6 kjappe myter om trening

Det kryr av myter om trening, kosthold og helse. Av og til kan det virke som det finnes flere myter enn etablerte sannheter.

Her skal vi ta for oss 6 myter – og fortelle deg hvordan ting egentlig er.

1. Det er ikke noe poeng i å trene mindre enn en time

Feil! Selv om det enkelte ganger er smart å trene lengre, vil det for folk flest være en god idé å holde øktene til under en time. Dette har ikke noe med testosteron, kortisol eller at det skjer noe spesielt når klokka passerer en time – det handler i bunn og grunn om å vektlegge kvalitet foran kvantitet.

Tretti sett på bryst og tjue sett på biceps fungerer kanskje for store menn som har trent i en mannsalder, men det er ingen grunn til at folk med et par års treningsbakgrunn og normal toleranse for volum skal bruke flere timer på å trene bicepsen i åtte forskjellige vinkler.

2. Kroppsbyggerprogrammene gir best effekt

Feil! Skal du bli flink til å sykle eller god til å gå på ski så ber du ikke om å få bli med Thor Hushovd eller Petter Northug på trening. De trener med bakgrunn i at de har trent en hel mannsalder, og har gradvis økt treningsmengden i takt med at de også tåler mer. En annen sannsynlig og vesentlig forskjell er genetikken.

Det er godt mulig Jay Cutler kan lære deg et triks eller to om trening, men jeg ville aldri anbefalt deg å fulgt treningsprogrammet hans. Skal du oppnå gode resultater må du ta utgangspunkt i hvem du er – og hva du ønsker å oppnå.

Er du nybegynner med 0-18 måneders treningsbakgrunn kan fint trene et fullkroppsprogram 3-4 ganger i uken.
Har du trent en stund og har mellom 12 og 36 måneders erfaring kan du fint kjøre en 2-splitt 3-4 ganger i uken.

3. Magen bør trenes ofte og med mange repetisjoner

Feil! Magen må nødvendigvis ikke trenes annerledes enn andre muskelgrupper. Det viktigste er at du trener den på riktig måte. Siden det stadig dukker opp forskning som viser at situps og andre mageøvelser ikke har noen effekt, bør du trene magen slik den skal trenes.

4. Markløft gjør at midjen din bli større

Feil! For noen er det viktigere å finne gode unnskyldninger for å droppe de tunge og effektive baseøvelsene. En av dem er at markløft (og knebøy) gjør midja di større. Det viktigste for størrelsen er genetikken din. Hvordan du er bygd er avgjørende. Det handler også om det visuelle inntrykket. Er du smal over ryggen og ikke har noe særlig muskler på utsiden av låret, vil også midja se større ut.

Markløft og andre tunge baseøvelser gjør det enklere å ha progresjon. Med progresjon følger økt styrke, økt fettforbrenning og en enklere vei til lavere fettprosent og -smalere- midje.

5. En muskel bør ikke trenes mer enn en gang i uken

Feil! En typisk oppfatning er at jo lengre man har trent, jo mer avansert må man bli. For de fleste innebærer dette å gå bort i fra fullkroppsprogrammet, 2-, og 3-splitten og heller dele opp kroppen i 4, 5, 6 og ofte 7 deler. Selv om det i utgangspunktet ikke er noe feil med det, stiller det langt større krav til at du har kunnskapen til å sette opp ditt eget treningsprogram basert på volumtoleransen din.

Det er ingenting som skulle tilsi at så fort du begynner å trene muskelen en gang hver sjuende dag med en 5-splitt så skal alt løse seg. De fleste har godt av å få trent øvelsen og muskelen flere ganger i uken.

6. Ønsker du å stramme opp, må du løpe mye

Feil! Er målet å stramme opp og redusere fettprosenten, starter den viktigste jobben på kjøkkenet. Du skal være veldig flink med kostholdet før det er på treningsstudioet arbeidet gjenstår. Sagt på en annen måte: spiser du ikke sunt og balansert, er det nesten umulig å stramme opp i vesentlig grad.

Et kosthold med mye protein, moderat med fett og moderat med karbohydrater øker forbrenningen, gir større metthetsfølelse og gjør at de hardt opptjente musklene bevares når man spiser lite. Kombinerer man dette med tung styrketrening og en passe porsjon utholdenhet har man en vinneroppskrift.

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter