Det BESTE treningsprogrammet

Siden det er så ufattelig mange ulike treningsprogram man kan følge syns jeg det var på tide å gå inn på de viktigste faktorene bak det ulitmate treningsprogrammet,

med andre ord: hvilke øvelser og strategier du MŅ ha med for optimal fremgang uavhengig av målsetning.

Selv om det har blitt veldig populært å kjøre spesifikke opplegg for ulike målsetninger, såkalte individuelle treningsprogram, er dette rett og slett bare bullshit! En idrettsutøver treninger ingen annen tilnærming til styrketrening enn en kroppsbygger og en styrkeløfter kan uten tvil kjøre opplegget som treningsveilederen på SATS eller Elixia har satt opp. Så, la oss se på hvilke øvelser og metoder du bør, eller MŅ ha med og en sterk begrunnelse for hvorfor.

Isolasjonsøvelser

Hvorfor alt styret rundt baseøvelser er bedre enn isolasjonsøvelser?? Ser man på kroppsbyggere kjører de nesten utelukkende en haug med isolasjonsøvelser, så hvorfor i all verden skal man liksom ikke fokusere treningen rundt isolasjonsøvelser som bicepscurl, triceps pushdown, leg curls og leg extension? Syns det er latterlig å bruke argumentet om at kroppsbyggere bruker ulovlige midler for å oppnå storparten av resultatene sine. De fleste ?vanlige mennesker? som trener har jo fått en økning på minst 2 cm i arm-omkrets etter flere år med isolasjonsøvelser og alle vet at det tar hvertfall 20 år før man får fysikken til en kroppsbygger (men den vil komme, sånn plutselig ? bare man følger opplegget deres lenge nok). Kroppsbyggere er ikke ulike den typiske treningsglade person. De gjør faktisk alt totalt likt, så det er bare logisk å følge det en kroppsbygger gjør!

Tren sånn det ser ut

Skjønner ikke greia med at utøvere og andre treningsglade ikke skal trene på bevegelser man kan skade seg av, det er jo rett og slett idiotisk. At for eksempel verdens fremste eksperter på korsrygg som Stuart McGill, Shirley Sahrmann og James Porterfield alle er enige om at korsryggen trenger stabilitet og ikke mobilitet spiller ingen rolle. Det er faktisk viktig å trene seg opp og bli god på bevegelser som er skadelige, for det gjør deg bedre rustet til å takle selve bevegelsen når den kanskje blir stor nok til å skade deg skikkelig.

Håndballspillere kan få en suser av en ball i trynet under trening og kamp og jeg syns det er helt rimelig å trene på å takle også denne kvaliteten. Start hver økt med 2-5 kast i ansiktet som en start. Styrkeløftere vil ofte løfte med mye fleksjon i korsryggen under maksløft, noe som beviser at teknikk ikke er så viktig. Tren både knebøy og markløft med krum rygg. Ryggplager som følge av ?uheldig? belastning er oppskrytt. Boksere blir slått i huet hele tiden, så det bør også dedikeres spesifikke økter for dette. Man blir kun bedre av å trene på problemene og skademekanismene!

Det beste programmet

Defineres av 2 hovedregler:

1. Se på de beste i alle idretter og gjør som dem. Trening for kroppsbygging er meget bra enten hovedmålet ditt er fettreduksjon og vekttap, eller prestasjonsøkning i idrett.

2. 
Ikke tenk på hva som kan gå galt. Tren på skademekanismene og potensielle skademekanismer. Med andre ord: tren på alt som skjer eller kan skje under konkurranse og du vil være 100% forberedt!

Man trenger ikke kunnskap når man kan bruke sunn fornuft.

PS: Dette er IKKE sarkastisk ment. Jeg mener det. Følger du disse 2 punktene vil du oppnå de beste resultatene noensinne og du vil heller IKKE pådra deg skader. I så fall kan du bare si ?det kan skje i kamp/konkurranse, så må trene på det også?.


 

Eirik Sandvik

Daglig leder og Coach

www.sandvikstraining.com

Trykk her om du sliter med skuldersmerter!

Trykk her om du trenger en skikkelig oppvarming.

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter