All logikk tilsier at det faktisk er smart med en plan

Bruk litt av tiden din på å planlegge hva du skal gjøre de neste ukene…

Jeg har i det siste dessverre observert for mye trening basert på lyst der og da, uten noen form for meningsfull struktur av treningsøkten.

All logikk tilsier at det faktisk er smart med en plan og vi kjenner vel alle til sitatet; failing to plan is planning to fail. På godt norsk betyr dette at det ikke nytter å ta en dag til dag tilnærming til treningen, men heller en systematisk planlegging over tid.

Hvorfor er dette så viktig og kan vi ikke heller bare trene det vi har lyst til når vi ankommer gymmet? Jo da, det er ingen lov som sier at man ikke kan det, men det er et par punkter som er viktige å belyse i denne sammenhengen.

Punkt 1

Man har som regel en tendens til å ville trene det man liker best og dette er stort sett bryst og armer for de aller fleste. Om man skal ta alt på sparket hver gang har man fort en tendens til å for eksempel aldri trene bein og tilsvarende minimalt med draøvelser. Jeg skjønner greia, for all del det er jo artig å pumpe opp armene til man føler de sprekker, men det er faktisk ikke så tilfredsstillende som Arnold skal ha det til (i så fall har man problemer på visse andre områder) og i tillegg er det svært lite gunstig å fokusere på muskulatur som for de aller fleste allerede er FOR aktive i hverdagen i forhold til muskulaturen på baksiden av kroppen. ؘnsker du å minimere skader og andre plager, så er du nødt til å planlegge hva du skal gjøre, hvordan og når. Dette er for komplekst for de fleste av oss og jeg har vanskelig for å tro at noen klarer dette fra dag til dag basis med optimal suksess.

Punkt 2

Om du skal ta alt på sparket, hvordan skal du holde oversikt over hvor mye du løftet sist gang, hvilke øvelser du brukte, hvilken rekkefølge, osv? Det viktigste prinsippet for fremgang er progressiv overbelastning, altså det å løfte tyngre og tyngre over tid. Uten noen form for programmering vil dette være svært vanskelig for de aller fleste. Man skal for all del lytte til kroppen, men at den skriker ?bryst og biceps? er som å ha en dobbelt så stor djevel på venstre side som kicker assen til engelen på høyre side. Det kan vel diskuteres hvorvidt det er engelen eller djevelen som har rett i visse tilfeller, men akkurat nå er det snakk om trening og vi trenger flere engler. Jeg har faktisk tenkt å starte opp min egen engleskole, men det får bli en annen historie.

Punkt 3

Vi mennesker har en stor tendens til unngå å gjøre ting vi ikke har planlagt. Du har vel aldri utsatt noe til siste stund har du vel (kremt? eksamen)? Nei, du har sikkert ikke det, så pliktoppfyllende og nøye du er, men for oss andre er det en nødvendighet å dytte ned en plan på papiret. Om du ikke har gjort det før, så vil du faktisk merke hvor mye mer du faktisk får gjort og du vil ikke minst oppleve tilfredsstillelsen av å ligge foran skjemaet, for en gangs skyld. Dette gjelder for alle aspekter i livet og treningen er selvfølgelig intet unntak.

Har du råd til et medlemskap på et gym har du råd til penn og papir.

Så, jeg vil anbefale deg å bruke litt av tiden din på å planlegge hva du skal gjøre de neste ukene.

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter