Flere hundre tusen nordmenn er kontinuerlig på slankern.
Erfaringene og statistikk fra SSB viser derimot at befolkningen bare blir feitere…..og feitere… Konklusjonen vil derfor være at svært få lykkes med prosjektet.
Det er likevel en overflod av ulike dietter; Herbalife, GretheRoede, hjemmets og allers husmordietter, osv – alle er de her for å slanke oss. Likevel er det kanskje bare lommeboka som blir slankere, og det uten at vi ønsker det !
Så hvorfor er det slik at vi aldri lykkes med slankekuren? Er det slik at enkelte mennesker bare er «ment to be» feite? Eller er det kanskje mer sannsynlig at mange av de kommersielle aktørene ikke holder mål? Et tredje alternativ er at man selv ikke gjør den jobben som kreves. Selv mener jeg at man finner svaret midt i mellom alternativ 2 og 3 – men at også alternativ 1 har en viss relevans.
Vi skal her se nærmere på 12 mulige årsaker til at du ikke lykkes med slankingen.
1 – Slanking Underskuddet ditt av energi er for lite eller for stort. Er man veldig overvektig (bmi > 30) kan man tillate seg et stort underskudd av energi, uten at dette skal påvirke sultfølelsen, eller forbrenningen. Jo slankere du er, jo mindre bør energiunderskuddet være. Klarer man ikke å gjøre dette riktig vil resultatet være kraftig redusert forbrenning og stor sultfølelse.
2 – Du spiser en feil fordeling av proteiner, karbohydrater og fett. Vi mennesker er ikke like. Noen klarer å slanke seg på mye karbohydrater, mens andre blir feite bare av å se på karbohydrater. Det finnes ingen fasit på hvor mye protein, karbohydrater og fett du skal spise. Målet er å finne den dietten som gjør at du lykkes med målsettingen. Denne dietten gjør at du holder deg mett, at du har nødvendig energi, at du sover godt, og at muskulaturen bevares, slik at kroppen blir strammere og former seg slik du vil.
3 – Du spiser for lite protein. Glem det statenens ernæringsråd sier om at du skal spise 10-15 % protein. Når det gjelder musklene dine, så er ikke behovet for protein kjempestort (trolig mellom 1,5-2,2g pr kg kroppsvekt), men det betyr ikke at protein har endre positive effekter på kroppen. Protein er utrolig mettende, det balanserer blodsukkeret, det bevarer muskelmasse og forbrenning og inneholder viktige aminosyrer for balansen mellom hormoner og enzymer.
TIPS fra iForm: Proteinpulver er et billig og bra kosttilskudd for å sikre at du får i deg nok protein. Det finnes mange ulike smaker og varianter å velge mellom.
4 – Du tror at du blir feit av fett. Det er en gjengs oppfatning at man blir feit av fett. Dette gjenspeiles også i rådene fra statens ernæring. Svært mange nordmenn tror at fett både gjør deg feit, men også øker risikoen for bl.a hjerte- karsykdom, diabetes, hjerteinfarkt og hjerneslag. I realiteten er fett det næringsstoffet som stimulerer kroppens metthetshormoner og signaler sterkest. Det betyr ikke at du skal spise deg mett på potetgull er chips – men at du heller ikke trenger være redd for fett. Å øke inntaket av avocado, kokosnøttolje, selolje/fiskeolje, olivenolje og nøtter er for de aller fleste en ubetinget gevinst.
5 – Du lytter ikke til kroppen. Kroppen er en fantastisk organisme, og er utrolig tilpasningsdyktig. På en diett/slankekur er det viktig at du lytter til kroppen. Det å undertrykke kroppens signaler, øker sannsynligheten for at du mislykkes. Om kroppen forteller deg at du er sulten (ikke en innbilning du har fordi Top Model begynner på TV3), så er det viktig at du gir den mat. Å undertrykke sultfølelsen, vil gjøre at blodsukkeret synker, og at sannsynligheten for at du sprekker (og ender opp med en sjokolade i handa) akselererer betraktelig. Det er mye bedre med et sunt og balansert mellomåltid, enn å fråtse i sjokolade og potetgull. Om du spiser 150 eller 151 måltid per mnd spiller ingen rolle. Og det er også trolig at du ved å lytte til kroppens signaler vil autoregulere antallet måltider. Om kroppen har behov for 6 måltid den ene dagen (for eksempel på grunn av høy aktivitet), har den kanskje bare behov for 3 den neste dagen.
6 – Du er utålmodig. Mange håper på at kiloene renner av den første uken. Man har kanskje fått med seg via ulike tv programmer at deltagerne kan gå ned 4-5kg på en uke. Kanskje opplever du selv at du bare har gått ned 0,5kg? Du blir frustrert, unner deg noe godt på lørdagen og ender faktisk opp i pluss! Motivasjonen forsvinner helt, og du er tilbake i det samme gamle skisporet som har gitt deg gnagsår i årevis. Vær heller realistisk! 0,5kg i 52 uker er faktisk 26kg! Å gå ned 26kg på et år er ikke mindre enn imponerende! Er vekttapet for stort, forsvinner musklene – og resultatet blir lavere forbrenning og en kroppsform man ikke ønsker seg!
7 – Du tror at en kalori er en kalori. Dette er en av de aller eldste kostholdsmytene. Mange er kun fokusert på antall kalorier de spiser. De setter opp en diett med 1500 kalorier og forventer resultater deretter. Kroppen suger ikke til seg alt fett, protein og karbohydrater og finner ut at dette kan den bruke til hva som helst. Næringsstoffene har unike oppgaver i kroppen, og det å tilføre dem på riktig tidspunkt og i riktig mengde kan gjøre underverker. Dette høres kanskje komplisert ut, men bottom line er at du skal spise sunt og balansert. Balansert betyr en fornuftig mengde protein, karbohydrater og fett. Sunt betyr at det ikke skal være potetgullfett, eller karbohydrater fra sjokolade 🙂
8 – Du sammenligner deg med andre. Om man skal konkurrere med venninner, eller skal sammenligne seg med personer man finner i ukebladet, er det utrolig lett å bli skuffet. Konkurrer med deg selv, og sørg for at du ender opp som vinner! I stedet for å se på at veninna de er så utrolig mye flinkere enn deg, så lag deg heller delmål og belønn deg deretter. Etter at du har gått ned 5kg inviterer du med noen på kino og ut for å spise. Disse 2 aktivitetene innebærer ikke at du skal bo i godteriskåla – men at du skal kose deg med god mat og film. Ikke 2 tonn kinogodteri og deretter 2 uker med selvmedlidenhet. Man blir ikke slankere av å grine eller å være lei seg. Man blir slankere ved å brette opp armene og vise for seg selv og alle andre, at man lykkes med de målsettingene man setter seg !
9 – Du mener at trening er oppskrytt. Mange mener at tiden ikke strekker til. Man har skole/jobb, barn som skal hentes i barnehage, middag, sosial pleie med venner og familie, osv. Dette er et argument og påskudd for at du ikke trenger å trene. Du har kanskje lest om alle de i norsk ukeblad eller allers som har slanket seg uten å trene? Kanskje ruslet de i fjæra, eller i skogen et par ganger i uka – og at det fungerte for de? Drit i hva som fungerer for de! Trening gir deg et så hardt spark i rumpa (les: forbrenningen) at du vil takke deg selv for at du begynte. I tillegg er trening med og former kroppen. Det er tross alt ikke så alt for mange som vet vekten din. Det de derimot kan gjøre seg opp en mening om – er hvor mye fett du har på kroppen! Så ikke undervurder mulighetene ved trening !
10 – Du bryr deg bare om kroppsvekten. Det baderomsvekten forteller deg er bare et tall. Et tall på hvor mye alt veier (skjelettet, organer, muskler, vann, fett, m.m). Det forteller deg ikke noe om kroppsfasongen, om hvordan du føler deg – eller hvordan du vil se ut. Det er kanskje et paradoks at mange slankere faktisk er mer misfornøyd etter slankekuren, enn før? Det er fordi de undertrykker kroppens sentrale behov. En dårlig oppsatt diett kan gjøre deg deprimert. I og med at livet handler om trivsel og lykke (ja faktisk!) så bør ikke dietten jobbe MOT disse sentrale elementene. Øk fokuset på hva speilet forteller deg, og kombinder dette med et målebånd. Du kan selvsagt kontrollveie deg 1 gang i uka, men husk at mat i tarmen, veskebalansen, mengden næring i muskulaturen m.m er med og spiller en svært viktig rolle på kroppsvekten
11 – Du interesserer deg ikke for kropp og helse. Det er ofte slik at man liker det man er i flink i. På ungdomskolen og på den videregående skolen så trives de dyktigste elevene, mens fraværet blant de mindre dyktige er kjempehøyt. Det samme er tilfellet når det gjelder trening og kosthold. Lykkes man så trives man. En som har prøvd «alle» slankekurer, hater å slanke seg. Hvorfor? Jo, fordi man ikke lykkes! Ved å øke interessen ved kosthold og trening, øker du ikke bare kunnskapsnivået, men også sannsynligheten for å lykkes.
12 – Du er lat og skylder på du er en dårlig kokk. Kreativitet og latskap er 2 ord som kan brukes i samme sammenheng. Mange tror at kreativiteten er en medfødt evne man ikke kan utvikle. På samme måte som at mange tror at de bare er født late. Jeg er absolutt ingen gourmetkokk, men når jeg virkelig går inn for å lage en god rett med hjelp fra ulike oppskrifter, så får jeg det faktisk til. Og velsmkande mat er for de majoriteten helt nødvendig for å skape kontinuitet. De fleste blir lei knekkebrød med skinke og tomat etter hvert.
Og da mener jeg ikke at du skal be om brosjyre fra Grethe Roede eller Herbalife – men heller kjøpe deg gode bøker eller lese relevant informasjon på internett om det du lurer på. Dette øker også motivasjonen og gir deg en større bærebjelke i form av kontinuitet. Så hvis du starter med å lese alle bloggens innlegg, er du godt i gang !
OG HELT TIL SLUTT: Det finnes ingen vidunderpille eller kosttilskudd som gjør jobben for deg. Jobben må du gjøre selv! Når du forstår det – har du startet i riktig startspor og får også en optimal start !