5 tips til sunn og god påskesnacks

Påsken behøver ikke bare å være usunn og full av sukker. Her er noen tips til sunn og god påskesnacks.

Perfekt til skituren, som dessert eller som sunnere påskegodt.

Smågodt, Kvikk Lunsj og påskemarsipan er tradisjonelle godbiter for folk flest i den gule høytiden. Men det er ikke vanskelig å lage sine egne påskesnacksvarianter. I tillegg har du full kontroll over ingrediensene slik at du kan redusere innholdet av tilsatt sukker og bruke naturlig næringsrike råvarer. Og ikke minst så er det mange som mener at hjemmelaget smaker best!

Hva med å prøve en av disse fem godbitene i årets påskeferie?

Hjemmelaget turmiks/nøttemüsli

Det finnes mange ulike varianter av frokostblandinger og müsliblandinger på markedet. Mange av disse er dessverre tilsatt en god del sukker og salt, samt at de inneholder lite fiber og sunt fett. Da er det smart å lage sin egen variant, og dette er også et rimeligere alternativ! Bruk for eksempel rosiner og tørkede frukter for å få en naturlig søtsmak uten å måtte tilsette hvitt sukker, og bland sammen med ulike frø, nøtter og havregryn.

Du trenger
500 gram store havregryn
125 gram kli
150 gram pistasjenøtter, grovhakkede
150 gram mandler, grovhakede
150 gram pecannøtter, grovhakkede
75 gram valnøtter, grovhakkede
150 g tørkede aprikoser, hakkede
75 gram rosiner

Velg usaltede nøtter og grovhakk disse før du rister de i ovnen på 150 grader i 7-10 minutter. Avkjøl og bland sammen med havregryn, rosiner og aprikos. Oppbevar miksen i en lufttett boks. Server sammen med kesam eller yoghurt og bær/fruktbiter, eller ta med 1-2 never nøttemüsli i en liten boks så har du lettvinn snacks og energipåfyll klart når du er ute på tur.

Tilslørte påskepiker

Tilslørte bondepiker er en kjent dessert for mange, men i påsken passer det vel bedre med «tilslørte påskepiker»! Dette er en variant der eple er byttet ut med appelsin og krem er byttet ut med kanelkesam.

1 porsjon
1 appelsin
1 dl mager kesam (vanlig eller vanilje)
1/2-1 ts kanel
1/2 ts vaniljesukker eller annen søtning
1 dl havregryn
1-2 ts Sukrin Gold

Stek havregryn i en tørr stekepanne til de har fått en lett gylden farge. Så skyver du havregrynene bort fra midten og tilsetter 1 ts toppet Sukrin Gold i midten av stekepanna. Når sukrinen er smeltet blander du inn havregrynet og gjentar med 1 toppet ts sukrin til. Pass på at grynene skal bli gyldne og ikke svidd! Når de har fått en gylden farge heller du grynene over på et bakepapir. Bre det godt utover slik at bakepapiret trekker ut fuktigheten sånn at grynene «tørker» og blir crispy. Skrell appelsinen og skjær i biter/båter. Bland sammen kanel og kesam, smak til med søtning. Legg kanelkesam, appelsinbiter og cruncy havregryn lagvis i et høyt glass. Topp med hakkede nøtter eller litt revet mørk sjokolade hvis du ønsker. Server straks.

Hjemmelaget fruktnøtteblanding

En kjapp og enkel miks med både karbohydrater og fett som gir deg energipåfyll på tur.

1 porsjon
2 ruter mørk sjokolade (minst 70% kakao)
2 tørkede aprikoser
20 usaltede nøtter (for eksempel en miks peanøtter og hasselnøtter)

Skjær opp sjokoladen og aprikosbitene i mindre biter. Ha alt oppi en boks med lokk eller en pose.

Appelsinsmoothie

Smoothies passer perfekt til både frokost, lunsj, mellommåltid eller når du bare har lyst på noe sunt og godt. En appelsinsmoothie er helt klart med på å gi påskestemning, så prøv denne smoothievarianten når du sitter i påskesola, og trenger noe leskende og mettende som for eksempel etter en skitur.

1 porsjon
1 stk appelsin
1 ss honning
1 dl melonyoghurt
1 ss limesaft
Litt revet sjokolade, kan sløyfes

Skrell appelsinen og fjern alle hvite hinner. Ha alle ingrediensene i en blender bortsett fra sjokolade og kjør til du får ønsket smoothiekonsistens. Server i et høyt glass. Strø over revet sjokolade på toppen hvis du ønsker.

Hjemmelaget energibar

Å lage sine egne energibarer er ikke vanskelig og i tillegg har du full kontroll på hva slags ingredienser barene består av. Disse barene har masse smak og passer perfekt som påskegodt, tursnacks eller som ekstra energipåfyll når det trengs.

Du trenger
200 g mandler
100 g usaltede cashewnøtter
100 g mørk sjokolade, bruk gjerne sjokolade med minst 70-80 % kakao
150 g gresskarkjerner
175 g havregryn
25 g kokosmasse
100 g honning
100 g peanøttsmør
1 stk egg
1 dl vann

Sett på stekeovnen på 175 grader. Grovhakk mandler, cashewnøtter og sjokolade, og bland dette med gresskarkjerner, havregryn og kokos. Legg blandingen på et stekebrett ikledd bakepapir. Stek blandingen i 15 minutter. Varm forsiktig opp honning og peanøttsmør i en kasserolle. La det få et lett oppkok og rør underveis. Tilsett vann, avkjøl blandingen til romtemperatur og pisk inn egget. Hell dette over nøtteblandingen og bland godt til alt kleber godt sammen. Kle en ildfast form med cirkastørrelse 30×20 centimeter med bakepapir og ha i blandingen. Skyll hendene i kaldt vann og trykk blandingen godt ned. Glatt ut overflaten slik at blandingen får en jevn tykkelse over det hele. Sett formen inn nederst i stekeovnen og stek i cirka 20 minutter. Ta ut «kaken» og avkjøl mens blandingen fortsatt er i formen. Løft «kaken» ut av formen når den er helt avkjølt og skjær i passe store biter.

Stikkord:    

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter