DAGLIG KOSTHOLD: Hva er riktig og hva er galt?

Kroppsbygger Jostein Ødegården forteller deg hva han mener er riktig.

Jeg har ikke tall på hvor mange jeg har endret kostholdet til de siste 20 åra. Alt fra toppidrettsutøvere, til de som vil få ned fettprosenten, føle seg bedre og få et bedre immunforsvar.

Problemet til de fleste er at de spiser for få måltider, feil valg av matkilder, og at de hopper over frokosten osv. For de som velger protein-fett diett så er det viktig å huske på å få i seg nok fiber.

Etter et par uker med riktig kosthold kommer positive tilbakemeldinger: de føler seg bedre, redusert fettprosent, mindre søvnbehov og ikke minst er i bedre humør og de har mer energi. For de som gjør varige endringer kommer bedre treningsresultater (de som trener), bedre immunforsvar og et mer effektivt stoffskifte.

Årsaken til de positive endringene er flere måltider pr dag og selvfølgelig gode matkilder kilder som magert kjøtt, masse grønnsaker og Sundt fett.

Det er logisk for meg at kroppen trenger næring og energi ca hver tredje time. Å hoppe over frokost på tom mage etter en lang natt er ikke lurt. Hvor skal man ta energien ifra? Hva skjer med stoffskiftet? Det er ikke uten grunn at alle seriøse idrettsutøvere spiser hver tredje time og alltid en god frokost. Blant kroppsbyggere som er helt avhengige av et riktig sammensatt kosthold har jeg aldri hørt om noen med gode resultater som ikke spiser minst hver 3-4. time. Alle merker at muskelmassen går ned om man spiser for få måltid og for lite protein pr måltid. Om du vet om noen unntak på dette så vil jeg gjerne høre om det.

Det finnes mange merkelige teorier i dag. I denne artikkelen skal jeg fortelle deg hva jeg mener er riktig og hvorfor.

Stoffskiftet: for at stoffskiftet skal fungere effektivt så trenger det stimulering gjennom inntak av mange måltid hver dag. Mange mener i dag at man skal spise bare noen måltider på kvelden og at man kan droppe frokosten. En del mener at 3 måltider på dagen holder og gir en god effekt.

Vet du hvor mange ganger en sumobryter spiser pr dag? Svaret er en gang. Målet til en sumobryter er å bli så fet og tung som mulig.

Årsaken er enkel, ved at kroppen store deler av døgnet mangler næring så vil stoffskiftet bli tregere. Kroppen vår har en god evne til å tilpasse seg og bruker av egne reserver om det ikke er næring tilgjengelig.

Om vi mennesker dropper frokosten kan vi likevel fungere på jobb og til og med på trening. Energien som musklene og nervesystemet forbruker kommer fra din egen kropp, det vil si at du blir din egen kannibal. Dette er selvfølgelig ikke noe heldig situasjon, kroppen setter ned stoffskiftet (farten på energiforbrenningen) for å unngå katabolisme (nedbryting). Med katabolisme menes at man bruker energi fra musklene, fosfat fra skjelletet som energikilde. Problemer som oppstår over tid er osteoporose, fedme, dårligere immunforsvar og muskelsvinn for å nevne noe.

Jeg har jobbet med toppidrettsutøvere og vanlige personer. Ved å få dem til å spise en god frokost og minimum 4-5 måltider utover dagen har alle fått lavere fettprosent, fått mer ut av treningen og ikke minst har energi til å for eksempel leke med barna og pleie kjærligheten når man kommer hjem fra en tøff arbeidsdag.

Hvis vi skal illustrere dette og sammenligne det med en arbeidsplass så ser du litt viktigheten av å innta regelmessige måltider.

Tenk deg at du har 40 arbeidere på en stor byggeplass. Det skal settes opp et stort tre bygg. Hver morgen og hver tredje time utover dagen kommer en lastebil med materialer som skal brukes på bygget. De tar arbeiderne 3 timer å sette opp materialene. For å få jobbet jevnt er arbeiderne avhengig av å få inn en last hver morgen og hver tredje time utover dagen. Om ikke materialene kommer så har arbeiderne to valg: 1.enten å ikke gjøre noe, eller 2.å rive ned materialer som allerede er satt opp et annet sted på bygget kun for at arbeiderne skal kunne fortsette å jobbe videre. Da kan vi si at arbeidsplassen kommer i en katabolsk fase.

Hvis vi leker oss videre med tanker rundt dette så kan vi tenke oss at arbeiderne blir late om de ikke blir holdt i arbeid hele dagen, men stadig sette seg ned fordi de ikke er noe å gjøre grunnet mangel på materialer. Lang hvile gjør at adrenalinet forsvinner og man føler for å finne horisontal stilling i sofaen.

På samme måte vil stoffskiftet gå saktere og man får en katabolsk effekt hos mennesker.

Personer som ikke spiser frokost, og har få måltider i løpet av en dag er ofte ikke sultne. De fleste som spiser frokost og et måltid hver tredje time blir uvel om man hopper over et måltid. Dette skyldes selvfølgelig at stoffskiftet er raskere og kroppen krever mat oftere.

Det er flere positive effekter ved å ha et effektivt stoffskifte. Man spiser ofte mer mat i løpet av dagen og får i seg mer næring og immunforsvarende stoffer. Mer energi og næring gir selvsagt også bedre fremgang på treningen.

Det som gleder mange er at man kan skeie ut litt i helgene uten at man øker fettprosenten. Siden forbrenningen øker vil man kunne spise litt flere kalorier uten at vekten spretter opp hver gang man skeier ut.


Siste punkt i denne artikkelen vil jeg bruke til å kritisere programmet Puls på NRK
Se programmet her (test på om man trenger proteintilskudd eller ikke) som gikk ut med en konklusjon som sier at man ikke trenger proteintilskudd. Det var gjort en test som gikk over få uker. Testen var utført på veldig lavt nivå.

Det er ingen tvil om at proteintilskudd fungerer bra som mellommåltid. For eksempel mellom lunsj og middag da går det for mange timer mellom måltidene er det fornuftig med et proteintilskudd. Frukt alene vil gi ujevnt blodsukker, slapphet og dårligere konsentrasjon.

Etter trening er det svært effektivt med proteintilskudd. Da bør man også få i seg raske karbohydrater fra feks en sportsdrikk eller karbohydratpulver. Disse inneholder vanligvis maltodekstrin eller dekstrose. Disse kildene går raskt inn i blodet og vil få bukspyttkjertelen til å overprodusere insulin for å frakte glukosen (omdannet sukker) til musklene. Denne prosessen gjør også proteintransporten mer effektiv.

Siden kroppen ofte er tom for energi etter trening, er det uheldig å drikke protein alene. Da risikerer du at kroppen bruker proteinet som energi. Grunnen til at jeg ikke anbefaler frukt sammen med protein etter trening er at karbohydratene i frukten tas opp for langsomt til å gi samme effektive næringstransport som maltodekstrin og dekstrose gjør. Noen unngår karbohydrater etter trening fordi de vil ned i fettprosent. Min erfaring er at en liten mengde (under 50g) sammen med myse-protein etter trening gir bedre muskeltilvekst. Økt muskelmasse gir bedre fettforbrenning.

Konklusjonen er å bruke en blanding mellom raske karbohydrater og raskt opptagelige proteiner. Som proteintilskudd anbefaler jeg å bruke et myse-protein . Man kan også bruke et proteinisolat. Proteinisolat er dessverre mye dyrere, og i prosessen fra myse til isolat forsvinner en del av de immunforsvarende stoffene samt noen mineraler.

Myse inneholder litt mer fett og karbohydrater (2 g pr dosering). Med andre ord så små mengder at man ikke vil merke noe. Om du har laktoseinntolleranse så vil jeg anbefale et isolat.


Videoreportasje: Jostein Ødegården – Det er bedre å rives i stykker enn å ruste (reportasjen ble laget i 2011)

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost

Del:

NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter