Søvn for skjønnhet og helse!
Hvis du vil bli vakker, sterk og frisk bør du legge deg for å sove! Det er vitenskapelig bevist!
Hvile og søvn er ofte undervurdert når det kommer til styrketrening. Når du trener bryter du ned musklene, og det er først når du sover at musklene bygges opp igjen. Uten nok søvn vil ikke musklene vokse så mye som du ønsker. På lang sikt kan søvnmangel gi deg høyere blodtrykk, vektproblemer, psykiske problemer og depresjoner. Risikoen for ulykker stiger fordi man blir mindre observant på omgivelsene rundt seg. Langvarig mangel på søvn kan gi høyere risiko for hjertesykdommer og slag. Våkner du av deg selv om morgenen, har du fått tilstrekkelig med søvn. Hvis du legger deg sent og må presse deg opp av sengen om morgenen, så bør du kanskje gjøre noe for å forbedre nattesøvnen.
Hvis du driver med fitness eller kroppsbygging, så er søvn ikke bare viktig for musklene! Hvis du skal stå på scenen under en konkurranse, så krever dette i tillegg til kroppslig utseende også utstråling, for å få høyest mulig plassering. Det er ikke lenger noen myte! Både menn og kvinner trenger skjønnhetssøvn! Dette skriver legetidsskriftet British Medical Journal.
Tidsskriftet viser til undersøkelser gjort ved søvnlaboratorium i Stockholm. Forsøkspersoner i alderen 18 til 31 år ble fotografert både etter normal søvn og etter å ha vært våkne i 31 timer etter en kort nattesøvn. Bildene ble vist til 65 andre personer uten søvnvitenskapelig bakgrunn eller annen spesialkunnskap. Resultatene viser at forsøkspersonene virket mindre pene og mindre sunne, enn da de hadde fått sin vanlige søvn.
Her er gode tips til deg som sliter med søvnen!
- Unngå lys – Det er veldig viktig at rommet du sover i er mørkt og kjølig.
- Jevn døgnrytme – Søvn styres i stor grad av hormonet melatonin som påvirkes av døgnrytmen vår. Legger du deg og står opp til omtrent samme tid hver dag, vil det bli lettere å sovne og stå opp om morgenen.
- Ørepropper og sovemaske – Lyder kan lett forstyrre søvnen. Da er ørepropper løsningen. En sovemaske er lurt om du ikke kan isolere rommet helt mot lys.
- Mosjon – Aktivitet om dagen gjør det lettere å sovne om kvelden. Unngå hard fysisk aktivitet de siste fire timene før du skal sove slik at kroppen kan gire ned.
- Unngå koffein og alkohol – Koffein i kaffe og cola gjør det veldig vanskelig å sove. Alkohol i små mengder kan gjøre det lettere å sovne, men større mengder alkohol vil redusere søvnkvaliteten betraktelig.
- Urter – Mange urter har en beroligende effekt og kan gjøre det lettere å sove godt. Kamille, humle, melisse og lavendel kan brukes i te før du legger deg. Valeriana er et annet naturprodukt som du får kjøpt som konsentrat og som vil gjøre det lettere å sovne.
- Melatonin – Kroppens eget søvnhormon produseres når vi sover. Et ekstra tilskudd av melatonin kan gi bedre søvn om døgnrytmen er i ubalanse.
- Siste utvei – Om ikke noe annet hjelper, kan du bruke sovetabletter for å hjelpe deg med innsovningen.
Her er et godt tips hvis du vil ha maksimal effekt av en sen treningsøkt.
Å få i seg cirka 25 gram proteiner rett før du hopper i seng gir optimale vekstforhold for muskler mens du sover, i følge ny forskning fra Nederland, skriver Mens Health.
Vi har tidligere fastslått at det er lite aktivitet i muskelproteinsyntesen (bygge muskler) om natten fordi det ikke er aminosyrer tilgjengelig, sier studieforfatteren Luc JC van Loon, Ph.D., professor i fysiologi av trening ved Maastricht University Medical Center.
Forskerne ba to grupper om å trene styrke klokken åtte om kvelden før den ene gruppen fikk en proteinshak, mens den andre kun fikk smakstilsatt vann. Studien fant at ut at den førstnevnte gruppen økte nattens muskelproteinsyntesen med mer enn 22 prosent sammenlignet med den andre gruppen.
Proteiner før sengetid kan gi kroppen mulighet til å bryte det ned til aminosyrer, som stimulerer muskelvekst, sier van Loon.
Denne forskningen kan være spesielt gunstig eldre menn fra 60 og opp, bemerker studieforfatterne.
Å legge inn et ekstra måltid rett før sengetid gir mer drivstoff for kroppen din til å bekjempe virkningene av aldersrelatert muskeltap, skriver Mens Health.
(kilde: forskning.no og dinside.no)