Arnold the Oak Schwarzenegger

Historien om Arnold Schwarzenegger

Det finnes flere versjoner av hvordan Arnold begynte med kroppsbygging, ikke minst fra mannen selv.

Den mest vitenskapelige versjonen finnes i boken Arnolds Fitness for Kids, Ages Birth to Five. Han husker som fjortenåring at han pleide å leke med vennene sine ved vannet i landsbyen der de bodde. De brukte å jage etter hverandre langs stranden, eller ha svømmekonkurranser, eller dykke til bunnen for å hente leire som de brukte i leirekrig seg imellom. Arnold la mer og mer merke til de eldre og større guttene som drev med vekttrening. Arnold husker at han kikket på dem og tenkte hvor vidunderlig det hadde vært å ha en sånn kropp som de hadde. Det gikk ikke lenge før han spurte dem og de kunne lære ham, han ville bli i stand til å ta flere chins enn noen av dem!

FILM: Arnold «the Oak» Schwarzenegger

Historien som er bedre kjent, også fra Arnolds munn, er at han begynte å trene med vekter som en del av treningen han holdt på med som fotballspiller. Treneren deres mente at en times vekttrening i uka ville være bra for formen til guttene som spilte fotball.

I enda en historie om grunnlaget for oppstarten som kroppsbygger, er at Arnold var i skolens gym, og der fikk han se et blad som viste bilder av Mr. Universe. Dette fascinerte Arnold og han tenkte: I decided that was the way to be different.

Det kunne være en eller alle av disse historiene som stemmer. Arnold entret iallfall kroppsbyggingens verden uten å ville noe annet mer enn å bli den beste. Den første gangen han var inne i et gym, husker han vektløfterne som glinset av svette og deres muskuløse utseende. Og der var det klart for ham: My life, the answer I`d been seeking.

Snart gjennomsyret kroppsbyggingen Arnold. For ham ble vektene en måte å unnslippe lagidrett: Jeg mislikte det når vi vant en seire, og jeg personlig ikke ble kreditert alene. Arnold utviklet det han selv kaller en nærmest romanse med sin egen kropp og sin vilje og makt til å forme den. Det verste jeg kan være, er å være som alle andre. Jeg hater det. Det var derfor jeg begynte med kroppsbygging. Det var ideen ved å ta risikoen alene i stedet for å dele den med et helt lag.

Arnold måtte skyve foreldrenes forferdede reaksjon på hans karrierevalg til side. Verken mor eller far ble særlig glad over å høre om sønnens planer. Moren Aurelia spurte:

Aurelia:
 Hvorfor Arnold, hvorfor vil du gjøre dette mot deg selv?
Gustav (faren): Hva vil du gjøre med alle disse musklene når du har fått dem?
Arnold: Jeg vil bli den best bygde mannen i verden. Så vil jeg dra til Amerika og være med i filmene.
Gustav: Jeg tror vi bør reise til legen med han her, han er syk i hodet.

Men mens Arnolds kropp vokste nærmest minutt for minutt, fikk turer over fjellet til Graz en helt ny betydning. Og om gutten var syk i hodet, så ble han i stadig større grad fylt av klarhet, tanke og målsetning. Mens andre jernpumpende kolleger trente to eller tre ganger i uka, så trente Arnold hver dag. Mens andre pakket sammen på ettermiddagen, så var Arnold på gymet til ti på kveldene. Han kan huske at han etter første treningen på gymet, var så svak og gåen at han ramlet av sykkelen når han skulle hjem: Jeg hadde ingen følelse i beina, jeg var nummen og hele kroppen min skalv.

Arnolds trener tilbake i guttedagene, var Kurt Marnul. Den regjerende Mr. Østerrike og framtidige Mr. Europe 1965, grunnla The Athletic Union Graz sent på femtitallet; byens eneste gym for vektløfting. Det lå like under byens fotballstadion. Marnul hadde bygget sine egne maskiner og apparater der, basert på bilder han så i amerikanske kroppsbygger-blader.

Marnul møtte Arnold i 1961, etter å ha blitt introdusert av en felles venn, en skolelærer fra Thalersee. Med det samme så den nye mentoren mer forhåpning i guttens eldre bror. Arnold var høy, men tynn, husker han. Meinhard så mye mer ut som en som hadde potensiale for kroppsbygging. Imidlertid hadde ikke Meinhard verken disiplinen eller viljen, som broren så ut til å ha.

Den første dagen Arnold trenet, husker Marnul, sa han, jeg vil bli Mr. Universe. Han trenet seks, noen ganger syv ganer i uka, omtrent tre timer daglig. I løpet av tre fire år hadde han lagt på seg tyve kilo i ren muskelmasse. Gymet i Graz var stengt på Søndagene, forteller Marnul, men Arnold brøt seg inn ved å presse opp et vindu. Vanligvis ville han miste den siste bussen hjem, så da brukte han å gå, om ikke treneren kjørte ham hjem på motorsykkelen sin.

Moren var I motsetning til faren tolerant med Arnold. Hun brukte å si at det var bedre at gutten trenet tre timer om dagen, enn at han oppholdt seg i barer og restauranter og røkte og tok stoff eller var sammen med kvinner, husker Marnul. På denne måten kunne hun akseptere det Arnold drev på med.

Etter at han hadde gjort ferdig sine forberedelser til skolen og trodde at faren sov, husker Aurelia, ville gutten haike ned fjeller til fotballstadionet. Etter noen timers pumping og trening ville han komme tilbake hjem, tidlig på morgenen for å bli plukket opp av en tanks som tok ham med til skolen. Det var en amerikansk tanks, for de fortsatt okkuperte Østerrike. Arnold var vennlig med soldatene. (Det kan ha vært en amerikansk tanks, de lokale i dag insisterer på at området var okkupert av Britiske styrker i den tiden.)

I de tidlige årene med jernpumping, var Marnuf overrasket over elevens framgang. Det var tidlige bevis på Arnolds ekspertise i konkurranser. Den eneste svakheten Marnul kan huske at Arnold hadde, var magen. Det er meningen at du skal ha tre separerte muskler i mageregionen, men Arnold hadde bare to. Uansett hvor mye han trente, så kunne han ikke få fram den tredje mageruten. Arnold pyntet på dette med å innta ulike kroppsstillinger og bruk av den ene armen, for å dekke over den manglende mageruten sin.

For å bedre muskeltilveksten, introduserte Marnul Arnold for anabole steroider, som tilbake da var lovlig i Østerrike og de fleste andre steder. Tilbake i sekstiårene, påstår treneren, Det var ikke en eneste vektløfter som ikke tok dem. Du kunne få resepter på dem hos legen. Arnold tok aldri steroider uten at jeg var med og passet på. Marnul sier at han lærte om steroider fra den tidlige berømte kroppsbyggeren Steve Reeves.

I dag kjenner vi alle mannen som ga kroppsbyggingen en ansikt I USA, og som gikk videre til filmindustrien i Hollywood og gjorde kometkarriere også som skuespiller. I disse dager er han Guvernør i California! Allerede under innspillingen av Pumping Iron ble han spurt når han skulle bli president. Den gangen bare fleipet Arnold det vekk med noe om Nixons avgang. Nå begynner det å ligne alvor.

Utover en anbefaling om at du skaffer deg en utgave av Arnolds berømte og gamle og gode kroppsbyggerfilm Pumping Iron, så kan vi her gi deg flere gode smakebiter fra Arnolds forhenværende karriere som kroppsbygger og saker fra nåtiden. Noen av klippene gir utsøkte smakebiter fra råmaterialet som ble innspilt til Pumping Iron.

Arnolds kroppsmål når han var i toppform:

Høyde: 
188 cm
Vekt: 107 kilo
Armer: 56 cm
Bryst: 145 cm
Midje: 86 cm
Lår: 72 cm
Legger: 51 cm

Arnolds merittliste fra kroppsbygging:

 • 1963 Steirer Hof Competition (Graz, Austria) Runner-up, Kurt Marnul won the overall title
 • 1965 Junior Mr. Europa (Germany).
 • 1966 Best-Built Athlete, Europa (Germany)
 • 1966 International Powerlifting Championship (Germany)
 • 1966 Mr. Europe, amateur (Germany)
 • 1966 NABBA Mr. Universe, amateur (London, England) Second tallest, Chet Yorton won the overall title
 • 1967 NABBA Mr. Universe, amateur (London, England)
 • 1968 German Powerlifting Championship (Germany)
 • 1968 NABBA Mr. Universe, professional (London, England)
 • 1968 IFBB Mr. Universe (Miami, Florida) Tall class winner, runner-up for the overall title.
 • 1969 IFBB Mr. Universe (New York)
 • 1969 IFBB Mr. Olympia (New York) Second, Sergio Oliva won the overall title.
 • 1969 NABBA Mr. Universe, professional (London, England)
 • 1969 IFBB Mr. Europe, professional (Germany)
 • 1970 NABBA Mr. Universe, Professional (London, England)
 • 1970 AAU Pro Mr. World (Columbus, Ohio)
 • 1970 IFBB Mr. Olympia (New York)
 • 1972 IFBB Mr. Olympia (Essen, Germany)
 • 1973 IFBB Mr. Olympia (New York)
 • 1974 IFBB Mr. Olympia (New York)
 • 1975 IFBB Mr. Olympia (Pretoria, Sør-Afrika)
 • 1980 IFBB Mr. Olympia (Sydney, Australia)

Kilde: True Myths: The Life and Times of Arnold Schwarzenegger
Stikkord:    

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter