8 ting du må jobbe med for å bedre kroppsholdningen din!

En dårlig kroppsholdning vil aldri være gunstig å trene med, men kan vi egentlig gjøre noe med holdningen vår om vi dag ut og dag inn gjør det som fører til denne dårlige holdningen?

Det er vel det som er det store spørsmålet som skal besvares her og nå!

Om du i løpet av 20-30 år (eller mer) har tilpasset deg en spesifikk holdning med tanke på ulike (u)vaner og aktiviteter skal det en del til for å endre totalt på denne holdningen, men det du KAN gjøre er å jobbe med disse (u)vanene og redusere stresset og problemene de påfører kroppen din.

Så, ja du kan gjøre noe med den dårlige holdningen din selv om du ikke nødvendigvis noengang vil få en bra eller optimal holdning (sistnevnte er det svært få, om i det hele tatt noen, som har)

Gjør det du pleier å gjøre i løpet av dagen, PLUSS det her!!

Når det kommer til de fleste tips rundt holdningskorrigering er det snakk om ting du IKKE kan gjøre og ting du bør unngå å gjøre til stadighet. Vel, dette er lettere sagt enn gjort for hvor sannsynlig er det at du vil slutte å sitte store deler av dagen, redusere bruk av pc, tv, bilkjøring, osv. til det minimale?

Noen klarer selvsagt å gjøre dette, men for de fleste av oss er pc og internett en stor del av hverdagen og for mange også jobb, enten ene og alene, eller som et supplement.

Så la oss heller være litt mer realistiske og heller se på hva du kan gjøre uten å forandre på det du allerede gjør den dag i dag. Altså, ting du kan gjøre for å jevne ut problemene som dukker opp som følge av det mindre positive du gjør i løpet av dagen.

Om du i løpet av dagen mister fem epler (sitter mye i løpet av dagen og beveger deg begrenset når du først beveger deg) men finner fem nye epler i løpet av dagen (du jobber med punktene under, altså, ting som jevner ut problemene), så har du ikke tjent noe på det, men du har i det minste 5 epler å kose deg med.

Sorry, det var en litt vel døll analogi om man kan kalle den for det, men du skjønner forhåpentligvis hvor jeg vil hen. Utfør punktene under regelmessig og vinn 5 epler! (eller var det en mer funksjonell holdning)

#1  Tøy korte muskler

Ikke noe nytt her akkurat, men det er fortsatt dem som ikke tøyer regelmessig. Sorry, men om du er en av dem er det ikke rart at holdningen din suger! (det gjelder selvsagt ikke DEG, kompis!  )

Du trenger ikke nødvendigvis stå med ræva til når du tøyer, men det skader da heller ikke så lenge den som holder kamera ikke har skumle hensikter.

#2 Jobb med problematiske triggerpunkter

Holdning avhenger av god muskelkvalitet og funksjon. Om aktive triggerpunkter er tilstede vil både muskelkvalitet eller funksjon reduseres, noe som kan være et stort problem når det kommer til funksjonell bevegelse uten smerter.

Infraspinatus er en muskel du med fordel kan jobbe med hyppig! Du kan sjekke denne og et par andre sentrale muskler du bør jobbe med i denne SkadeSkapet-artikkelen!

#3 Jobb med positional relief

Positional relief er posisjoner/tøyninger som får typiske tighte muskler til å slappe av. Ja, det blir jo tilnærmet det samme som tøyning, men ikke helt det samme. Bare prøv og merk forskjellen selv.

#4 Aktiver hemmede muskler

Det blir sagt til gangs, men det skader ikke å repetere det faktum at en stram agonist (f.eks. hofteleddsbøyer) fort kan føre til en svak antagonist (setemuskulatur). Aktivering av slik muskulatur er sentralt for at muskulaturen skal fungere normalt. Sjekk artikkelen om RumpeRehab som går inn på nettopp dette emnet.

#5  Jobb med hemning av overaktive muskler

Punktet over har liten verdi om du ikke går inn for å jobbe med overaktive muskler, noe som kan gjøres via blant annet tøyning og arbeid med muskelkvalitet (egenmassasje). Du er nødt til å få roet ned overaktiv muskulatur.

#6  Integrere muskelfunksjon i funksjonelle bevegelser

Det hjelper deg lite om du har god styrke i en muskel når du isolerer den. Du er nødt til å få den til å jobbe sammen med de andre musklene under bevegelse for at ikke leddene skal bevege seg på problematiske måter.

Som du kan se på bildet er det sentralt at flere muskler som har tilnærmet lik oppgave (med tanke på stabilisering av ledd) jobber kollektivt for å unngå problemer. Korrekt holdning under øvelser er med andre ord meget kritisk for å bedre dette og ikke minst for å unngå at problemer fremkommer.

#7  Vær bevisst på sittestilling

Siden du allerede sitter mesteparten av dagen (ja, bare lat som du ikke hører meg du, men you know it!!!) kan du likegodt sørge for å gjøre så lite skade som mulig. Sjekk ut artikkelen, Får du vondt i korsryggen når du sitter?

#8  Jobb med egen-utdanning og forståelse

Dette er jo noe du allerede gjør siden du har kommet deg ned til dette punktet og forhåpentligvis tatt til deg et par kjappe tips. Når det er sagt er du rett og slett nødt til å holde deg oppdatert, men ikke minst du er også nødt til å gjøre det du kan for å opprettholde en holdning som ikke skaper problemer for deg under trening eller i hverdagen

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter