48 tips for å holde formen – eller gå ned i vekt

Man må unne seg litt av det gode. Her følger derfor noen gode råd for deg som kanskje har smakt på litt, eller kommer til å smake for mye av godteriet og fete sauseri.

1. Pass på å aktivisere deg fysisk minst en time hver dag etter nyttår. Tren styrketrening og kombiner dette med litt aerobisk aktivtet. Dette trenger ikke å være komplisert: gå til jobben eller gå av en holdeplass tidligere. Ta en lang tur med hunden hver morgen Og kveld – det finnes mange alternativer.

2. La minst en tredjedel av hver lunch – eller – middagstallerken bestå av grønsaker og rotfrukter. Litt mer enn en tredjedel skal bestå av karbohydratrik mat som ris, pasta eller poteter, og den siste tredjedelen av et protein­rikt næringsmiddel.

Tips fra iForm: Sliter du med å dekke ditt proteinbehov? Da kan proteinpulver fra Proteinfabrikken.no være løsningen!

3. Unngå plukkemat som gjør det vanskelig å kontrollere hvor mye du stapper i deg. Unntaket er frukt og grønsaker, som du kan spise i store mengder uten at resultatet blir en fettvektøkning.

4. Pass på å alltid ha gode lavkaloriprodukter hjemme hvis du skulle kjenne deg sugen på noe. Fruktjuicer, frukt og yoghurt er noen bra eksempler på varer som har litt «godteri-karakter» over seg. Fyll med andre ord kjøle­skapet med bare bra produkter, så tvinges du også til å spise slike!

5. Planlegg matinnkjøpene dine, og kjøp bare det som står oppskrevet på listen når du går og handler. Kan du holde deg til dette er det mindre risiko for et chipsposer, dessertoster og lignende følger med i matposen hjem!

6. Spis langsomt, tygg maten lenge og pass på å nyte den.

7. Spis regelmessig, gjerne på bestemte tider. Da rammes du ikke like lett av sultangrep.

8. Gå aldri til en restaurant eller middagsinvitasjon utsultet. Spis noe lett før du går hjemmefra, så spiser du automatisk mindre av den ofte unyttige restaurantmaten eller middagssausen..

9. Ikke glem at alkoholholdige drikker Inneholder en hel del kalorier

10. Tygg tyggegummi (sukkerfri så klart) mens du lager middag eller dekker på bordet. Det hindrer deg fra å gå og småspise i mellomtiden.

11. Hvis partneren din eller dine eventuelle barn får deg til å handle «feil» ting, la være å ta dem med deg når du handler.

12. Et knep når motivasjonen blir dårligere: løft noe som veier like mye som den fettvekten du har lykkes å gå ned hittil. Det kan være en hantel, noen melkekartonger, en sekk med poteter eller hva som helst som kan gi deg en ide om hva du har lykkes å oppnå hittil. Lær deg å skille på virkelig hunger og når du bare er sugen på noe.

13. Pass på å ha noe å gjøre når du kjeder deg, er lei deg, deprimert eller nervøs, slik at du ikke tyr til mat eller godteri for å dempe disse følelsene.

14. Pass på å ha med deg nyttig mellommåltidsmat hjemmefra, f eks frukt, helkornbrødskiver og lignende, slik at du ikke lokkes av godteridiskenes utvalg når magen begynner å gjøre seg gjeldende.

15. Ikke spis bare fordi menneskene rundt deg spiser. Er du ikke sulten, så nøy deg med et glass mineralvann eller fruktjuice.

16. Ikke drikk for mye kaffe. Koffeinet kan stimulere appetitten din.

17. Gi etter for «suget» iblant, men ikke mist kontrollen. Bare fordi du gir etter for din lengsel etter sjokolade, trenger du jo ikke å spise opp en hel sjokoladeeske, for eksempel!

18. Prøv å konsumere majoriteten av de daglige kaloriene på begynnelsen av dagen. Du har sikkert hørt uttrykket om å spise frokost som en konge, lunsj som en prins og middag som en fattigmann.

19. Ikke kjøp godteri «til familien» bare for å siden spise det selv. Vær ærlig mot deg selv!

20. Hjelp resten av familien å holde seg i form ved å få dem interessert i sunn, smakfull lavkalorimat.

21.Prøv ikke å gå ned i vekt for raskt, da mister du bare muskelmasse istedenfor fett, og setter dessuten ned forbrenningen din.

22. Bestem deg for å gå ned i fettvekt fordi du er en bra og fantastisk person, ikke fordi du skal bli én.

23. Del opp fettreduksjonsmålene dine i flere små delmål som er lettere å nå. Unn deg selv en ny bok, nye klær eller noe annet uspiselig når du har nådd disse delmålene.

24. Hold i gang, fyll hverdagen og fritiden din med forskjellige aktiviteter, så kommer du ikke til å ha tid til å tenke på mat.

25. Hvis du hører med til dem som har vanskelig for å spise frokost, ta da med deg frokostmaten til jobben og spis den der når de andre tar sin første kaffepause. Et annet alternativ er å stå opp et kvarter tidligere, for å få tid på deg til å bli sugen på noe å spise.

26. Server mat direkte på en tallerken, og spis siden bare denne ene tallerkenen med mat. Det er lett å miste kontrollen over hvor mye mat man spiser hvis man forsyner seg flere ganger.

27. En liten tallerken vannbasert suppe kan roe den verste sulten. Unngå boks – og pulversuppe hvis du prøver å unngå saltholdig kost.

28. Ta gjerne en rask gåtur, sykkeltur eller lignende akkurat før maten, det legger bånd på appetitten.

29. Hvis du skulle komme til å spise noe som du ikke «burde» ha spist, ikke ha skyldfølelse for det. Det er helt naturlig at slikt skjer. Prøv bare å analysere hvorfor det skjedde (trøstespiste du fordi du var lei deg, f eks?) og bestem deg for å prøve å unngå slike situasjoner i fremtiden. Tenk på at året inneholder 365 dager. Noen av dem må du unne deg hva som helst!

30. Hvis du må gi etter for suget etter f eks. chips eller ostepop, kjøp ikke da en kjempepose,men nøy deg med en liten porsjonspose. Det blir riktig nok dyrere per porsjon, men du skal jo bare spise en porsjon i alle fall, eller hva?!

31. Hopp ikke over måltider! Uten energi i kroppen orker du ikke å trene, og da havner du i en negativ sirkel. Enkelte lurer seg selv og tror at de kan spise mer når de spiser bra. Men det finnes grenser for hvor mye kroppen orker å ta hånd om og kan bruke på en bra måte.. Spis derfor regelmessig på bestemte tider.Glem det med punktforbrenning – det fungerer ikke!!! Selv om punkttrening kan hjelpe deg å styrke og øke størrelsen på enkelte muskler slik at de ser større ut og gir kroppen et mer veltrent utseende, så kan du ikke brenne fett på enkelte punkter på kroppen. En kombinasjon av styrketrening og aerobic er det beste hvis du vil oppnå en trimmet kropp

32. Når du vel har lykkes å skaffe deg den figuren du vil ha, tillat ikke da deg selv å gå opp mer enn 2-3 kg i fettvekt over den nye vekten din. Fortsett å spise sunt og tren regelmessig, minst tre ganger i uken.

33. Før «matdagbok». Skriv opp alt du stapper i deg når du spiser og hvordan du føler deg akkurat da. Denne matdagboken kan gjøre deg bevisst på eksakt hvor mye du spiser, hvorfor du noen ganger spiser for mye, og feil mat osv. Bruk den som et verktøy i jobben med å redusere fettvekt.

34. Ta en munnfull av det godteriet eller den unyttige maten du er sugen på og nyt smaken lenge. Si siden til deg selv at nå vet du hvordan det smaker, så nå trenger. du ikke å spise mer.

35. Den sulten som iblant dukker opp på jobben kan være forårsaket av stress eller frustrasjon. Lær deg å kjenne forskjellen på den og ordentlig sult.

36. Hemmeligheten bak å leve lykkelig og ha god helse, er i følge et ordspråk i ؘsten å fylle halve magen med mat, en fjerdedel med vann og la resten være tom. Ikke noe dumt råd, egentlig!

37. Forandre på oppskriftene dine slik at de Inneholder færre kalorier. Fløte kan byttes ut med melk, fett kjøtt kan byttes ut med magrere, smøret på brødskivene kan byttes ut med smørbar lettost, sennep eller eventuelt en lettmargarin. Best er det imidlertid å la være med også dette. [Her finner du noen utvalgte fettfattige oppskrifter]

38. Ikke mål vektreduksjonen din ved å stille deg på vekten. Benytt deg av speilet, dine sin passform, eller, hvis du tar fettreduksjonen på skikkelig alvor, ved hjelp av en fettmålerstav.

39. Lær deg mer om matens næringsinnhold, om matlaging og om hvordan kroppen din fungerer. Det kommer til å hjelpe deg å velge riktig type mat og å tilberede den riktig.

40. Kompleter gjerne kosten din med kosttilskudd, hvis du tror at du trenger det. Få hjelp av en diettspesialist eller en annen ekspert for å ta rede på hvilke tilskudd du eventuelt trenger.

41. Spis bare det som ligger på din egen tallerken.

42. Pass på å få skikkelig med søvn. Mange mennesker spiser for mye når de er søvnige.

43. Planlegg hva du skal spise og lag shoppinglistene dine etter dette skjemaet. Skriv siden ned hvordan du faktisk handlet og spiste.

44. Kjøp aldri klær som er en størrelse for stor hvis du er overvektig, for risikoen er stor for at du tillater deg selv å vokse inn i dem. Kjøp heller klær i den størrelsen du kommer til å kunne ha når du har nådd fettreduksjonsmålet ditt, som en ?gulrot» å strebe etter.

45. Lær deg å spise som veltrente personer gjør. Slutt å spis når du ikke er sulten lenger, og spis bare når du er sulten.

46. Lær deg å lage lavkaloridesserter,f eks melkedrinker med frukt og bær. De kan være bra å ty til når godterisuget setter inn.

47. Gjør det til en regel å aldri spise sent på kvelden (klokken 19.30, eller et annet tidspunkt som du selv bestemmer) det har jo noe å gjøre med når du pleier å legge deg. Du bør imidlertid ikke spise noe rett før du skal gå til sengs

48. Ha tålmodighet Det er en av de viktigste faktorene for at du skal lykkes med fettreduksjonen din, være seg om du vil bli «steinhard» i kroppen eller bare kvitte deg med litt juleflesk!

 

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter