Derfor er antioksidanter bra for deg

Antioksidanter er stoffer som hemmer oksidasjon.

De finnes naturlig i matvarer som bærgrønnsakernøtter og kaffe. Antioksidanter hjelper kroppen med å holde seg frisk og motvirker oksidativt stress og skadelige stoffer. Viktige antioksidanter i kostholdet inkluderer E-vitaminA-vitaminbeta-karoten og C-vitamin.

Noen matvarer, særlig bær og grønnsaker, inneholder også andre antioksidanter som antocyaniner (som finnes rikelig i blåbær) og lykopener i tomater. Disse antioksidantene er ikke essensielle næringsstoffer, men deres rolle i kroppen er fortsatt under utforskning2.

I kroppen finnes det også andre antioksiderende stoffer som beskytter mot celleskade. Eksempler på slike stoffer er enzymene glutationperoksidasekatalase og superoksiddismutaseGlutationperoksidase inneholder selen, så tilstrekkelig selentilførsel er også viktig for et velfungerende antioksidantsystem i kroppen1.

Antioksidantene hindrer oksidasjon ved selv å bli oksidert. Noen virker ved å stoppe selve kjedereaksjonen, mens andre hindrer at den starter. Effekten av antioksidantene avhenger av fettets sammensetning og temperaturen det utsettes for. Ofte brukes en kombinasjon av flere antioksidanter for å oppnå størst mulig effekt1. Så neste gang du nyter en fargerik salat eller en kopp bær, husk at du gir kroppen din en sunn dose antioksidanter! 🌿🍓🥦

Antioksidanter kan også tilsettes mat for å hindre harskning og annen forringelse av maten ved lagring1.

La oss dykke dypere ned i hva antioksidanter er, hvorfor de er gunstige, og hvordan du kan få dem gjennom kostholdet ditt.

 1. Hva er antioksidanter?
  • Antioksidanter er stoffer som nøytraliserer frie radikaler i kroppen. Frie radikaler dannes naturlig som biprodukter av metabolske prosesser og kan også komme fra miljømessige faktorer som forurensning og UV-stråling.
  • Frie radikaler er potensielt skadelige fordi de kan skade celler, proteiner og DNA. Antioksidanter hjelper til med å beskytte kroppen mot denne celleskaden.
 2. Hvordan fungerer antioksidanter?
  • Antioksidanter fungerer ved å donere elektroner til frie radikaler, slik at de blir nøytralisert og ikke lenger er skadelige.
  • De viktigste antioksidantene inkluderer vitamin C, vitamin E, karotenoider (som forstadiet til vitamin A), selen og sink.
 3. Hvor finner du antioksidanter?
  • Frukt, bær, grønnsaker, oljer og kornprodukter er gode kilder til antioksidanter.
  • Matvarer som appelsiner, blåbær, spinat, nøtter, gulrøtter og brokkoli inneholder høye nivåer av disse beskyttende stoffene.
 4. Hvorfor er antioksidanter viktige for helsen din?
  • Antioksidanter bidrar til å redusere oksidativt stress i kroppen, som er knyttet til aldring og utvikling av sykdommer som hjerte- og karsykdommer, kreft og nevrodegenerative lidelser.
  • Å inkludere antioksidantrike matvarer i kostholdet ditt kan bidra til å opprettholde god helse og beskytte cellene dine.
 5. Mat før kosttilskudd
  • Selv om kosttilskudd kan være fristende, er det viktig å huske at mat gir en naturlig kombinasjon av ulike antioksidanter og andre næringsstoffer.
  • Fytokjemikalier, som finnes i plantebasert mat, gir også antioksidantfordeler som ikke kan erstattes av piller.

De beste kildene til antioksidanter finnes i en rekke matvarer som gir kroppen din den nødvendige beskyttelsen mot oksidativt stress. Her er noen av de mest antioksidantrike alternativene:

 1. Bær: Bær er en klassiker når det kommer til antioksidanter. Ulike typer bær, spesielt nypergranateplerkreklingville blåbærsolbærbjørnebærtyttebær, og kirsebær, er rike på disse beskyttende stoffene. Ville blåbær har faktisk over dobbelt så mye antioksidanter som dyrkede blåbær. Jordbær er også en god kilde, spesielt de ville variantene1.
 1. FruktNype og granateple er i en særstilling når det gjelder antioksidanter. Andre frukt som inneholder betydelige mengder inkluderer sitronkiwiananasplommer, og druer2.
 1. Nøtter: Nøtter er rike på vitamin E, som er en viktig kilde for å forsyne kroppen med antioksidanter. Spesielt valnøtter er en antioksidantbombe3.
 1. Grønnsaker: Noen grønnsaker inneholder mye antioksidanter. Brokkoli er en slik kilde. I tillegg er fargerike grønnsaker generelt gode alternativer for å oppnå riktig mengde antioksidanter i kostholdet ditt1.
 1. KornprodukterGrovt mel og korn inneholder også betydelige mengder antioksidanter. Så inkluder gjerne fullkorn i kostholdet ditt for å dra nytte av disse helsefordelene1.
 1. DrikkevarerKaffete, og mørk sjokolade er også gode kilder til antioksidanter. Rødvin har også en viss mengde antioksidanter, men husk å konsumere det med måte4.

 Her er noen deilige oppskrifter som er rike på antioksidanter:

 1. Bær- og banansmoothie:
  • Bland sammen en håndfull blåbærbringebær eller jordbær med en moden banan.
  • Tilsett litt spinat eller kale for ekstra grønn næring.
  • Hell i litt mandelmelk eller kokosvann og blend alt sammen til en kremet smoothie.
 2. Indisk spiratsalat:
  • Bland kikertermungbønnerlinsespirer og grønne erter.
  • Tilsett finhakket tomatagurkløk og koriander.
  • Krydre med spisskummengurkemeiechilipulver og salt.
  • Drypp over litt sitronsaft og olivenolje.
 3. Varm sopp-, bønn- og mandelsalat:
  • Stek sopp og bønner i en panne med litt olivenolje.
  • Tilsett mandelflak og spinat.
  • Krydre med hvitløktimiansalt og pepper.
 4. Antioxidant juice:
  • Press saften fra granatepleappelsin og sitron.
  • Bland saftene sammen og nyt denne friske juicen.
 5. Supermat-salat med honningristede gresskarfrø:
  • Kombiner quinoaavokadogrønnkålblåbærvalnøtter og fetaost.
  • Topp med gresskarfrø som er ristet med litt honning.

Husk at disse oppskriftene ikke bare er velsmakende, men også gunstige for helsen din! 🌿🍓🥑1234. Så neste gang du spiser en fargerik salat eller nipper til en smoothie, husk at du gir kroppen din en sunn dose antioksidanter! 🌿🍎🥦12.

Stikkord:       

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter