Den falske magemuskelen.

Hvis du ikke har hørt utrykket «den falske magemuskelen» før, så er det på tide. Vi snakker om hoftebøyerne. De består av én muskel på hver side av ryggraden, har sitt utspring på innsiden av ryggraden, og festet er på lårbeinet.

Muskelen er faktisk den samme som vi på dyr kaller indrefileten.

Det latinske navnet er iliopsoas, men den kalles også den falske magemuskelen. Det er fordi at majoriteten av mageøvelsene er mer en øvelser for hoftebøyerne enn for magen.

En muskel må være festet til det lem den skal løfte

Magemuskelen er ikke festet til beina. Det er et ubestridt krav i all vekttrening at den operative muskelen må være festet til det lem den skal løfte. Men magen er ikke festet til beina og oppfyller dermed ikke dette kravet, og det er altså fysisk umulig at magen kan være en synergist i noen form for beinløft.

Det betyr at alle former for mageøvelser som beinløft, planke og situps der man endrer vinkel mellom overkropp og bein i realiteten er en iliopsoas øvelse. Navnet «den falske magemuskelen» kommer av den utbredte misforståelsen der man tror man trener mage, men trener hoftebøyerne i stedet.

Magens oppgave

Magens oppgave er å kurve ryggraden framover; å dra brystkassa i retning hofta. Magen er som kjent ikke festet til beina, som betyr at når beina løftes oppover så er det hoftebøyerne – ikke magen – som er på jobb.

Hoftebøyerne er også betydelig sterkere enn magen, og det derfor mange aktiverer dem i sine «såkalte» mageøvelser. Enten gjør de det bevisst, eller så er det en handling styrt av nervesystemet. Om du løfter beina i en beinløft (leg raise) og er overbevist om at du trener magen så vil mange kjenne «at det tar i magen.»

Interessekonflikt

Men det du kjenner er en ren statisk belastning i magemusklene forårsaket av den mekaniske belastningen på innsiden av ryggraden som oppstår når soas-muskelen aktiveres.
Du opplever det vi kaller en interessekonflikt der magen og ryggen jobber mot hverandre. Begge trenger å kurve ryggsøylen for å kontrahere, men de trenger å kurve den hver sin vei! Resultatet er at ingen vinner.

På toppen av dette er statisk belastning ikke det beste for volumøkning, noe som alle studier har bevist.

Deaktiver hoftebøyerne

Trener du situps med beina festet vil hoftebøyerne automatisk aktiveres, om du vil det eller ikke. Ved å feste beina skapes det en motkraft hoftebøyerne trenger for å aktiveres, og situpsen blir en hofteøvelse – ikke en mageøvelse. Hvis du ikke fester beina, vil hoftebøyerne ikke ha mulighet for aktivering (ref. Newtons tredje lov om kraft/motkraft). For da vil de mangle forankring, og eneste tilgjengelig muskel som kan skape bevegelse i korsryggen er magen.

Trener du egentlig magen?

Det er altså en åpenbar grunn til at du klarer mange flere situps med beina festet enn om de ikke er festet, og grunnen er «den falske magemuskelen.»

– Kanskje du ikke er så sterk i magen som du tror?

– Trener du hoftebøyerne mer enn du trener magen?

Svaret på det finner du ved å trene chrunches og andre mageøvelser der beina ikke er festet, og den falske magemuskelen ikke får bidra.




Kristiansanderen Thor Ivar Hornnes har vært i bransjen mer eller mindre sammenhengende siden han startet opp ”Thor Ivars gym” i Kirkegata i 1982 – som et av Kristiansands aller første treningssentre. I 1989 ble han norgesmester i tungvektsklassen, og gjentok bragden som veteran i pluss seksti i 2021.

Thor Ivar Hornnes står bak flere treningskjeder som Shapes, Trimeriet og Instinct, og selger utendørsapparater fra blant annet Omnigym og Tufteparken samt inneapparater fra Freemotion. Siste konsept hos seriegründeren er Anatomic Fitness, norskproduserte treningsmaskiner der anatomi og biomekanikk ligger til grunn for design og funksjon.

Kristiansanderen Thor Ivar Hornnes – muskelprofessoren – har vært i bransjen mer eller mindre sammenhengende siden han startet opp ”Thor Ivars gym” i Kirkegata i 1982 – et av Kristiansands aller første treningssentre. I 1989 ble han norgesmester i tungvektsklassen, og gjentok bragden som veteran i pluss seksti i 2021. I 2022 vant han bronse i Mr. Universe, og tok med det steget helt opp i verdenseliten.

Muskelprofessoren står bak flere treningskjeder som Shapes, Trimeriet og Instinct, og selger utendørsapparater fra blant annet Omnigym og Tufteparken samt inneapparater fra Freemotion, Atlantis og Function Line. Siste konsept hos seriegründeren er Anatomic Fitness, norskproduserte treningsmaskiner der anatomi og biomekanikk ligger til grunn for design og funksjon. Her kan du lese alle artiklene skrevet av Muskelprofessoren.
Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter