Bro Science – bare gjetting??

Bro Science forklares å være 50% fakta, 50% magi og 100 % resultat. Det er ikke basert på vitenskap, men erfaringer på gymet over mange tiår. Noe er mer magi enn fakta, og av «sånne som meg» som elsker fakta og vitenskap er Bro Science ofte omtrent latterliggjort.

Mer likt enn ulikt

Men så viser det seg at Bro Science og vitenskapen nærmer seg, mer enn flytter seg fra hverandre, og at det er mer likt enn ulikt. For flere og flere studier bekrefter mer enn avviser Bro Science, og det har også kommet fram at tidligere vitenskapelig studier faktisk har måttet gå tilbake på sine konklusjoner og sier nå;

VI TOK FEIL!

En av de virkelig store kapasitetene innen trening bruker dette uttrykket;

«etter utdanningen er du like forvirret, men nå på et mye høyere nivå!»

Det kan jeg på mange måter underskrive på, for det er et så uendelig stort emne dette med trening og ernæring. Men det finnes mange absolutter, så jeg er ikke enig i at alle må finne sin egen måte å trene på da ingen egentlig vet hva som funker. For vi vet faktisk veldig mye, og utviklingen går med syv mils steg.

Vi kan lære av hverandre

Men mitt poeng med denne artikkelen er at vitenskap og Bro Science bør ta inn over seg at de kan ha noe å lære av hverandre. For ikke alle studier viser det korrekte bildet, og det kan ha mange årsaker. Det kan være de som er med i studien ikke trener likt, tar like mye i, gjør øvelsen på nøyaktig samme måte, hviler ulikt og så videre.

Bro Science har også mange feilkilder som supplementer, at noen har supergode gener for muskelbygging, om man trener på fulltid eller har jobb og familie å ta seg av i tillegg, kvalitet på trening, hvile og ernæring etc.

Your own personal Jesus

Begge gruppene, Bro Science og vitenskap, kan lett finne sine utvalgte profeter på nettet og med den påståtte fasiten i hånd finne sin menighet og tilhørighet i Fitness landskapet.

Noen sverger til isolerte øvelser med full range of motion, andre til tunge baseøvelser. Noen trener masse sett, andre få sett. Noen hevder mange repper er det eneste riktige, andre igjen går aldri over 5.

Vitenskapen påstår også masse forskjellig som at den eksentriske fasen må gå så raskt som mulig for å generere mest mulig passiv kraft, andre hevder det motsatte. Skal vi trene tungt eller lett i forlenget posisjon, er det overhodet vits i å trene øvelser der muskelen er hemmet på grunn av grader av active & passive insufficiency etc etc.

Dem mot oss

Det kan ende opp med oss mot dem, dem mot oss, der vitenskapen peker på bevis via studier, Bro Science poster bilder av de som tross alt har lyktes. «Det funket for Arnold» kommer i ulike varianter som bevis for at deres metode er best.

Jeg tror begge grupperingen har noe å lære av hverandre, og at Bro Science og vitenskapen ikke egentlig er så langt fra hverandre når det kommer til stykket?

Men,,,, det er som i religion. For å skille deg ut må du mene noe annet enn de andre. For hvis alle mente det samme, hadde samme konklusjon, ja da var det jo ingen vits i å høre på deg?

Alle liker å ha rett

Denne «jeg vil ha rett» mekanismen ligger innbakt i mennesket, og hindrer ofte et fruktbart samarbeid. Alle som deltar i debatten søker å ha rett og å bli hørt, og skal du selge en vare som «get killer abs in six weeks» må du ikke bare selge egen metode, men samtid slakte andres. For de er jo like sikker som deg at du har feil og de har rett.

Ofte blir det de som er flinkest i å selge at de er flinkest, som blir oppfattet som flinkest.

Ja ja, dette er bare mine tanker, og du har sikkert dine. Men konklusjonen, som jeg alltid kommer med, får være at jo mer jeg lærer av vitenskapen, jo mer nærmer jeg meg Bro Science. Ikke på alt, men veldig mye av det som funket tidligere, vel det er en grunn til at det funker enda.

Vitenskap og Bro Sciene; en uslåelig kombo?

Forskjellen er at nå vet jeg hvorfor, og kan på en mye bedre måte legge opp program, gjøre riktige endringer, og alt det har vitenskapen æren for. Men uten mine over førti års erfaring, altså min egen Bro Science, hadde jeg forstått uendelig mye mindre.

Ha en mindre påståelig trening denne uken 🙂

 


 

Kristiansanderen Thor Ivar Hornnes – muskelprofessoren – har vært i bransjen mer eller mindre sammenhengende siden han startet opp ”Thor Ivars gym” i Kirkegata i 1982 – som et av Kristiansands aller første treningssentre. I 1989 ble han norgesmester i tungvektsklassen, og gjentok bragden som veteran i pluss seksti i 2021.

Muskelprofessoren står bak flere treningskjeder som Shapes, Trimeriet og Instinct, og selger utendørsapparater fra blant annet Omnigym og Tufteparken samt inneapparater fra Freemotion. Siste konsept hos seriegründeren er Anatomic Fitness, norskproduserte treningsmaskiner der anatomi og biomekanikk ligger til grunn for design og funksjon.

 

Kristiansanderen Thor Ivar Hornnes – muskelprofessoren – har vært i bransjen mer eller mindre sammenhengende siden han startet opp ”Thor Ivars gym” i Kirkegata i 1982 – et av Kristiansands aller første treningssentre. I 1989 ble han norgesmester i tungvektsklassen, og gjentok bragden som veteran i pluss seksti i 2021. I 2022 vant han bronse i Mr. Universe, og tok med det steget helt opp i verdenseliten.

Muskelprofessoren står bak flere treningskjeder som Shapes, Trimeriet og Instinct, og selger utendørsapparater fra blant annet Omnigym og Tufteparken samt inneapparater fra Freemotion, Atlantis og Function Line. Siste konsept hos seriegründeren er Anatomic Fitness, norskproduserte treningsmaskiner der anatomi og biomekanikk ligger til grunn for design og funksjon. Her kan du lese alle artiklene skrevet av Muskelprofessoren.
Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter