Det sitter i hodet.

Kroppen din handler aldri på egen hånd, men adlyder alltid det sinnet ditt gir ordre om.

Her skal vi se litt nærmere på sinnets rolle i trening og livsstil.

Jada, jeg vet at du sikkert har lest massevis av såkalte motivational quotes på Facebook og andre sosiale media ala «tenke det, ville det, gjøre det» og tenker at akkurat denne artikkelen vil du derfor hoppe glatt over.

Men vent litt, og la meg få en mulighet til å fortelle deg noe som har potensiale til å hjelpe deg til å ta nye steg i treningen. Eller kanskje du ennå ikke har begynt å trene, men er i prosessen der du samler motivasjon og venter på den riktige mandagen der det nye livet skal starte?

Uansett hvilken situasjon du befinner deg i, her kommer mine tanker om sinnets rolle i trening og livsstil.

Aller først;

– visste du at selv lillefingeren din ikke vil bevege seg så mye som en millimeter uten at den får beskjed om det av, ja akkurat, hodet ditt. For det er i hodet alt foregår, og med mindre hodet gir en beskjed til lillefingeren vil den ikke foreta seg noe som helst.

Det vi kaller DEG er kombinasjonen av ditt sinn og din kropp. Sinnet sitter i hodet – i hjernen – og er din evne til å tenke, resonnere og å treffe beslutninger. Kroppen er ikke noe annet enn et «et dumt stykke kjøtt» som uten en egen vilje blindt utfører det sinnet ditt har besluttet.

Diett sprekk

La oss si at du har bestemt deg for å slanke deg, og at du skal spise godteri kun på lørdagen. Hvis du da «plutselig» sitter der med ei skål med is på en onsdag, så skjedde det ikke av seg selv. For i sinnet ditt har du allerede spist denne isen mange ganger, og det å fysisk gjøre det var kun et resultat av hva sinnet ditt hadde bestemt.

Du sprakk ikke uten å kunne hjelpe for det, men det var sinnet ditt som veide for og imot og besluttet det på kroppens vegne.

Det er ikke noe som heter «jeg visste ikke hva jeg gjorde» er min påstand. For alt vi gjør må først innom sinnet der beslutningen fattes og gis deretter videre til kroppen. Det betyr at alle våre handlinger, gode eller dårlige, er våre bevisste valg.

Kvaliteten på treningen bestemmes i sinnet

Trening er en mental sak, og du vil aldri oppnå mer enn du i ditt sinn har besluttet er mulig. Hvis ditt sinn, altså du, har besluttet at du ikke har genene som skal til for å bli best; vet du hva som skjer da? Du blir aldri best! Derfor er det viktig at du aldri gjør sinnet ditt til en motspiller og begrensning.

For hvis du går på gymet dag ut og dag inn og i ditt sinn har bestemt deg for at du nok dessverre aldri vil nå toppen, så vil du når det butter (for det vil det med jevne mellomrom) tolkes som at du har nådd ditt potensiale. Så i stedet for å angripe situasjonen positivt vil du tolke det negativt og i verste fall gi opp.

Dra ut pluggen

Hvis du har en propp i sinnet som hindrer deg i å se ditt faktiske potensiale vil det å spise junk food, legge deg for sent, sprekke på dietten av og til, hoppe over noen treninger, og å ta seg en fest i helgene ikke oppleves så ille. For tross alt; du kan jo allikevel ikke bli best så hvorfor ikke leve litt?

I motsatt fall, om du ikke tillater slike propper å feste seg i sinnet ditt uansett hvor mye de prøver å komme inn, vil det å gjøre alt rett gå mer eller mindre av seg selv. For da har du et bilde i hodet ditt av en vinner, og du trener, spiser og restituerer som en vinner.

Vi er alle kopier av vårt innvendige bilde av oss selv. Det tragiske er at noen har lånt penselen bort til negative mennesker og latt deres negative kommentarer «male» et bilde av en som ikke har talent, har dårlige gener, alt for dårlige armer, en som ikke er verd noe og klarer å fullføre noe som helst. Er dette deg så ta tilbake penselen med en gang, og mal deg et bilde av den vinneren du er. For vi er alle vinnere i eget liv med et potensiale til å oppnå det du drømmer om.

Den endeløse jakten

Med et negativt tankesett vil du veldig ofte være på en endeløs jakt etter det beste treningsprogrammet, og de beste øvelsene satt i den beste rekkefølgen. For når du har såpass dårlige gener så må du i hvert fall ha det beste treningsregimet; det sier jo seg selv? Treningene, spesielt på de muskelgruppene du i ditt sinn har bestemt er genetisk bestemt til å aldri bli gode nok, skjer med liten selvtillit med tilsvarende liten effekt. Selv det beste programmet vil ikke være nok til å utlikne dine elendige gener…..

Mens de andre, de med gode anlegg, de kan jo bare kjøre forbi gymet så vokser de. Men du, du må jobbe og slite for hvert gram. Hadde du bare hatt de genene som de andre har så skulle de virkelig ha sett….. Da hadde du blitt rå da!

Til slutt;

Det er sinnet ditt som bestemmer kvaliteten på treningene, hva du putter i munnen, når du legger deg og når du står opp. Alt styres fra toppetasjen og kroppen er en viljeløs robot som sinnet ditt – ditt egentlige jeg – har full råderett over.

Kroppen din kan ikke bestemme seg for å spise junk på tross av ditt sinn, just sayin.

Hva er målet ditt?

Er det å bli en Champion må du få en Champions tankesett. Husk at du aldri vil oppnå det ditt sinn sier er umulig. Ditt innvendige bilde vil effektivt hindre deg.

Eller kanskje du ønsker å bli kvitt masse kilo, og å trene deg opp til at kroppen vil fungere bedre i hverdagen? Det sitter i sinnet det også, så overbevis deg selv om at det er mulig og det vil skje. Ikke bestill problemer med å si «det blir nok hardt og tøft» for da er det akkurat det det blir.

Ta en overveid beslutning så kabalen «hverdagen» går opp, og ikke verken tenk eller si negative ting om deg selv. For en ting er helt sikkert, du blir aldri bedre enn ditt sinn tror er mulig.

«Jeg skal bli Norgesmester»

Så hvorfor ikke gjøre som jeg da jeg var 16 år, og de på gymet spurte meg om hva som var målet mitt. Husk jeg ble kalt mini for en grunn. Mitt svar var ganske enkelt; «jeg skal bli Norgesmester i tungvekt!»

Ingen trodde det bortsett fra mitt sinn, for inne i hodet hadde jeg et bilde der jeg allerede var Norgesmester i tungvekt selv om jeg bare veide 60 kilo. I bildet mitt stod jeg på scenen og tok imot pokalen, og dette bildet gav meg en helt utrolig motivasjon og selvsikkerhet. 13 år senere ble bildet virkelig, og når det skjedde var det en kopi av det jeg hadde sett sikkert tusenvis av ganger.

Ikke bli din egen fiende

Veien er tøff nok om du ikke velger å bli din egen fiende. Jeg sa til meg selv den gangen; «Ingen tror på meg, verken de på gymet, mine søsken eller venner. Da må i hvert fall jeg tro på meg, ellers tror jo ingen?»

Dette er mine tanker om hvor viktig sinnet og ditt innvendige bilde av deg selv er i trening og diett. (og selvsagt alt annet) Håper dette vil hjelpe noen av dere til å enten endelig komme i gang, eller til å nå ditt mål om å stå på scenen.

Ha en positiv trening der ditt innvendige bilde heier på deg!



Kristiansanderen Thor Ivar Hornnes har vært i bransjen mer eller mindre sammenhengende siden han startet opp ”Thor Ivars gym” i Kirkegata i 1982 – som et av Kristiansands aller første treningssentre. I 1989 ble han norgesmester i tungvektsklassen, og gjentok bragden som veteran i pluss seksti i 2021.

Thor Ivar Hornnes står bak flere treningskjeder som Shapes, Trimeriet og Instinct, og selger utendørsapparater fra blant annet Omnigym og Tufteparken samt inneapparater fra Freemotion. Siste konsept hos seriegründeren er Anatomic Fitness, norskproduserte treningsmaskiner der anatomi og biomekanikk ligger til grunn for design og funksjon.

Kristiansanderen Thor Ivar Hornnes – muskelprofessoren – har vært i bransjen mer eller mindre sammenhengende siden han startet opp ”Thor Ivars gym” i Kirkegata i 1982 – et av Kristiansands aller første treningssentre. I 1989 ble han norgesmester i tungvektsklassen, og gjentok bragden som veteran i pluss seksti i 2021. I 2022 vant han bronse i Mr. Universe, og tok med det steget helt opp i verdenseliten.

Muskelprofessoren står bak flere treningskjeder som Shapes, Trimeriet og Instinct, og selger utendørsapparater fra blant annet Omnigym og Tufteparken samt inneapparater fra Freemotion, Atlantis og Function Line. Siste konsept hos seriegründeren er Anatomic Fitness, norskproduserte treningsmaskiner der anatomi og biomekanikk ligger til grunn for design og funksjon. Her kan du lese alle artiklene skrevet av Muskelprofessoren.
Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter