Aminosyrer, hva er det?

Fakta om aminosyrer

Det kommer stadig flere typer leskende aminosyredrinker i nettbutikkene og i dagligvarebutikkene. Både ferdigblandet, med kullsyre og i pulverform som man kan blande ut med vann. Aminosyrer som kosttilskudd finnes også i kapsel-form.

Enkelt forklart er aminosyrer byggesteiner for proteiner. Det finnes mer enn 100 000 forskjellige proteiner i kroppen vår, og alle disse består av 20 aminosyrer. Aminosyrene hektes sammen i forskjellige kombinasjoner og rekkefølger avhengig av hvilket protein de skal lage. Proteiner er helt nødvendig for vedlikehold av kroppen, og for oppbygging av muskulatur for personer som trener, noe som er viktig for personer som trener og ønsker å bli sterkere eller få større muskler.

Essensielle aminosyrer

Åtte av disse 20 aminosyrene er såkalt essensielle aminosyrer. Det betyr at vi er nødt til å få de tilført via kosten fordi kroppen vår ikke klarer å produsere de på egenhånd. De essensielle aminosyrene heter leucin, isoleucin, fenylalanin, tryptofan, metionin, treonin, lysin og valin.

Animalske matvarer som kjøtt, egg, fisk, fugl og melkeprodukter, men også quinoa og soya, inneholder alle de essensielle aminosyrene og blir derfor sett på som fullverdige proteinkilder. Animalske matvarer er ofte rikere på de essensielle aminosyrene enn vegetabilske matvarer. De vegetabilske matvarene mangler ofte en eller to av de essensielle aminosyrene og man må derfor være påpasselig med å kombinere ulike matvarer på en slik måte at alle de essensielle aminosyrene blir inkludert i kosten.

BCAA

Tre essensielle aminosyrer er spesielt anabole, det vil si at de fremmer muskelvekst i kroppen. Disse kalles for branched-chain amino acids og forkortes BCAA. Aminosyrene heter leucin, isoleucin og valin og alle er med på å hjelpe kroppen med restitusjon og oppbygging etter trening. Leucin har vist seg å være den aminosyren med mest anabol effekt. Isoleucin er best kjent for å bidra til å øke utholdenheten. Valin holder kroppen anabol ved å tilføre energi til musklene så de ikke brytes ned. Den er også med på å støtte opp under funksjonen til nervesystemet.

De tre aminosyrene som utgjør BCAA bør alltid kombineres for å få best effekt. Den ideelle fordelingen er 2 milligram leucin og valin per milligram isoleucin.

I tillegg til BCAA-drikker så er kjøtt, fugl, fisk, mandler, reker, egg, bønner, linser og linfrø spesielt rike på BCAA.

Kosttilskudd er kosttilskudd

Det er mange som bruker aminosyrer, i alle fall er det svært synlig både på treningssentrene og i sosiale medier. Husk at aminosyrer er et kosttilskudd, nettopp noe du kan benytte deg av i tillegg til å spise en variert og næringsrik kost. Det er kanskje et attraktivt alternativ til vanlig mat fordi det så og si ikke inneholder kalorier, men tilskudd av BCAA har foreløpig ikke vist seg å ha en effekt på muskelproteinsyntesen som er bedre enn protein fra fullverdige proteinkilder. Det er heller litt tvilsomt om BCAA som kosttilskudd har noen effekt i det hele tatt, ut over at det smaker godt og at det kan bidra til å øke prestasjonen når det inneholder koffein. Så hvis du vurderer å begynne med BCAA for å øke prestasjonen på en eller annen måte, anbefaler jeg deg å heller ta en titt på andre variabler i hverdagen din. Å optimalisere søvn, treningsprogram, kosthold og balansen mellom stress og hvile kommer mest sannsynlig til å gi deg mye bedre resultater enn om du fortsetter som før og bare tilfører aminosyrer.

Les mer om protein.

Besøk gjerne våre sponsorer og lær mer om sunn mat her hos Din Helsemat og husk å kjøpe dine tilskudd hos Proteinfabrikken.

Stikkord:       

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost

Del:

NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter