Bør du trene med eller uten sko?

Dont run to get fit, get fit to run.

Denne diskusjonen har fått mer oppmerksomhet den siste tiden og selv om de positive effektene av å trene uten sko ble diskutert av coacher som Mike Boyle og Eric Cressey for flere år tilbake har ikke det medført en revolusjon på denne kanten, enda!

Vi skal i denne artikkelen kort se på nettopp dette emnet.

Selv om det selvsagt er behov for sko i flere sammenhenger og spesialtilpassede sko for ulike aktiviteter er skobransjen eksisterende primært for å tjene penger, ikke nødvendigvis for å dekke eksisterende behov. Faktum er at skobransjen selv skaper behov for en rekke typer sko som egentlig ikke eksisterer for forbrukeren.

Selv om det inntil videre ikke finnes noen forskning på at sko skaper holdningsproblemer og muskulære dysfunksjoner er det lov å benytte sunn fornuft. Vi mennesker er tross alt født uten sko på beina og har måttet klare oss uten dette i en lang rekke år. Jo da, det er selvsagt bra vi slipper å gå barbeint, men hva om du konstant måtte gå med vanter på hendene? Ville du ikke da trolig mistet en del følelse du normalt ville hatt i hendene?

Det er rimelig å anta det, så hvorfor skulle ikke samme prinsipp gjelde for føttene? Det er tross alt hender og føtter som har flest nervereseptorer i kroppen.

I dagens moderne samfunn får man minimalt med sensorisk feedback fra føttene via vanlig gange, nettopp som en årsak av at vi dekker til føttene med sko som er tilpasset føttene våre.


Når bør man IKKE benytte sko?

 

Jeg vil anbefale at du utfører alle typer trening uten sko, i det minste under oppvarmingen din (det er tross alt ikke like effektivt eller smart å delta på fotballtreninger uten sko, som et eksempel).


Når BØR man benytte sko?

 

Om du har strukturelle problemer som pronerte eller supinerte føtter kan det være smart å benytte spesialtilpassede såler, men de aller fleste som får tilpasset slike såler har for eksempel pronerte føtter som følge av muskelubalanser som kan rettes opp via skikkelig trenings og dette vil faktisk være mest effektivt uten sko, så denne saken er noe todelt.

Ellers er det sentralt å vite at selv om vi fint kan og bør løpe uten sko, så er det visse underlag føttene og kroppen ikke trives godt med, nemlig asfalt. Dette underlaget er rett og slett for hardt og ikke minst unaturlig for kroppen, så om du primært løper på et slikt underlag vil et par skikkelige sko være på sin plass.

Det er ikke rent få som nettopp har begynt å løpe som også har en rekke muskelubalanser som følge av lite tidligere trening, så i kombinasjon med asfalt er dette å be om problemer.

Som Mike Boyle er kjent for å si:

Dont run to get fit, get fit to run.

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter