Carnivore-dietten: Er den trygg eller risikabel? alt du trenger å vite om Carnivore-dietten

Carnivore-dietten: Dette bør du tenke på før du kaster deg over trenddietten

Det påstås at Carnivore-dietten kan gi vekttap samt regulere blodsukker, humørsvingninger og andre helseplager.

Carnivore-dietten, også kjent som kjøtteterdietten, er en ekstremt lav-karbo diett som utelukker alle plantebaserte matvarer og fokuserer utelukkende på animalske produkter som kjøtt, fisk, egg og noe meieriprodukter 1 3 5. Denne trenddietten går ut på å kun spise bakkemat, beitende oppdrettskjøtt og villfanget sjømat 2, med et mål om vektnedgang, økt sunnhet og reduserte plager som allergier, smerter og betennelser 4.

I denne omfattende guiden vil vi utforske carnivore-dietten i dybden, fra hva det egentlig innebærer til de potensielle fordelene og mulige ulempene ved et kosthold bestående utelukkende av kjøtt 4 1 3. Vi ser også nærmere på planlegging, alternativer og modifikasjoner for å hjelpe deg med å vurdere om denne ekstreme dietten er noe for deg 4.

LES OGSÅ: GÅ NED 10 KG MED KNEKKEBRØDDIETTEN 

 

 «Egg til frokost, kjøttdeig, organer og melk til lunsj og biff med smør til middag. Hennie Heyerdahl Berg og Aurora Bang lever på dietten ekspertene advarer mot, men har aldri følt seg bedre. »

Hva er Carnivore-dietten?

Carnivore-dietten, også kjent som kjøtteterdietten, er en ekstremt lav-karbo diett hvor man kun spiser animalske produkter som kjøtt, fisk, egg og noe meieriprodukter, og utelukker alle plantebaserte matvarer 1 3 5 6. Tillatte matvarer inkluderer kjøtt, fisk, egg, beinmarg, lav-laktose meieriprodukter og animalske fett, mens alle plantebaserte matvarer som frukt, grønnsaker, korn og sukker er strengt forbudt 2 6. Målet med dietten er å sette kroppen i en tilstand av ketose, hvor den brenner fett som energikilde i stedet for karbohydrater 8.

To 20 år gamle studenter, Hennie Heyerdahl Berg og Aurora Bang, har fulgt Carnivore-dietten i 5 uker 6. De ble inspirert til å prøve dietten etter å ha sett videoer av influensere som Jordan Peterson og datteren hans Mikhaila, som hevdet at dietten hjalp med å bedre deres helseplager 6. Hennie og Aurora sier de har opplevd fordeler som økt energi, bedre søvn og større muskelmasse siden de startet dietten 6.

Boken «The Carnivore Diet» av Shawn Baker gir en oversikt over denne dietten og er tilgjengelig i lommeutgave, skrevet på engelsk og utgitt i 2019 av SD Books 7. Carnivore-dietten har røtter i kostholdet til tidlige menneskeforgjengere og tradisjonelle befolkninger som inuittene og masaiene, som i stor grad baserte seg på animalske matvarer 10. Den moderne Carnivore-dietten er også påvirket av nyere trender som lavkarbo- og ketogene dietter 10.

Potensielle fordeler

Tilhengere av Carnivore-dietten hevder at den kan gi en rekke potensielle fordeler:

 • Vektnedgang og fettforbrenning: Dietten kan fremme vektnedgang og fettforbrenning grunnet det høye proteininnholdet og lave karbohydratnivået 8. Proteinene og fettene gir lengre metthetsfølelse, noe som reduserer risikoen for overspisning 12.
 • Forbedret blodsukker og insulinnivåer: Ved å kutte ut alle karbohydrater, kan Carnivore-dietten stabilisere blodsukker- og insulinnivåer 8. En studie fra 2021 viste at 84% av deltakerne med diabetes kunne slutte med orale medisiner, og 92% kunne slutte med insulin på dietten 13.
 • Økt energi og fokus: Mange rapporterer om økt energi, bedre mental klarhet og fokus innen den første måneden på Carnivore-dietten 5 12. Dette kan skyldes den stabile blodsukkernivået og fravær av sukker og raffinerte karbohydrater.
 • Redusert betennelse: Ved å eliminere potensielle betennelseskilder som raffinerte karbohydrater og høyt inntak av planteoljer, kan Carnivore-dietten bidra til å redusere betennelse i kroppen 3 8. Dette kan lindre symptomer på tilstander som leddgikt 12.
 • Forbedret fordøyelse: Noen opplever bedret fordøyelse og færre mageproblemer på Carnivore-dietten, muligens fordi den utelukker matvarer som kan forårsake intoleranse eller irritasjon 5 12.
 • Identifisering av matintoleranser: Ved å eliminere alle plantebaserte matvarer, kan Carnivore-dietten hjelpe med å identifisere eventuelle matintoleranser eller allergier 12.

1 3 5 6 8 10 11 12 13

Mulige ulemper og risikoer

Imidlertid advarer helsemyndigheter sterkt mot Carnivore-dietten og sier at den mangler essensielle næringsstoffer og kan føre til mangler og negative helsekonsekvenser 6. Ekspertene advarer om at påstandene om diettens helsefordeler ikke er basert på vitenskapelig forskning, men heller anekdotisk bevis fra individuelle erfaringer 6.

 • Mangel på viktige næringsstoffer som fiber, vitaminer og mineraler på grunn av ekskluderingen av plantebasert mat 14.
 • Økt risiko for hjertesykdom og forhøyet kolesterolnivå på grunn av det høye inntaket av mettet fett og kolesterol fra kjøtt 14.
 • Potensiell forverring av eksisterende helsetilstander som nyreproblemer eller artritt 14.
 • Risiko for forstoppelse og fordøyelsesproblemer på grunn av mangel på fiber 14.
 • Potensial for vektnedgang, men også risiko for vektstagnasjon eller vektøkning på lang sikt 14.
 • Mulig negativ innvirkning på tarmfloraen og immunsystemet 14.
Mulige ulemper Forklaring
Manglende næringsstoffer Ekskluderingen av alle plantebaserte matvarer fører til mangel på fiber, vitaminer og mineraler 15.
Hjerterisiko Det høye inntaket av mettet fett, kolesterol og natrium kan øke risikoen for hjertesykdom og høyt blodtrykk 15.
Kognitiv funksjon Eliminering av karbohydrater kan påvirke hjernens evne til å fungere optimalt, siden hjernen primært bruker glukose som drivstoff 15.
Kostbar og lite bærekraftig Carnivore-dietten anbefaler kun den høyeste kvaliteten kjøtt og villfanget fisk, noe som gjør den dyr og lite bærekraftig 15.

Det mangler vitenskapelig bevis som støtter de langsiktige fordelene ved Carnivore-dietten, mens risikoene for mangel på næringsstoffer er godt dokumentert 16. Ekstreme dietter som Carnivore-dietten er generelt ikke bærekraftige eller sunne på lang sikt, siden de berøver kroppen for essensielle næringsstoffer 1612 1 2 3 5 8

Her er et eksempel på en typisk dag med Carnivore-dietten:

 1. Frokost:
  • Eggerøre med gressløk og bacon
  • En kopp kaffe
 2. Snack:
  • Keto biffjerky og cottage cheese
 3. Lunsj:
  • Kalkunburger med avokado
  • Noen grønnsaker
 4. Middag:
  • Biff (eller annet kjøtt etter preferanse)
  • Keto fløtespinat
  • En kopp te

Alternativer og modifikasjoner

For de som ønsker å følge en mer moderat tilnærming eller få mer variasjon i kostholdet, finnes det flere alternativer og modifikasjoner til den rendyrkede Carnivore-dietten:

 • Keto-dietten: Denne lavkarbo-dietten tillater noen plantebaserte matvarer som grønnsaker, men begrenser inntaket av karbohydrater for å oppnå ketose 12. Den er mindre restriktiv enn Carnivore-dietten.
 • Middelhavsdietten: Denne dietten vektlegger sunne fett fra olivenolje, fisk, nøtter og frø, i tillegg til grønnsaker, frukt og magre proteiner 12. Den er en mer balansert tilnærming sammenlignet med Carnivore-dietten.
 • Modifiserte Carnivore-dietter:
  1. Kjøtt og frukt: Tillater noen lavkarbo frukter i tillegg til kjøtt 20.
  2. Sjømat Carnivore: Fokuserer på sjømat som fisk og skalldyr i stedet for kjøtt 20.
  3. Grønn Carnivore: Inkluderer noen grønne bladgrønnsaker i tillegg til kjøtt 20.
  4. Ancestral Diet: Vektlegger fete kjøttstykker, organkjøtt, noe meieriprodukter og begrenset mengde frukt og grønnsaker med lavt sukkerinnhold 20.
Diett Tillatte matvarer
Keto Kjøtt, fisk, egg, grønnsaker, nøtter, frø
Middelhavsdietten Olivenolje, fisk, nøtter, frø, grønnsaker, frukt, magre proteiner
Kjøtt og frukt Carnivore Kjøtt, noen lavkarbo frukter
Sjømat Carnivore Fisk, skalldyr
Grønn Carnivore Kjøtt, grønne bladgrønnsaker
Ancestral Diet Fete kjøttstykker, organkjøtt, noe meieri, begrenset frukt/grønnsaker

For å få tilstrekkelig næring på en Carnivore-diett eller modifisert variant, kan tilskudd som gress-fed okselevertilskudd være et alternativ for å sikre inntak av essensielle næringsstoffer 2012 17 20 21

Eksperter om Carnivore-dietten: Er den trygg eller risikabel?

Helsepersonell er generelt enige om at selv om carnivore-dietten kan føre til rask vekttap og kontrollerte blodsukkernivåer, er de langsiktige risikoene og manglene forbundet med den bekymringsfulle. Mange anbefaler et balansert kosthold som inkluderer både animalske og plantebaserte matvarer for å sikre at alle ernæringsbehov blir møtt1.

Det er viktig å merke seg at selv om noen mennesker har positive erfaringer med carnivore-dietten, er det viktig å konsultere med helsepersonell før man gjør betydelige endringer i kostholdet. Dette sikrer at valgene er trygge og sunne for den enkelte2.

Carnivore Dietten: Harvard-studien og viktige funn

2020 gjennomførte et forskerteam ved Harvard University den første større studien om karnivordiettenDenne studien undersøkte over 2000 personer som fulgte karnivordietten, og resultatene ble publisert i tidsskriftet Current Developments in Nutrition12.

Her er de viktigste detaljene fra studien:

 1. Forskere involvert:
  • Belinda Lennerz, MD, Ph.D.: Assisterende professor i pediatri ved Harvard Medical School, og tilknyttet lege ved Endokrinologisk avdeling, Boston Children’s Hospital.
  • Owen Henn, MS, RD, LDN: Klinisk ernæringsfysiolog og forsker ved Boston Children’s Hospital.
  • David Ludwig, MD, Ph.D.: Professor i pediatri ved Harvard Medical School, professor i ernæring ved Harvard School of Public Health, og endokrinolog og forsker ved Boston Children’s Hospital.
  • Jacob Mey, Ph.D.: Forsker ved Pennington Biomedical Research Center, Louisiana State University.
 2. Deltakerdemografi:
  • Nasjonalitet: 64% av deltakerne var fra USA og Canada, 11% fra Europa og 8% fra Australia.
  • Kjønn: To tredjedeler av deltakerne var menn, og en tredjedel var kvinner.
  • Alder: Deltakernes alder varierte fra 18 til 85 år, med en gjennomsnittsalder på 44 år.
  • Vekt: Deltakernes kroppsvekt varierte fra 38 kg til 176 kg, med en gjennomsnittsvekt på 76 kg.
 3. Detaljer om karnivordietten:
  • Matvarer: Deltakerne fulgte en diett basert utelukkende på kjøtt, uten plantebaserte matvarer.
  • Drikke: Vann var hoveddrikken.
  • Spisehyppighet: Deltakerne spiste ofte én eller to ganger om dagen uten å småspise.
 4. Funn:
  • Studien utforsket effektene av karnivordietten på helse, inkludert dens påvirkning på tilstander som diabetes, fedme, autoimmune lidelser, inflammatorisk tarmsykdom og mental helse.
  • Overholdelsesnivåene varierte, men mange deltakere rapporterte positive erfaringer.
  • Studien hadde begrensninger, blant annet at den baserte seg på selvrapporterte data.
 5. Konklusjon:

Ofte Stilte Spørsmål om Carnivore-dietten

1. Kan jeg drikke alkohol på Carnivore-dietten?

 • Ja, men hold deg til lavkarboalkohol som vodka eller gin, og unngå sukkerholdige drikker.

2. Kan jeg spise meieriprodukter på Carnivore-dietten?

 • Det avhenger av personlige preferanser og toleranse. Noen mennesker inkluderer meieriprodukter som ost og smør i dietten sin, mens andre velger å unngå dem.

3. Hva med kolesterol? Er det ikke farlig å spise så mye kjøtt?

 • Det er en myte at kolesterol fra maten du spiser, direkte påvirker kolesterolet i blodet ditt. For de fleste mennesker har et høyt inntak av mettet fett fra kjøtt ikke en negativ effekt på kolesterolnivåene.

Konklusjon

Carnivore-dietten representerer en dramatisk omvending fra de tradisjonelle kostholdsanbefalingene, og det er begrenset med solid forskning på de langsiktige virkningene. Imidlertid har mange eksperimentert med denne ekstreme dietten og rapportert betydelige fordeler, selv om potensielle risikoer og mangler ikke bør ignoreres. Uansett om du velger den rendyrkede Carnivore-dietten eller en modifisert variant, kreves nøye planlegging og overvåking for å sikre tilstrekkelig næring og unngå helseproblemer.

🌐 Kilder

NTNU-studentene lever bare på mat fra dyr, men eksperter er kritisk til «carnivore-dietten».

[1] – https://www.today.com/health/diet-fitness/carnivore-diet-meal-plan-rcna127366 [2] – https://www.primalkitchen.com/blogs/recipes/carnivore-diet-meal-plan-for-beginners [3] – https://chomps.com/blogs/nutrition-sustainability-news/carnivore-diet [4] – https://www.amazon.com/Complete-Carnivore-Diet-Guide-Beginners/dp/1914098080 [5] – https://forum.kvinneguiden.no/topic/1452514-noen-som-har-erfaring-med-carnivore-dietten/ [6] – https://www.tv2.no/nyheter/innenriks/hennie-og-aurora-20-gar-pa-omstridt-kjottdiett/16521899/ [7] – https://www.norli.no/boker/dokumentar-og-fakta/familie-og-helse/kosthold-og-diett/the-carnivore-diet [8] – https://www.optikost.no/lavkarbo/ [9] – https://www.nrk.no/vestfoldogtelemark/ekspert-advarer-mot-kjottdiett-1.15917232 [10] – https://www.newbaseline.no/blog/carnivore-diett/ [11] – https://dr-overbye.no/rapport-om-carnivor-dietten-a-leve-bare-pa-kjottfiskegg-og-melk/ [12] – https://fitfact.no/dietter/carnivore-kuren/ [13] – https://www.health.com/carnivore-diet-7486099 [14] – https://videnskab.dk/krop-sundhed/hvad-er-koedaeder-diaeten-og-er-det-en-daarlig-ide/ [15] – https://www.myprotein.dk/thezone/ernaering/science-fact-eller-fiction-carnivore-diaeten/ [16] – https://healthgenie.dk/carnivore-diaeten/ [17] – https://www.nourishwithkristin.com/blog/carnivoreaselimination [18] – https://www.youtube.com/watch?v=jfh2fIqiJ0k [19] – https://www.youtube.com/watch?v=e56gVwMFVPw [20] – https://ancestralsupplements.com/blogs/news/modified-carnivore-diet [21] – https://www.doctorkiltz.com/modified-carnivore-diet/

Stikkord:    

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter