Dårlig søvn påvirker testosteronnivåene

Mesteparten av testosteronet hos menn frigjøres under søvn.

Vi har tidligere publisert en artikkel som beskriver hvordan forskning har vist at overvektige forsøkspersoner mister mer muskelmasse i forhold til fettmasse ved søvnbrist på diett. Å sove dårlig medfører mange ulemper, og nå skal vi ta en titt på en til.

Mesteparten av testosteronet hos menn frigjøres under søvn. Testosteron er kritisk for menns seksualitet og reproduksjon, men det har også andre viktige fordeler når det kommer til muskelmasse og muskelstyrke, overvekt, bentetthet, trivsel og helse.

Denne studien undersøkte hva som skjedde med testosteronnivåene hos unge friske menn etter en uke med søvnrestriksjon. Ti menn, med en gjennomsnittsalder på 24.3 år, ble inkludert. Etter en uke med åtte timers sengetid (fra klokken 23 til 07) hjemme hos seg selv fikk forsøkspersonene sove i et laboratorium i 11 dager. De første tre dagene hadde de sengetid i 10 timer, fra klokken 22 til 08. De påfølgende åtte dagene ble sengetiden begrenset til fem timer, fra klokken 00.30 til 05.30. Det ble tatt blodprøver fra begge periodene, både 10-timers sengetid og 5-timers sengetid, og prøvene ble brukt for å måle det totale testosteronet og kortisol.

Resultater

Den totale søvntiden ble redusert fra 8 timer og 55 minutter til 4 timer og 48 minutter ved søvnrestriksjonen. Testosteronet på dagtid ble redusert med 10 til 15 prosent. Samtidig sank de subjektive scorene på vigør, mens kortisolnivåene var uforandret.

Symptomer og tegn på for lite androgene hormoner er lave energinivåer, redusert libido, dårlig konsentrasjon og økt trøtthetsfølelse. Dette kan altså årsakes av søvnbrist, og gir deg enda en god grunn til å prioritere godt søvnrutiner.

Kilde

Leproult, R. & Van Cauter, E. (2011). Effect of 1 Week of Sleep Restriction on Testosterone Levels in Young Healthy Men. JAMA. 305(21). 2173-2174. Doi: 10.1001/jama.2011.710

 

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter