Det danske rikshospitalets stoffskiftediett

Dette er en ekstremdiett, som har skapt mye diskusjoner på nett.

Folk som har prøvd den, har gått ned opptil 20 kg! «Det danske rikshospitalets stoffskiftediett» er navnet på denne ekstreme dietten.

Selv om diskusjonsforumene viser til at sykehuset selv har sagt at den er en feiltakelse og at den ikke anbefales, så har tilhengerne av kuren sverget til den. Den varer i 13 dager og har hjulpet mange med å kvitte seg med overflødig fett. Det anbefales ikke å trene under dietten, fordi den er så hard for kroppen.

Dietten inneholder både fett, karbohydrater og proteiner, så det er ikke en lavkarbo-diett. Likevel er det svært lite fett i dietten og ikke tilstrekkelig med karbohydrater. Kalorinivået ligger på under 1000 daglig, som er alt for lite. Noen dager er det godt under 1000 kalorier på menyen. Det er ingen tvil om at dette er en tøff diett og det er nok derfor den gir resultater. Kroppen får ikke tilstrekkelig med energi og kroppen vil selvfølgelig tære på fettlagrene. Hvis man trener under dietten vil det bli såpass tungt for kroppen at man nærmest er dømt til å sprekke eller oppleve besvimelse e.l.

Med tanke på at den kun varer i 13 dager, så er dietten overkommelig. Den kan ikke anbefales på noen måte, men er man desperat nok, så fører den til slanke-suksess. Fortsetter man kuren utover sine 13 dager, så kan kuren bli direkte helseskadelig. Til og med under dietten, kan man risikere å svime av. Faktum er at mange har rapportert om at de har blitt kvitt vektproblemene sine og på denne måten kan også dietten ha sine positive sider, så sant man er svært forsiktig, holder seg til 13 dager og avbryter om man opplever noe uvanlig. Det er alltid lurt å slanke seg i samråd med sin fastlege.

Her er kuren i sin helhet:

Dag 1
Frokost: 1 kopp svart kaffe og en sukkerbit
Lunsj: 2 hardkokte egg, spinat kokt i vann + 1 tomat
Middag: 1 stor biff, salat med olje og sitron

Dag 2
Frokost: 1 kopp svart kaffe og en sukkerbit
Lunsj: 8 skiver skinke, 1 beger yoghurt
Middag: 1 stor biff, salat med olje og sitron, 1 frukt

Dag 3
Frokost: 1 kopp svart kaffe og en sukkerbit, 1 stk ristet brød
Lunsj: 2 hardkokte egg, 8 skiver skinke, salt med olje og sitron
Middag: Kokt selleri/asparges, 1 tomat og 1 fisk frukt

Dag 4
Frokost: 1 kopp svart kaffe og en sukkerbit, 1 stk ristet brød
Lunsj: 1 glass fruktsaft, 1 beger yoghurt
Middag: 1 hardkokt egg, 1 reven gulrot, cottage cheese 300 g

Dag 5
Frokost: 1 stor reven gulrot med sitron
Lunsj: 1 stort stk kokt torsk med sitron + 1 liten klatt smør
Middag: 1 stor biff og salat med kokt selleri/asparges

Dag 6
Frokost: 1 kopp svart kaffe og en sukkerbit, 1 stk ristet brød
Lunsj: 2 hardkokte egg, 1 stor reven gulrot
Middag: 1 stk kylling, salat med sitron og olje

Dag 7
Frokost: 1 kopp te uten sukker
Lunsj: Intet
Middag: 1 stk grillet lammekotelett, frisk frukt

Dag 8
Frokost: 1 kopp svart kaffe og en sukkerbit
Lunsj: 2 hardkokte egg, spinat kokt i vann, 1 tomat
Middag: 1 stor biff, salat med olje og sitron

Dag 9
Frokost: 1 kopp svart kaffe og en sukkerbit
Lunsj: 8 skiver skinke, 1 beger yoghurt
Middag: 1 stor biff, salat med olje og sitron, 1 frukt

Dag 10
Frokost: 1 kopp svart kaffe og en sukkerbit, 1 stk ristet brød
Lunsj: 2 hardkokte egg, 8 skiver skinke, salat med olje og sitron
Middag: Kokt selleri, 1 tomat, 1 stk frisk frukt

Dag 11
Frokost: 1 kopp svart kaffe og en sukkerbit, 1 stk ristet brød
Lunsj: 1 glass fruktsaft, 1 beger yoghurt
Middag: 1 hardkokt egg, 1 reven gulrot

Dag 12
Frokost: 1 stor reven gulrot med sitron
Lunsj: 1 stort stykke kokt torsk med sitron + en liten klatt med smør
Middag: 1 stor biff og salat med selleri/asparges

Dag 13
Frokost: 1 kopp svart kaffe og en sukkerbit, 1 stk ristet brød
Lunsj: 2 hardkokte egg, 1 stor reven gulrot
Middag: 1 stk kylling, salat med sitron og olje

 • Salat = bare grønne salatblader
 • Der det står kylling kan man spise en halv stor kylling uten skinn.
 • Ristet brød er brød uten smør og pålegg.

iform.no anbefaler IKKE denne dietten, men om noen skulle være «gale» nok til å teste den ut, så send gjerne en mail til oss med dine erfaringer. redaksjonen@iform.no

– – – ERFARINGER FRA LESERNE – – –

 • Hei, jeg har prøvd denne kuren en gang og den virker, likevel var jeg ikke helt fornøyd så jeg prøvde en gang til uten sukkerbitene og melkeproduktene. jeg spiste heller litt mer biff. kuttet selvfølgelig ut brødskivene og brukte bare oliven olje. jeg kuttet også ut de andre usunne matvarene og kuren virker skikkelig bra!! jeg har selvfølgelig ikke drukket saft og brus, bare vann som jeg også drikker til vanlig, og kaffen som jeg skulle drikke om morgenen. hvis enn holder seg til kuren uten å spise behandlet mat og drikke ved siden av virker det. det står bare på viljen! hilsen øyvind.
 • Hei! Ble ferdig i går med dag 13. – og har gått ned 5,5 kilo. Ikke verdens verste diett, men var faktisk ikke særlig sulten, selv om ønsket om «litt snacks» om kveldene var temmelig stort! Gikk lange turer hver dag, men droppet treningssenteret. I og med at jeg tydelig ser forskjellen fra før og etter, gir dette ekstra motivasjon til å holde vekten. Hilsen Randi
 • Jeg prøvde denne for 3 år siden, og gikk ned nesten 8 kg på 10 dager. Jeg la dem ikke på meg igjen, enda jeg spiste normalt etterpå. (jeg var ca 15-20 kg overvektig, str 46) Men den er beinhard, og man får et overraskende dobesøk etter et par dager. Skal prøve den igjen nå 🙂
 • Hei, har gått på denne kuren, tre ganger, ikke vært noe problem å fullføre den, og syntes ikke den var noe hard å gå på egentlig heller. jeg trente under dietten hver gang og syntes det fungerte helt fint så lenge jeg passet på å ha en flaske vann med meg hele tiden.jeg gikk ned fra ti til 13 kg hver gang. så lenge man har selvdisiplin og man faktisk vet at det kun er snakk om 13 dager tror jeg de fleste som ønsker å gå ned i vekt ikke vil ha noe problem med å fullføre den siden resultatene kommer så å si hver dag.
 • Hei! Jeg klarte 5-6 dager av en lignende diett som denne, men jeg hadde ikke blitt advart om at jeg måtte gå ned på kaffeinntaket mitt litt etter litt før jeg begynte med dietten!!   Jeg fikk abstinens etter 5 dager men holdt ut en dag til og hadde skikkelig migreneanfall!! Ble liggende i senga og skjønte ingenting… Jeg gav meg selv det rådet at nå kutter jeg kuren og tar meg en stor kopp kaffe ekstra, og bare etter 5 min var anfallet over! Kuren virker, men hvis du ikke passer deg etterpå, går du dobbelt opp i vekt. Det gjorde jeg… Jeg tror på endring i kostholdet uten kurer, med en og annen lovlig glipp…
 • Jeg leser iform ofte, og liker mye av det dere skriver om. Men da dere la ut artikkelen om stoffskiftedietten ble jeg litt sint og litt trist. Med fare for å høres ut som en gammel tante lot jeg vær å sende mail da den lå som hovedoppslag, men som tidligere bulimiker har jeg bestemt meg for å sende mail allikevel. Jeg vil bare opplyse om at uansett hvor «gal og syk» dere beskriver dietten som, vil en jente/gutt på spisekjøret mene at dette er kjempebra. Jo mer gal en diett er beskrevet, og jo flere ganger man besvimer underveis jo bedre. For tre år siden hadde jeg tenkt at da virker den hvertfall! Jeg reagerer ikke på at dere omtaler dietter, men å legge ut planen for hvordan dietten skal gjennomføres synes jeg var litt drøyt. Spiseforstyrrede mennesker er eksperter på å google etter dietter, ting som virker på forbrenningen osv. Selv er jeg et leksikon på dette området. Så egentlig vil jeg frem til at en så ekstrem diett synes jeg var veldig uansvarlig å legge ut i sin helhet på tross av at dere advarer sterkt mot den. Jo sterkere advarsel, i denne sammenheng, jo bedre diett når man er syk.
 • Tenkte å dele min erfaring med denne dietten. Jeg gjennomførte denne som en liten, lubben 14 åring, og veide da 110 kg. Hadde tilda levd som vanlig ungdom ofte gjør idag med å spise usunn mat hele livet og sittet foran datamaskinen. Men fikk plutselig nok av all mobbinga og tenkte at nå skulle dette endres. Min mor og noen kolleger skulle gjennomføre dette, og jeg snek meg til en kopi og kjørte dietten samtidig med dem. Det startet greit, men var voldsomt sulten, konstant. Etter dag 3 syklet jeg 3 mil på sykkel og da jeg kom frem var det spagetti som ble servert, mens jeg hadde Kokt selleri/asparges, 1 tomat og 1 fisk frukt.Helt forferdelig. (Jeg klarer enda den dag idag ikke lukta av selleri). Til frokost dagen derpå var det 1 kopp svart kaffe og en sukkerbit, 1 stk ristet brød som sto på menyen, etterfulgt av den samme 3 mil sykkelturen tilbake. Etter 1,5 mil fikk jeg helt blackout og datt av sykkelen og besvimte. Men det gikk bra:)Av alle 9 som utførte kuren var jeg den eneste som fullførte.Jeg gikk ned 7 kg på disse 13 dagene, som sikkert var mye vann og muskler, men det kunne jeg ikke så mye om på den tida, så det spilte ingen rolle. så lenge vekta gikk nedover, var det alt som betydde noe.Slik som mange kurer lurer deg til å gjøre, så fortsatte jeg med ekstrem-slankingen.. ikke så ekstremt som denne kuren, men ikke så langt ifra. Startet også på boxing for å få inn mer trening i hverdagen. Det endte med at jeg ikke klarte å se at jeg gikk nedover i vekt, da jeg bare ble en mindre versjon av tykke meg. Jeg mistet jo ikke bare fettet, men også musklene.. Da jeg veide 70 kg så begyndte familie og ta affære. Etter hjelp ifra bekjente med treningserfaringer og kunnskap, så kom jeg på bedre veier. Startet å spise og trene riktigere og startet endelig å se resultater. Gikk sakte opp til 80kg og holdt meg der i mange år.Som det sikker oppfattes, så anbefaler jeg ikke dietten til noen andre, da jeg mener det er helt feil måte å gå ned i vekt. Jeg angrer ikke noe som helst på at jeg utførte dietten, for det fikk meg ihvertfall igang, selv om det var feil måte. Og den gjorde at jeg ble mer og mer interessert i trening og kosthold, som idag er en av mine største interesser. Hilsen Morten:)
 • Hei, Har testet kuren ved to anledninger – etter svangerskap. Vi var en barselgjeng som gikk samtidig og alle gikk ned masse. Første gangen gikk jeg ned 7 kg – andre gangen ble det 6 kg. Man blir helt ko-ko i hodet under kuren av å tenke på all maten man IKKE kan spise, og alt man SKAL spise bare kuren er ferdig.Ellers er der grei mat, og etter 3.dagen er man ikke lenger sulten.  Mye rar mat – fruktcocktail ?? En helt boks yoghurt naturell ?? Noen sier man ike må ta så mye som en tyggis underveis (for da «ødelegges» det som skjer i kroppen) eller bruke krydder på maten – men jeg fant ingenting som understøttet dette, så jeg drakk både pepsi max og brukte krydder og tyggis.Aner ikke hvem som liksom skal ha sammensatt denne dietten, Rikshospitalet er det iallefall definitivt ikke (ikke det danske heller) og den er jo fra en helt annen tidsalder – men siden det er så ekstremt lite kalorier så funker det jo (se dag 7 for eks – grusomt!)  Det ar maten er så merkelig er kanskje med på å gjøre at den funker psykologisk – man holder seg til kuren.
  Har prøvd rarere dietter enn denne – sitronsaftkuren, grapefrukt og biff-kuren 🙂 Men det var før jeg skjønte at det er med trening kroppen skal bygges ;-)Har spist rent (i form av havregryn, proteinpulver, tunfisk, laks, kylling o.l.) i et par år nå, samtidig med trening. Tenkte å teste ut kuren bare for «morro» skyld, vil gjerne se hva det gjør med kroppen og det psykiske! Siden jeg studerer og jobber blir det kanskje vanskelig å trene under 13 dagersperioden, men skal prøve å legge inn noen beintreninger å se om så lite mat vil gi utslag på kiloene som blir løftet!
  Sender mail i slutten av kuren og! 😉
 • Hei. Ville bare si at den kuren ikke er bra. Testet den i 1998. Jeg gikk ned 8 kg på 12 og en halv dag. Avbrøt kuren litt før, da jeg holdt på å svime av flere ganger.I denne perioden var jeg i tillegg sykemeldt, så mitt aktivitetsnivå var svært lavt. Jeg er 182 og veide 92 kg, så jeg var ikke veldig stor, men bare det å gå fra mye mat, til så små mengder fører uansett til et sjokk for kroppen. Fikk veldig fort metthetsfølelse etter endt kur, men når jeg ikke hadde noen konkret plan for fortsettelsen, så gikk jeg ganske raskt opp igjen. Mye av dette tapet var også mest vann. Kroppen klarer ikke å omsette så mye fett på så kort tid.Det er det som skjer med hobbyslankerne. De følger alle typer kurer slavisk, uten å ha noe kompetanse om hva de gjør. Søken etter det å bli slank, er så stor at man vil bare følge en kur, istedenfor å tilegne seg kunnskap om emne. Dette er direkte skadelig for den det gjelder, og eventuelt andre som måtte omgås vedkommende i en jobb/trafikksituasjon, da man blir ekstremt slapp av dette.There is no quick fix for å oppnå varig vekreduksjon. Det handler om kunnskap, kunnskap, kunnskap, og litt vilje til å gjøre de rette tingene over tid.Jeg er imponert over hva folk klarer å true seg til på disse ekstreme diettene. ref diverse pulverkurer som er på markedet idag. Hvorfor presse kroppen, når man kan gjøre det på en behagelig måte.

  Har man kunnskapen om kosthold, vil man kunne spise godt opp mot basalt/dagsbehov og kunne gå ned i vekt å oppnå varig vektreduksjon.

  Spill på lag med kroppen og kroppen vil spille på lag med deg. Oppsøke en fagkyndig person som kan hjelpe deg med å gjøre de rette tingene. Da vil du få kunnskap til å klare deg selv.

Tips fra iform: Sliter du med å dekke proteininntaket ditt? Da kan proteinpulver være et billig, praktisk og enkelt alternativ. Sjekk ut proteinpulver med ulike smaker her.

Stikkord:    

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter