7 måter å gi konstruktiv kritikk på
Vi lærer ofte av våre feil. Feil kan hjelpe oss til å bli bedre. Feil er viktige for oss og dermed også kritikk.
Dette er ufattelig viktig og ofte mye lettere sagt enn gjort, men når jeg har klart å lære av det jeg trodde jeg trengte mest både treningsmessig og ellers i livet, så skal jeg love deg at også DU klarer det. Har programmet, øvelsenen, metodene og kostholdet du har fulgt ført til dårligere resultater enn antatt? Har relasjoner i livet ditt gjort livet ditt verre og mer problematisk? Isåfall har jeg en meget enkel løsning på problemet ditt:
Forkast det ubrukelige!
Ja, det er faktisk ikke verre enn som så. Det er klart det kan være vanskelig for mange å forkaste en øvelse som knebøy (er ikke meninga å kun kaste knebøy under vogna, men – «you get my point, homie»), men om den har gitt deg prolaps og dertil problemer i hverdagen er det vel bedre å bytte den ut med noe som fører til en bedre livskvalitet? Å forkaste en negativ relasjon er ikke alltid like lett det heller, men la oss trekke en analogi til kroppens fysiologi. Om du befinner deg i et forhold som kun bryter deg ned er du faktisk i en katabolsk tilstand, noe som vi alle vet ikke er spesielt gunstig. Det blir som om du skal trene hele dagen lang og over tid er det noe av det aller verste du kan utsette kroppen din for med tanke på restitusjon og dertil fremgang i styrke, muskelmasse og målet om kroppen og helsen du ønsker deg. Så, ikke la ordet «forbrenning» få en eksklusiv plass bak «fett», sett heller igang med forbrenningsprosessen på andre områder. Når jeg tenker meg om er det egentlig greit med en eksklusiv plass sammen med fettet – fett er tross alt ikke noe vi ønsker oss for mye av her i livet, på lik linje med negative relasjoner og kan fint sammenlignes. Buuurn!!!
Det er lett på papiret, men det er hva du GJØR som betyr noe!
Jeg snakker om å oppnå treningsrelaterte resultater, som for noen selvsagt kan være enkelt som bare det, men for de aller fleste vil det være ufattelig vanskelig og innebære enormt mange barriererbrytende endringer. Spise proteinrike måltider? Holde seg unna pizza og pølser? Ikke mer sukkerholdig drikke? Trening mer enn en dag i uka? Og i mer enn EN måned sier du? «Det var da svært så mye å forlange da». Satt på spissen eller ikke, så kjenner jeg til mange som faller inn under slike «spørsmål», noe som vil si at de har feilet før de engang begynner, rett og slett fordi de angriper problemene sine på en mindre korrekt måte.
La deg inspirere av kritikk!
«Ikke glem at de mer erfarne ofte har den mest konstruktive kritikken, men at vettug kritikk kan komme fra hvem som helst. Ikke overse noen!»
Lytt til alle
Bestem, med en stor klype selvkritikk, om kritikken er berettiget. En måte å fastslå om kritikken er berettiget på, er å tenke over kilden til kritikken. Kommer den f eks fra en nybegynner, så trenger du kanskje ikke å ta den så hardt eller alvorlig. Men er det en anerkjent dyktig kroppsbygger, eller en nær venn, som kommenterer din måte å trene på, er det kanskje klokt å lytte til han eller henne. Man kan aldri vite! Jeg husker en relativt dyktig kroppsbygger som var altfor vektfiksert. Og dessverre også fiksert på øvelsen benkpress, som sakte holdt på å bryte ned brystmuskulaturen hans i form av skader, istedenfor å bygge den opp.
Vi var mange som kommenterte den ensformige treningen hans, men uten resultater. Han henviste til at dette var en «basisøvelse» (snakk om gammeldags uttrykk!) og henviste til hvordan han alltid hadde trent. At han siden stagnerte i utviklingen og fikk mer og mer vondt i de overaktiviserte skuldrene sine var imidlertid noe han, ikke lykkes å få inn i hodet sitt. Til det var egoet for stort og ørene for små. Først da skadene ble et faktum og effekten lik null hva muskler utvikling gjaldt, begynte ørene å vokse. Bak seg hadde han flere år med tøft trening – til ingen nytte. Og det må føles bittert å konstatere at det siden var like tøft å rehabilitere skadene som å lære alt om igjen fra begynnelsen.
Denne hardingen trener også i dag – og konkurrerer fremgangsrikt. Budskapet hans til andre lyder nå: «Ikke glem at de mer erfarne ofte har den mest konstruktive kritikken, men at vettug kritikk kan komme fra hvem som helst. Ikke overse noen!»
Berettiget kritikk
Hvis du blir kritisert for den samme tingen av flere forskjellige personer, så er det ganske trolig at kritikken er berettiget. Hvis du på den andre siden får høre helt forskjellige ting av forskjellige personer, så ligger det trolig ikke så mye bak kommentarene (såfremt du ikke trener helt inne i granskogen feil!). Alt er ikke objektivt, særlig ikke når det gjelder kroppsbygging. Hva en dommer syns er bra, kan være det motsatte av hva en annen syns. Kvinnenes konkurranser er et ganske bra eksempel på dette. Som oftest handler det mer om personlige meninger enn objektive målinger (dessverre).
Tenk over motivet
Når du blir kritisert, er det bra å tenke over motivet. De fleste gir deg «bra» kritikk, men det finnes alltid noen som er usikre og misunnelige. Enkelte mennesker kan bruke det til sin fordel. Arnold Schwarzenegger var mester i å psyke ned motstanderne sine gjennom å konstant peke på de svake punktene deres før en konkurranse (noe du kan se eksempel på i filmen «Pumping Iron»>. Det var ikke meningen at kritikken hans skulle hjelpe, nei, meningen var å tilintetgjøre de som kunne true veien hans til gullmedaljen og seierssjekken. En måte å bli klar over kritikerens motiv på, er å bedømme det følelsesmessige nivået hans. Det skjer ganske ofte at kritikk kommer frem når en person er opprørt, det er da ofte kritikeren selv som har problemer, ikke du.
Overreager ikke på kritikk
Husk at det finnes en positiv side ved kritikk. Hvis du overreagerer eller går til motangrep, så er det mulig at du ikke oppfatter den positive delen av kritikken. Faktum er at det er mye bedre å, sagt rett ut, la kritikeren din hjelpe deg. Riohard Graber, en kommunikasjonsekspert, foreslår at du går til verks på denne måten når du blir kritisert:
- Vær rolig og stille. Hold følelsene dine i sjakk og prøv å lytte til hva kritikeren din virkelig sier.
- Be om å få mer informasjon, hvis du syns det trengs. En bra måte å begynne på er: «Kan du spesifisere litt mer?»
- Spør etter en løsning eller hjelp til å finne en. «Hvordan syns du jeg skal gå til verks?» Dette er en bra måte å få tips og nye innfallsvinkler på.
Tre forskjellige alternativer
Graber sier også at hvis kritikken er berettiget, så har du tre forskjellige alternativer:
A) Du kan akseptere kritikken med en gang:
«Du har helt rett, det skal jeg forandre på med engang»
B) Du kan dra litt på det:
«Ja, jeg skjønner hva du mener, men jeg må få tenke litt over dette.» Gjennom å ikke svare med en gang får du litt tid til å tenke, men du risikerer også å miste kritikk kilden din.
C) Du kan protestere mot kritikken, men være diplomatisk:
«Jeg skjønner hva du sier, men dessverre er jeg ikke enig med deg på det punktet.» Du kan jo selvfølgelig også være enig i enkelte deler:
«Jeg er enig med deg i det første, men ikke det andre du sa.» Gjennom å være enig til en viss grad, holder du konversasjonen åpen, dette kan rense tankene hos begge partene.
Ego på godt og vondt
Kroppsbygging krever et sterkt ego, men på den andre siden kan det være tilintetgjørende også. Det er vanskelig å høre at man ikke er perfekt. Men hvis du ikke kan lytte, kommer du aldri til å nå kroppen din sitt maksimale potensiale.
De menneskene som lykkes, er de som ser sine egne feil og siden kan gjøre noe med det. I denne sporten kryr det av, unnskyld, duster som er altfor trege til å kunne bruke kritikk som et hjelpemiddel til forbedring. Valget er ditt sekunds pinlighet, eller en tapt karriere
Noe av det viktigste jeg har lært meg i min tid er at mange jeg trener sammen med, jobber med etc, ikke tåler kritikk. Dette er kjedelig, fordi kritikken kan føre til utvikling, både mentalt og fysisk. Kritikk kan, og skal, være en positiv side av livet! Ikke glem at vi alle er mennesker og at alle gjør feil.»
7 måter å gi konstruktiv kritikk på
1) Benytt deg av sandwichteknikken»
Begynn med å si noe positivt, kritiser, og si noe mer positivt. Eks: «Armene dine og brystet ditt er kjempebra, bena dine trenger du å jobbe litt mer med, men i det store og det hele ser du veldig bra ut!»
2) Kritiser aldri i andres nærvær
Kritiser bare i enerom, dette gir den personen du kritiserer en mulighet til å ta til seg kritikken uten å risikere å miste masken.
3) Pass på at kritikken din er spesifikk
Hvis du sier: «Poseringsprogrammet din var ikke så veldig bra», så hjelper du ingen, du må kunne presisere det litt.
4) Kritiser ikke for mye
Ettersom et menneske som oftest ikke forandrer mer enn en ting av gangen, så er det lurt å begrense seg til et punkt.
5) vær nøye med tid og sted for kritikken din
Som allerede nevnt er det best å kritisere en person i enerom. Det er også bra å kritisere en person når de er på topp følelsesmessig. Å kritisere en trist person, fører bare til at han/hun blir enda mer lei seg og han/hun kommer antagelig til å miste poengene med kritikken.
6) Gi kritikken på en rolig, sanset og vanlig måte
Husk at en nervøs trener får nervøse spillere.
7) Gå ikke inn på langtekkelige forklaringer av problemet
Mange mennesker virker å innta en forsvarsposisjon når de har kritisert noen, og fortsetter og drar ut det hele. Ikke bra!
Forsikre deg om at du kan hjelpe personen det er snakk om, tør du kritiserer han/henne. Å hjelpe er jo tross alt den primære grunnen til at man kritiserer en person. Hvis ikke du kan hjelpe til, hjelp han/henne med å finne noen som kan det.
Anbefal personen å spørre og be om hjelp hvis han/hun er usikker.Et sånt råd kommer til å gi muligheter til å fortsette å hjelpe individet.
Vær beredt på å ta kritikk for å bli en som andre lytter til. Husk at de som anser at de er perfekte, ofte mislykkes med å overbevise resten av oss!
Ikke gi opp ved første tegn på motgang!
Spørsmålet er ikke OM motgangen kommer, men hva du gjør NÅR den kommer, for er det noe jeg vet med 100% sikkerhet, så er det nettopp DET. Motgang kommer i mange ulike former og tilstander, men det betyr ikke at du er nødt til å gi opp alt du har bygd opp inntil den kommer. Dukker det f.eks. opp en skulderskade så setter du deg ikke ned og griner, men trener beina som aldri før – og motsatt. Blir du syk og må holde senga et par uker er det bare å sette igang igjen når du er frisk, bare på et noe lavere nivå. Det er ikke verre enn det og du kommer fortere tilbake i toppform enn du aner. Nøkkelen er å «feile fremover», ikke falle bakover.
Se muligheter der andre ser problemer! Nøkkelen er å feile fremover, ikke falle bakover