En nylig publisert analyse rapport fra Candidlab avslører juks hos kosttilskuddsprodusenter.
Candidlab Proteinpulver analyserapport
Det danske selskapet Candidlab er et nystartet selskap som leverer tredjepartsanalyser til kosttilskuddsindustrien. Nylig gjennomførte de en stor og omfattende analyse av flere proteinpulver som er tilgjengelig på markedet (Protein Powder Industry Analysis). Hensikten med analysen var å undersøke om deklarert innhold på produktene stemte overens med faktisk innhold. Videre undersøkte de innholdet av aminosyrer i produktene og om det var tegn til «nitrogenspiking» i noen av produktene.
Nitrogenspiking
Nitrogenspiking er når produsenter tilsetter billige aminosyrer i produktet (glycin,alanin, taurin og også kreatin) for å øke innholdet på protein og samtidig da bruke lavere mengde med myse for å redusere kostnadene på produktet. Når man gjør tester for å se på proteininnhold, så måler man mengde nitrogen og siden alle aminosyrer inneholder nitrogen så klarer ikke testen å differensiere mellom komplette proteinkilder og individuelle aminosyrer. Glycin blir ofte brukt da det har en ekstremt lav pris (1 USD per kg). På den måten vil testen vise et falsk forhøyet proteininnhold og produsenten vil redusere sine kostnader. Et amerikansk selskap ble for et par år siden avslørt for dette da proteininnholdet var høyt, men nivået av de forgrenede aminosyrene (BCAA) leucin, isoleucin og valin hadde veldig lave konsentrasjoner. Ved et høykvalitets myseprotein vil du se høye konsentrasjoner av disse da myse inneholder ca 20 % BCAA.
PF 100 % Whey
Den norske produsenten Proteinfabrikken hadde et produkt som ble analysert i denne testen og kom godt ut av denne. Deres 100 % whey hadde lavest differanse mellom analysert og påstått innhold av protein (-0,4 g) med en akseptert grense på +/- 8 g for høyproteinprodukter i EU. Samtidig var aminosyreprofilen samstemt med hva som er deklarert og forventet i et myseprotein med gode verdier på leucin, isoleucin og valin. Det øvrige innholdet av essensielle aminosyrer var også innenfor hva som er forventet å finne i et myseprotein. Andre produsenter var dessverre ikke like heldige.
Juks avdekket i analysen
Det ble i analysen avdekket juks hos noen de produsentene. En av disse var Self ominutrition sitt Micro Whey Active. I dette produktet ble det avslørt at 15 % av protein innholdet kom fra tilsatte aminosyrer (glycin, alanin, lycin). Ca 11-13 g av disse kom fra glycin per 100 g. Vanligvis inneholder myse 1,8 g glycin per 100 g noe som indikerer at produktet var bevisst tilsatt en stor mengde med ikke essensielle aminosyrer for å skru opp proteinmengden på produktet. Videre er det deklarert et leucin innhold i produktet på 12,9 %, men testen avslørte at nivået var bare på 8,2 %.