BCAA

BCAA (forgrenede aminosyrer) er et populært kosttilskudd, og anbefales ofte rundt på diverse forum.

BCAA består av de essensielle aminosyrene Valin, Leucin og Isoleucin. Leucin er den mest interessante av disse, siden denne har vist seg å stimulere proteinsyntesen.

En annen viktig ting med BCAA, er at i motsetning til andre essensielle aminosyrer, så kan disse metaboliseres andre steder enn i leveren. Dette skjer hovedsakelig i muskel- og fettvev. BCAA er en foretrukket energikilde i musklene under aktivitet.

Siden leucin stimulerer proteinsyntesen er det typisk å tenke at jo mer BCAA, jo bedre. Disse aminosyrene finner vi imidlertid mye av i alle proteinkilder vi spiser. Både valin, leucin og isoleucin utgjør omtrent 8-10% av aminosyrene i proteinet vi spiser, og det er også mye av disse i proteintilskudd. Dette er viktig for poenget mitt i denne artikkelen.

Proteinbehovet blir stort sett overestimert i de fleste anbefalinger som gis, og man skal lete lenge etter noen som faktisk ikke spiser nok protein. Behovene for BCAA dekkes veldig fint gjennom kostholdet, så mer BCAA er ikke nødvendig. I og med at BCAA er en foretrukket energikilde, og i tillegg stimulerer sin egen katabolisme, så vil mer BCAA bare føre til at enda mer av disse aminosyrene brytes ned og brukes som energi.

Høye nivåer av BCAA, og da spesielt leucin, kan være svært nevrotokisk, så det er bra at de stimulerer sin egen nedbrytning. Ved den sjeldne genetiske sykdommen Maple Sirup Urin Disease (en type stoffskifte sykdom)  mangler man enzymet som bryter ned BCAA, og nivåene blir dermed høye og skader nervesystemet. BCAA fraktes inn i hjernen via samme transporter som en del andre aminosyrer, som er forløpere for viktige nevrotransmittere (deriblant dopamin og serotonin). Forstyrrelser i BCAA-nivåene vil derfor også påvirke syntesen av disse.

BCAA og hormonbalanse

BCAA kan bidra til å redusere det muskelnedbrytende hormonet kortisol, samtidig som det optimaliserer testosteronverdiene. Dette gir en bedre hormonbalanse for optimalisering av muskelvekst.

En randomisert dobbel-blind placebo-kontrollert studie ble utført av Hsu med flere hvor de ønsket å se på hormonresponsen hos deltakere etter inntak av en blanding som bestod av BCAA, arginine og karbohydrater eller placebo.

Testosteronverdiene til deltakerne i BCAA gruppen var signifikant høyere, samt at ratioen mellom kortisol og testosteron var i favør av sistnevnte.

Fordelene med BCAA – Alle som allerede bruker BCAA vet at dette er en viktig del av en vellykket deff eller for å bygge muskler. Det er mange fordeler med å ta essensielle aminosyrene i konsentrert form, og her er noen av dem:

BCAA supplement hjelper kroppen med å bygge muskler, pluss forhindrer tap av muskelmasse. Leucine som er en av aminosyrene som inngår i BCAA har vist seg i en rekke forsøk og studier å kunne akvitere en essensiell prosess i muskelbygging som heter mTOR ( mammalian target of rapamycin). mTOR funger som et molekyl som skrur ”av og på” en bryter for å lage muskelprotein og leucine viser seg å være en svært sterk aktivator av mTOR.

I en studie utført av Koopman med flere, trente deltakerne styrketrening i 45 minutter før de inntok en restitusjonsdrikk. Den ene gruppen inntok kun karbohydrater. Den andre gruppen inntok både karbohydrater og proteiner, mens den siste gruppen inntok karbohydrater, proteiner og i tillegg tilskudd av leucine. Sistnevnte gruppe reduserte muskelnedbrytningen samt økte proteinsyntesen i mye større grad enn de to andre gruppene.

Du forbrenner mer fett ved bruk av BCAA kosttilskudd.En studie av Qin med flere, så de på sammenhengen på inntak av BCAA og forekomst av overvekt. Studien hadde totalt 4429 deltakere og det ble påvist at deltakerne i studien som hadde et høyere inntak av BCAA hadde en mye lavere fettprosent og bedre kroppsammensetning. I tillegg var det en redusert risiko for å utvikle overvekt blant disse deltakerne.

  • BCAA kan også bidra til å å redusere stølhet og korte ned på restitusjons-tiden.
  • Studier har også vist at BCAA kan redusere muskelskader som kan oppstå når du jobber hardt.
  • Aminosyrene kan også ha en viktig rolle i immunforsvaret.15

TIPS fra iForm: BCAA og andre tilskudd som proteinpulver finner du hos Proteinfabrikken.no.

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter