Mye av det du tror om vitaminer og mineraler kan være feil.
Her er de vanligste misforståelsene. Det er en grunn til at mange butikker og helsekostbutikker vier hele avdelinger til kosttilskudd. For de av oss er på en søken etter bedre helse, er det vanskelig å motstå et løfte om at det kan leveres i form av pent pakkede piller.
I 2014 ble det gjort en stor undersøkelse av hvor mye nordmenn brukte på kosttilskudd. Kosttilskudd er et bredt spekter av produkter, og kan derfor i sum ikke regnes som alternativ behandling, men myndighetene ønsket likevel at forskningssenteret i sin undersøkelse skulle forsøke å få en oversikt over dette markedet.
70 prosent av nordmenn kjøpte kosttilskudd. Til sammen brukte vi nærmere 3 milliarder!! Det vil si at hver enkelt av de som kjøper kosttilskudd i snitt bruker 1400 kroner i året på piller eller drikker som er ment å supplere kostholdet.
Legger vi til tallene også for hvor mye vi bruker på å gå til alternativ behandler, alternative selvhjelpsteknikker, på plantebaserte legemidler, urter og kosttilskudd er vi oppe i en totalsum på over syv milliarder norske kroner.
Nordmenn ser ut til å være opptatt av helse, og er villige til å bruke mye penger på behandlinger og tilskudd. 77 prosent av de som besvarte brukerundersøkelsen betegner helsa si som ”meget” eller ”ganske” god. Kun 7 prosent oppga at helsa var ”ganske” eller ”meget” dårlig. Altså ser det ut til at vesentlige deler av denne summen går til behandling eller forebyggelse av helseplager som ikke medfører varig nedsettelse av helsen.
De fleste friske voksne kan ha nytte av en multivitamin, og en eller flere enkle andre kosttilskudd. Problemet er imidlertid, at for mange av oss blir det rett og slett gjetting om våre behov, basert på hva vi ser i overskrifter, eller hører fra venner. Her rydder vi opp noen utbredte myter om hva kosttilskudd kan gjøre for deg og deler noen enkle tips.
Myte1: Kosttilskudd kan bidra til å forhindre eller behandle tilstander som diabetes eller hjertesykdommer.
Fakta: Kosttilskudd er ikke ment for å behandle noen som helst spesifikke helseproblem.
Kosttilskudd er ikke medisiner. De «fyller de ernæringsmessige hullene» i et godt balansert kosthold. De hjelper oss med å nå daglige ernæringsmessige behov som er vanskelig å møte med mat alene. Vitamin D er et godt eksempel, fordi det ikke finnes i mange matvarer. Kosttilskudd kan være en brikke i puslespillet for å hjelpe oss å forebygge sykdom, men å trene og spise riktig er begge mer avgjørende.
Myte 2: Kosttilskudd kan rette opp dine feil i kostholdet.
Fakta: Du trenger fortsatt et godt balansert kosthold.
Kosttilskudd kan ikke erstatte et sunt kosthold. Du må se på de som et verktøy, noe du tar i tilegg til å spise riktig. Når friske voksne mennesker får i seg de fleste av næringsstoffer fra maten, kan de som regel stole på at kroppen får i seg det den trenger. Når du stoler på kosttilskudd i stedet, kan du risikere å ta for mye, noe som kan være skadelig for helsen din. For eksempel: kan for mye vitamin A øke risikoen for osteoporose; for mye vitamin E kan øke risikoen for slag; og for mye jern kan øke risikoen for hjertesykdom. Overskudd av disse næringsstoffene blir lagret i fett, og ikke skilles ut, slik at de kan hope seg opp i kroppen og blir giftige.
Hvis du allerede spiser rikelig med frukt og grønnsaker og inntar frokostblandinger, yoghurt, juice eller melk, kan det hende du ikke trenger multivitaminer eller andre tilskudd på toppen av det hele.
I tilegg, hvis du ikke tar et tilskudd riktig, hvilket begynner med å ta det sammen med dine måltider, er det en god sjanse for kroppen din vil rett og slett skiller ut det meste av det. Når vi spiser mat, vil våre kroppers fordøyelsessystem svært effektivt ta opp visse næringsstoffer underveis – B-vitaminer på ett punkt, kalsium på et annet, osv. – og skille ut mye av det som ikke er nødvendig og sende det rett i dass… Når du tar et tilskudd, må dine magesyrer gjøre alt arbeidet, løse opp pillen og sende næringsstoffer tilbake ut til de ulike kroppsdelene. Det er mindre effektiv. Når du tar kosttilskudd sammen med mat, vil næringsstoffene i pillen knytte seg til maten, og du får best levering og absorpsjon.
Myte 3: De beste kosttilskuddene er de merket «helt naturlig».
Fakta: Den eneste delen av etiketten som teller er ernæringsfakta.
I likhet med andre selgere, er produsenter av kosttilskudd ivrige etter å tjene penger, og det gjør de ved å øke forbrukernes interesse for naturlige ingredienser ved fremheve «helt naturlig», som for eksempel ved å tilsette ingredienser som enzymer eller nattlysolje. I de fleste tilfeller, selv om ingen av disse gir reelle fordeler for forbrukeren, fordi de er lagt til i bare liten eller mikroskopiske mengder. De er bare ute etter å kunne øke prisen på varen.
Hva du bør ta hensyn til, er den informasjonen om næringsinnhold som står på etiketten. Alle de næringsstoffene som finnes i et tilskudd, bør være oppført til å gi rundt 100 prosent, men ikke mer enn 300 prosent, av det daglige anbefalte behovet. Prosentene er generelt ansett for å representere en trygg dose. (I de fleste tilfeller er ingrediensene som er oppført med en høyere enn 100 prosent dose der for å hjelpe til med absorpsjonen av andre næringsstoffer, eller.. i likhet med vitamin C, er vannløselige, og således ikke hoper seg opp til giftige nivåer i kroppen.)
Myte 4: Når du hører at et næringsstoff har nye påviste helsefordeler, er det på tide å hamstre.
Fakta: Det tilskuddet trenger ikke å være riktig – eller trygt – for deg.
Folk tror at fordi du kan kjøpe disse produktene over disk er de gunstige, men det er ikke alltid tilfelle. Vær skeptisk til vitaminer eller næringsstoffer som får mye oppmerksomhet plutselig. Studier gjøres hele tiden, men det er ett sandkorn på en strand av forskning. For at en forskning skal være ”gyldig” så bør den være utført over lenger tid, testet på mange mennesker i ulike grupper samt også ha en kontrollgruppe.
Før du investerer i et tilskudd som du hører vil bekjempe en eller annen kronisk tilstand, snakk med legen din eller et ernæringsfysiolog for å finne ut om det er verdt det, spesielt hvis du har en medisinsk tilstand som kan bli svekket av store doser av enkelte næringsstoffer. For eksempel folk som tar blodfortynnende eller acetylsalisylsyre trenger å være forsiktig med både vitaminer E og omega-3 tilskudd, noe som kan begrense blodets evne til å koagulere, og øke risikoen for blødninger. Å få disse næringsstoffene fra maten, er ikke et problem, men de konsentrerte dosene i kosttilskudd kan føre til en overdosering.
Myte 5: Flere enkle kosttilskudd er bedre enn multivitaminer.
Fakta: For friske voksne, er et multivitamin tilstrekkelig (med noen unntak).
Vitamin- og mineralbehov for de fleste voksne på over 50 år kan dekkes opp med en multivitamin og ekstra B12, som er gunstig for nevrologisk funksjon og for røde blodceller å dannes, og som kroppen vår har en tendens til å absorbere mindre bra fra matvarer etter hvert som vi blir eldre. Det finnes imidlertid noen få unntak der et enkelt-tilskudd kan være gunstig. Disse er kalsium, magnesium, vitaminer D og omega-3. Ingen multivitamin vil ha nok av disse ingrediensene, og de fleste av oss får ikke nok av dem gjennom vårt kosthold.