaffe om dagen. I løpet av en arbeidsdag eller en dag på lesesalen kan det fort balle seg på med den ene koppen etter den andre og før man vet ordet av det har man drukket flere kopper med kaffe enn man har tellingen på.

Kaffe er på mange måter sunt og det er ikke farlig å drikke kaffe hver dag, men for mange gjelder det å begrense seg, da et for stort inntak kan ha negative effekter på kroppen og helsen. Det er derfor lurt å være litt obs på ulempene ved å drikke for store mengder med kaffe, slik at man unngår ubehag og en dårlig helse.

1. Søvnproblemer

Det kan være fort gjort å ta en kopp kaffe på ettermiddagen eller til desserten etter middagen. Å gjøre dette er ikke alltid en like god idé, da det som oftest ikke er mange timene til man skal legge seg for kvelden og få nok søvn til å møte neste dag med ny energi. Kaffe inneholder som kjent for de fleste koffein, som er et stoff som forhindrer tretthet. Det kan derfor bli vanskeligere å sovne på kvelden, samtidig som nattesøvnen kan bli forstyrret fordi kroppen blir urolig. Dersom man ønsker en god natts søvn bør man derfor unngå inntak av kaffe for sent på kvelden.

2. Raskere hjerterytme

Koffein kan ikke bare ødelegge nattesøvnen, men det kan også påvirke hjerterytmen og føre til høyere blodtrykk, dersom dette allerede er noe man har problemer med. Det kan føre til både sammentrekning av blodårene, men også til stivere årer. Videre kan dette føre til slag eller hjertesvikt, dersom blodårene som ligger rundt hjertet skulle stivne. Derfor bør man være ekstra påpasselig med inntak av for mye kaffe dersom man allerede har hjerteproblemer. Det vil være et klokt valg å gå over til koffeinfri kaffe.

3. Gule tenner

Dersom man er en stordrikker av kaffe er man svært utsatt for å få misfargede tenner. Dette er noe de færreste ønsker seg, men som mange lett får gjennom blant annet for mye kaffedrikking. Å drikke en kopp om dagen vil ikke ha særlig stor betydning for fargen på tennene, men dersom man drikker flere kopper om dagen bør man være ekstra nøye med tannpussen og investere i et besøk hos tannlegen eller et tannblekingssett, slik at man kan oppnå det hvite smilet man ønsker og som man en gang hadde.

4. Påvirkning på nervene

Overdrevent inntak av kaffe kan gi flere ubehagelige virkninger på kroppen, og noen av disse vil man merke umiddelbart, som for eksempel overdreven svetting, lett skjelving eller en følelse av å være stresset. Alle disse virkningene kommer av et for høyt inntak av koffein, og kroppen vil føles urolig samtidig som man ikke får slappet ordentlig av i hodet. Dette kommer av at nervene blir påvirket av koffeinet og de vil “løpe løpsk”. Det gjelder derfor å
kjenne til sine begrensninger når det gjelder kaffe og koffein, slik at man unngår disse ubehagelighetene.

Sunniva Hamren https://frisky.no

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter