5 tips for å holde motivasjon oppe!

MOTIVASJON ER FERSKVARE

Vi kan bruke mye tid på å snakke om det perfekte kostholdet, den absolutt optimale dietten, og de beste øvelsene, beste treningen for å nå resultater. Enten målet ditt er å gå ned i fettprosent eller legge på deg muskelmasse kommer du ingen vei uten MOTIVASJON!

Alle har motivasjon nok til å komme seg på trening og spise sunt en dag eller to….eller faktisk i 2-3 uker, men det er her vi skiller de som lykkes med de som fortsatt går der uke etter uke, måned etter måned, år etter år, uten å komme seg til målet sitt. De ønsker, de snakker om det, de gjør noen forsøk, men de mangler motivasjon….!?

Nøkkelen til å holde seg motivert kan sammenlignes med en bensintank – den trenger ikke å være full for å kjøre, men du må passe på å fylle på jevnlig slik at du ikke går tom.

Trenger du en umiddelbar dose med inspirasjon – Still deg selv disse spørsmålene: (Jeg har brukt diett som et eksempel, men du kan erstatte med enhver adferd som du prøver å opprettholde)

  • Hvis jeg avslutter min diett nå, hvordan vil jeg se ut om 6 mnd, eller om 1 år frem i tid?
  • Hvis jeg avslutter min diett nå, hvordan vil jeg føle meg om 6 mnd, eller om 1 år frem i tid?
  • Hvis jeg avslutter min diett nå, hvordan vil helsen min bli påvirket?
  • Hvis jeg avslutter min diett nå, hvordan vil min familie og venner bli påvirket?
  • Du kan også stille deg spørsmålene motsatt vei…

Hvis jeg jeg fortsetter, hvordan vil jeg

  • Se ut
  • Føle meg
  • Ta det helsemessig

Om 6 mnd-1 år fra nå? Ta en titt i «glasskulen» din!

Synes du det er vanskelig å komme ut av sengen om morgenen for din daglige tur – og kommer du opp med unnskyldninger for å hoppe over treningsstudioet på vei hjem? Selv de mest dedikerte utøvere blir av og til lei sin rutine. Men det finnes noen effektive triks du kan bruke for å piffe opp din motivasjon.

1. Endre perspektiv

Det handler om hva du «sier» til deg selv før og under trening. Tanker som «Uff dette er tungt, slitsomt, kjedelig» osv. vil ikke skape gode følelser, og vil ødelegge din motivasjon. Når slike
tanker dykker opp, bytt dem RASKT ut med å tenke på fremtiden. Ta en titt på målet, og tenk på hvordan du vil like det å komme dit. Hvordan vil det føles å nå målet?

Skift din tenkning fra sofagris mentalitet til å tenke som en idrettsutøver. Dette kan høres ut som en stor utfordring, men det er ikke så stort sprang som du tror…
Eks. mamma Kari Normann, 33, sluttet å bruke hennes travle liv som en unnskyldning for ikke å trene. Etter fødselen av hennes barn (nå alderen 5 og 3), begynte Kari å se på trening som en måte å sette et godt eksempel for sine barn. «Først så jeg på det som tid borte fra dem, men jeg innså at barna gjør det de ser du gjør,» sier hun. «Nå begge barna er veldig fysisk aktive.»

Kari begynte å tenke på sine treningsøkter som en velsignelse snarere enn et offer. Hun har også hentet inspirasjon fra andre, ser utover for ekstra motivasjon. «Hent inspirasjon fra alle du møter, selv folk som ikke kan være fysisk aktive,» sier hun. «Det forsterker hvorfor jeg er heldig.» Enten du trenger å henge en «Jeg er heldig» lapp på speilet, eller du kan se styrken av helse i dine barns øyne, å forplikte deg til en kost og trenings rutine begynner i hodet ditt .

2. Få på treningstøyet og kom deg på trening!

Trening utløser endorfiner, noradrenaling og adrenalin i kroppen, og gir oss et mentalt «kikk» (løft), og hvor mange ganger har det ikke buttet imot å komme seg på trening, og etterpå tenker du…

«Jeg skjønner ikke hva jeg var i tvil om? Jeg er virkelig glad for at jeg dro på trening, for nå føles det veldig bra.»

Det er noe som heter: Man får lyst på det man gjør! Hvis du sliter med motivasjon, så finner du den verken på sofaen eller foran facebook! Noen av de mest aktive menneskene gjør det hver dag, før solen står opp, eller sent på kvelden når barna er i seng. Sett deg ned med din ukeplan og prøv å booke inn en time hver dag for å gjøre noe bra for kroppen din.

Eks.
Silje By, 24, en student i Oslo, ble motivert til å trene regelmessig på grunn av den energi boosten det gav henne. «Det så er lett å bli i sengen. Men du må stille inn alarmen, og ta det ekstra initiativet, «sier hun. «Men du vil finne ut at du får mer energi og kan være mer effektiv i løpet av dagen.»

Hvis du overbeviser deg selv om at du får tid til en treningsøkt noen gang etter det siste møte når barna går legger seg for en lur, eller når din ektefelle kommer hjem i tide, er du dømt til å misslykkes.

Sjansen er at en siste-minutt invitasjon vil komme, været vil gjøre en sykkeltur sur, eller barna vil ikke slve. Skriv opp din trening på kalenderen din, ordne med barnepass, og omorganisere ting rundt denne timen som om det var enhver annen viktig avtale du må holde. Eller bruk teknologi som daglig e-post påminnelser, trenings- journalføring, nettsteder eller iPhone-programmer for å holde deg til avtalen.

3. Sett deg et mål

Det finnes ikke noe mer motiverende – noen ganger også skremmende – enn det første 5 km truende i fet skrift på kalenderen. Meld deg på tidlig og forplikte seg til et treningsprogram som vil få deg i form til løpsdagen. Sett realistiske mål som inkluderer klare milepæler, og etter hvert som du avanserer mot målet ditt, vil du oppleve at en ringvirkningseffekt oppstår og ting faller på plass ihht ditt arbeid, hjemmeliv og helse. Målet trenger ikke å være et organisert løp. Kanskje er det et mål om å passe inn i den bikinien til den årlige strand ferien, eller at  par gamle dongeribukser begravd i skapet. Uansett hva det er er… definere det, skriv det ned og gå gjennom det daglig.

Pass på at det er realistisk, og du kan faktisk tilpasse livet rundt å klare målet. Ellers legger du det opp for å misslykkes… Kari (pkt 1) startet med en mini triathlon i 2006 (250 m svømmetur, 10 km sykkeltur og 5 km løping). I år har hun fullført en ekte triatlon (3,8 kilometer svømmetur 112 kilometer sykkeltur og 42,16 km løping).

4. Tenk moro og variasjon

Av natur trenger mennesker forandring og variasjon for å holde motivasjonen oppe. Vi trenger også å ha det gøy – selv mens vi jobber hardt. Gjør begge deler! Enten det er en oppstrammende MRL time som endrer koreografi hver uke, eller en tursti som endringer natur etter årstidene. Designe ditt treningsprogram rundt en rekke treningsmetoder. Pass på at du inkluderer aktiviteter du virkelig liker og ser frem til å gjøre. Tenk bevegelse som er så intenst moro og gjør at du glemmer at du trener – som dans, rokkering, eller bedrive sportslig aktivitet sammen med venner og familie. Lytt til din indre stemme når du velger den beste treningen for deg. Silje (pkt 2) fant en hip-hop time som tilfredsstilte hennes lidenskap for dans. «Jeg fikk mer energi fra å danse enn jeg gjorde fra å løpe» forteller hun.

Treningsvariasjon utfordrer også kroppen din på unike måter, som kan introdusere deg til nye muskelgrupper du ikke engang visste du hadde. Vurdere ting som gir deg mer igjen for pengene. Ta’i chi yoga for eksempel, tjener to formål som mental terapi og fysisk aktivitet.

5. Finn en trening kompis!

Trening kamerater legge et sosialt element til enhver rutine. Spør en venn til å være din treningspartner – du vil ikke hoppe over en trening hvis noen venter på deg. Vurdere å bli et nettsamfunn eller en gruppe – hvor du får støtte fra andre mennesker som prøver å gå ned i vekt og opprettholde sunt kosthold mosjonsrutiner. Folk som får denne typen støtte er bevist å miste tre ganger mer vekt enn folk som gjør det alene.

Oppsummering:

Så begynn å tenke på deg selv som en utøver og ikke en tilskuer. Sett deg et mål, få med en venn, skriv det opp i kalenderen din og ha det moro. Du skal få inn en livsstil med sikte på bedre helse, mer lykke, mer energi til alt annet i livet ditt.

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter