..and the bronze medal goes to, from Norway, Thor Ivar Hornnes!

De siste årene har vært de mest innholdsrike i mitt treningsliv. Jeg har vært på en reise fra mitt livs dårligste form, til mitt livs beste, både fysisk og mentalt. Det hele kulminerte med at jeg forrige helg vant bronse i Mr. Universe.

I denne artikkelen vil jeg etter beste evne dele med deg hva som fikk meg fra sofaen til scenen…..

Reisen begynner

For 4 år siden var jeg trøtt og lei av å ha vondt i skuldre, hofter, sener og muskler, og jeg kjente på at «alderen krevde sitt». Det gikk derfor lenger og lenger tid mellom hver gang jeg besøkte gymet. Dessverre er god form ferskvare, og min tidligere gode og velutviklede fysikk ble etter hvert kun et minne. Kroppsbyggeren Thor Ivar svant hen, litt etter litt.

Jeg slapp den gamle mannen inn

Jeg prøvde å forsone seg med at «sånn er det vel å bli 60», men det var ikke enkelt. For å være ærlig så hatet jeg det, og kjente depresjonen lå der og lurte. Til slutt klarte allikevel den gamle mannen å snike seg inn i tanker og sinn, og drømmen om være i toppform etter fylte 60, ble til slutt endelig knust….

Håpet tennes

For å ikke synke for langt ned i mørke tanker om eget kroppslig forfall tar jeg en trenerutdannelse i treningsteknikk, anatomi og biomekanikk. For å teste prinsippene måtte jeg nødvendigvis trene litt, og jeg kunne ikke bli mer overrasket. Kroppen responderte positivt på en måte jeg ikke trodde var mulig, og håpet ble tent. Er det allikevel mulig å komme i form selv om kroppen krangler litt?

Norgesmester

Jeg tar treningen litt mer på alvor, begynner å spise riktig, og resultatene kommer fortere enn jeg trodde var mulig. Beruset av kroppslig fremgang bestemmer jeg meg, sterkt påvirket av treningskompis Cornelis Verkerk, å stille i Norgesmesterskapet i kroppsbygging. I løpet av de neste 12 måneder forvandles kroppen fra feit til fit, og 32 år etter siste NM seier blir jeg igjen Norgesmester.

Mr. Universe

Etter NM er jeg «høy og mørk» i mange måneder. Men jeg er skapt slik at jeg trenger nye utfordringer, så hvorfor ikke prøve meg i Mr. Universe? Som sagt så gjort, og jeg melder meg på.

Med den nye treningsmetoden som våpen starter jeg dietten i mai. Det overflødige fettet smelter bort litt etter litt, og datoen for konkurransen nærmer seg. Jeg klarer til og med å bygge litt mer muskler enn jeg hadde på NM i fjor, og flere og flere på gymet kopierer denne nye treningsmetoden. De ser jo det virker!

De beste i verden

Plutselig er dagen der, og jeg står på scenen i Cuxhaven i Tyskland sammen med de beste i verden. Konkurransen går sin gang, og så er det premieutdeling. Som vanlig er det sisteplassen som først ropes ut, og jeg kjente nervene kom. Nå kommer svaret med to streker under!

Hjertet hamret i brystet, og da nummer 4 ropes ut er det rett før jeg svimer av. Men det var ikke mitt navn speakeren ropte ut! En drøm ble til virkelighet, og jeg vant bronse i Mr. Universe. Hvem hadde trodd det for 4 år siden!

 

Jeg har fått kroppen min tilbake

Så gøy det enn er å vinne en medalje i Mr. Universe, er det å få tilbake funksjonaliteten det aller største. Nå kan jeg trene så hardt jeg vil uten at kroppen er en motspiller. Vondter, ledd- og muskelsmerter er historie, og det kan jeg takke min nye treningsmetode for.

Neste år er det Mr. Universe igjen, og nå vet jeg at det ikke bare er en drøm, men at det å vinne faktisk er innenfor rekkevidde.

En ny måte å trene på

Den nye treningsmetoden handler om å gjøre ustabile isolerte øvelser stabile, slik at nervesystemet gis anledning til å koble på det maksimale antall høy-ytelse motorenheter. Kroppen er nemlig «konstruert» slik at jo mindre stabil en øvelse er, jo færre høy-ytelse motorenheter kobles på, og jo mindre egnet er den til å bygge muskulatur. Men jo mer stabil øvelsen er, jo mer vekter kan man trene med (lodability), og jo mer egnet er den til å bygge muskulatur.

Det er derfor ordinære isolerte øvelser aldri har vunnet særlig fram i fitness og kroppsbygging. De er nemlig i utgangspunktet ustabile øvelser, og derfor mindre effektive til å bygge volum enn de tradisjonelle tyngre øvelsene.

Det er her det geniale i min nye treningsmetode ligger. Jeg har beholdet det ledd- og skadevennlige aspektet i isolerte øvelser, og tilført det de mangler – stabilitet og lasteevne for maksimal muskelvekst.

Det betyr at selv om du ikke lenger klarer å trene de tradisjonelle baseøvelsene som benkpress, skulderpress, franskpress, knebøy etc, kan du allikevel bygge like mye volum som før! Dette er slik jeg ser det intet mindre enn en gamechanger.

Et nytt treningsapparat ser dagens lys

Under hele prosessen var det allikevel en viktig faktor som manglet, nemlig et treningsapparat tilpasset denne nye treningsmetoden. Så i de 4 årene jeg trente og finpusset metodikken, har jeg parallelt jobbet med å utvikle det perfekte apparatet. I dag er det i produksjon, og de første maskinene er allerede forhåndsolgt.

Sammen med apparatet blir det, via en QR kode på apparatet, et videobibliotek der hver øvelse demonstreres i detalj. Jeg har også laget et kurs med sertifisering i denne nye metodikken som ikke bare passer for godt voksne som meg selv, men for alle som av ulike årsaker har vondter de sliter med. Kanskje noe for AFPT?

Mitt største ønske nå er å dele denne nye treningsmetoden med så mange som mulig, og ser ikke bort i fra at om noen år så finner du et Anatomic Fitness treningsapparat i hvert eneste treningssenter.

Vi ses i neste Mr. Universe!

Kristiansanderen Thor Ivar Hornnes – muskelprofessoren – har vært i bransjen mer eller mindre sammenhengende siden han startet opp ”Thor Ivars gym” i Kirkegata i 1982 – et av Kristiansands aller første treningssentre. I 1989 ble han norgesmester i tungvektsklassen, og gjentok bragden som veteran i pluss seksti i 2021. I 2022 vant han bronse i Mr. Universe, og tok med det steget helt opp i verdenseliten.

Muskelprofessoren står bak flere treningskjeder som Shapes, Trimeriet og Instinct, og selger utendørsapparater fra blant annet Omnigym og Tufteparken samt inneapparater fra Freemotion, Atlantis og Function Line. Siste konsept hos seriegründeren er Anatomic Fitness, norskproduserte treningsmaskiner der anatomi og biomekanikk ligger til grunn for design og funksjon. Her kan du lese alle artiklene skrevet av Muskelprofessoren.

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost

Del:

NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter