Balanse i kombinasjon med belastningstrening – bra eller dårlig?

Det spørs hva du er ute etter og også hva du legger i begrepet balansetrening. Men en ting er helt sikkert;

– Balanse kan IKKE trenes.

For balanse er en sans på linje med syn og hørsel. Like lite som synet kan trenes til å bli bedre om du prøver å se noe lenger borte enn synet rekker i dag mens du samtidig trener biceps, blir balansesansen forbedret av å trene knebøy på ett ben på en bosu ball.

Litt om balanse

Balanseorganet er et sanseorgan som befinner seg i det indre øret og som er ansvarlig for oppfattelsen av hodets stilling og bevegelser (likevektsansen). Balanseorganets viktigste oppgave er å gi hjernen rask og presis informasjon om hodets bevegelser og på den måten utløse hurtige muskelresponser (reflekser).

Muskelresponsene forhindrer at vi faller og bidrar til å stabilisere synet når vi er i bevegelse. Likevektsansen er for det meste ubevisst, men sykdommer i balanseorganet kan gi svimmelhet, kvalme og ustøhet, i tillegg til uklart syn ved hodebevegelser.

Det man KAN trene opp er å bli bedre i øvelsen knebøy med ett ben på bosu ball. Men det er ikke balansen som sans som blir forbedres, men det er du som blir bedre til å utføre akkurat den øvelsen. Overføringsverdien til generell balanse i det vi kaller hverdagen er lik null.

Propriosepsjon

Propriosepsjon er menneskets evne til å avgjøre sine egne kroppsdelers posisjon. Fenomenet kalles også dypsensibilitet, og er nødvendig for å kunne holde balansen. For å kunne gjøre dette benytter kroppen seg av en spesiell type reseptorer, kalt proprioseptorer.

Disse registrerer leddenes stilling gjennom å registrere spenningen i muskler og sener. Dette gjøres ikke alltid bevisst. Reseptorene sender informasjonen til lillehjernen. Når vi lukker øynene og bevisst forsøker å avgjøre for eksempel vinkelen i kneleddet, sendes informasjonen fra proprioseptorene til den somatsensoriske cortex hvor informasjonen gjøres forståelig for oss.

Ubevisst og bevisst bevegelse

Propriosepsjon er en essensiell del av vårt bevisste og ubevisste bevegelsesmønster. Uten dette ville det kreve enorm konsentrasjon bare å for eksempel fylle et glass med vann fra en kran. Et friskt menneske kompenserer automatisk for vektøkningen som følge av vannet, og slipper samtidig å avgjøre hvor føttene skal plasseres for å beholde balansen. Propriosepsjon gjør det også mulig å bevege seg i et fullstendig mørklagt rom.

Propriosepsjon kan benyttes for å avgjøre om en person er beruset. Man ber personen lukke øynene og plassere en fingertupp på nesetippen. Normalt kan mennesker gjøre dette med noen få centimeter feil, men berusede personer har betydelig større problemer med dette. Mennesker med skadet propriosepsjon har problemer med å bevege seg, og må hele tiden konsentrere seg om hvor de plasserer føttene.

Mine tanker

Jeg tror at fitnessindustrien ikke alltid er like renhårig, dessverre. Innføringen av begrepet balansetrening i betydningen at man har dårlig balanse og at denne kan trenes opp via øvelser med bevisst ubalanse har kanskje mer økonomiske motiv enn vi liker å tro? For påstanden i seg selv er i hvert fall ikke sann, og det er også lett å bevise.

For du kan ikke trene opp sansen balansen, men du kan bli bedre i å utføre ubalanserte øvelser, stå på slalåmski eller å sykle på bakhjulet, men det er ikke sansen som blir bedre, men det er;

– DU SOM FÅR EN BEDRE FERDIGHET I EN DEFINERT ØVELSE!

Mitt råd er å ikke blande inn ubalanse i vekttreningen da dette stjeler så mye energi at muskulær utvikling blir umulig. Du får rett nok en bedre ferdighet i disse ubalanserte øvelsene, men det er også alt.

Du trener heller ikke verken mage, ryggstrekker eller obliques – det mange kaller kjernen – på en gunstig måte, selv om treneren bruker det som en del av innsalget til denne balansetreningen.

Tren heller øvelser der du streber etter den aller beste stabiliteten, det vil si om best mulig muskelutvikling er målet. Er ditt definerte mål å få en bedre ferdighet i f.eks. ett bens knebøy på bosu ball, vel da er det den øvelsen du skal trene.

Balansetrening i treningssenter, bra eller dårlig? Du får avgjøre selv etter å ha jobbet deg gjennom stykket 🙂




Kristiansanderen Thor Ivar Hornnes har vært i bransjen mer eller mindre sammenhengende siden han startet opp ”Thor Ivars gym” i Kirkegata i 1982 – som et av Kristiansands aller første treningssentre. I 1989 ble han norgesmester i tungvektsklassen, og gjentok bragden som veteran i pluss seksti i 2021.

Thor Ivar Hornnes står bak flere treningskjeder som Shapes, Trimeriet og Instinct, og selger utendørsapparater fra blant annet Omnigym og Tufteparken samt inneapparater fra Freemotion. Siste konsept hos seriegründeren er Anatomic Fitness, norskproduserte treningsmaskiner der anatomi og biomekanikk ligger til grunn for design og funksjon.

Kristiansanderen Thor Ivar Hornnes – muskelprofessoren – har vært i bransjen mer eller mindre sammenhengende siden han startet opp ”Thor Ivars gym” i Kirkegata i 1982 – et av Kristiansands aller første treningssentre. I 1989 ble han norgesmester i tungvektsklassen, og gjentok bragden som veteran i pluss seksti i 2021. I 2022 vant han bronse i Mr. Universe, og tok med det steget helt opp i verdenseliten.

Muskelprofessoren står bak flere treningskjeder som Shapes, Trimeriet og Instinct, og selger utendørsapparater fra blant annet Omnigym og Tufteparken samt inneapparater fra Freemotion, Atlantis og Function Line. Siste konsept hos seriegründeren er Anatomic Fitness, norskproduserte treningsmaskiner der anatomi og biomekanikk ligger til grunn for design og funksjon. Her kan du lese alle artiklene skrevet av Muskelprofessoren.
Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter