BMR – basalmetabolismen

Basalmetabolismen (basal metabolic rate) er den energimengden som kroppen din bruker når du er i hvile, og er den energimengden som kroppen din trenger for å holde alle vitale funksjoner i gang.

Hvor mye dette er varierer fra person til person, og avhenger av blant annet alder, kjønn, kroppsstørrelse og kroppssammensetning. Eksempelvis kan en aktiv kvinne på 60 kg ha en basalmetabolisme på rundt 1500 kcal.

Basalmetabolismen reduseres ved vektnedgang, først og fremst fordi en mindre kropp bruker mindre energi. Men den synker også mer enn det som kan forklares av at kroppsvekten reduseres, og hvor mye det er snakk om er forskjellig fra person til person. Derfor kan ikke matematiske utregninger spå hvordan utviklingen ved vektnedgang kommer til å se ut. Dersom målet er vektreduksjon er det viktig å ha i bakhodet at den basale forbrenningen kommer til å reduseres underveis, og justere for dette i dietten.

Å trene styrketrening samtidig med vektnedgang er gunstig, og det kan være med på å motvirke reduksjonen av basalstoffskiftet.

Når du derimot spiser mer mat, og mer enn det kroppen trenger så kommer kroppen til å sløse mer med energien gjennom å bruke mer energi. Derfor kan det hende at kroppsvekten ikke øker like fort som beregnet hvis du har som mål om å gå opp i vekt. Da må du spise mer og være mer restriktiv med aktivitet.

Kilde:

Jacob Gudiol og Nicklas Neuman, «Forma kroppen och maximera din prestation 2», 2014, NGruppen förlag.

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter