Det største problemet innen styrketrening

Når det kommer til trening og styrketrening finner man gjerne to grupper når det kommer til hva som ligger til grunn for valg av treningsmetoder.

Noen sverger til forskning, mens andre sverger til erfaring. Hvilken bakgrunn er mest troverdig og hvem skal vi høre på?

Det virker for meg

Setningen i overskriften har du sikkert hørt før, i det minste om du har sett på tv lenge nok til å komme igjennom et par reklamepauser. Det begynte vel med en annen setning som var noe mer bastant og påstålig, men endte altså opp med ?det virker for meg?. Tenker man litt igjennom hva som skjedde rundt dette opplegget så bør det ringe en bjelle også når det kommer til trening og kanskje spesielt styrketrening.

Jeg ønsker ikke å rette dette poenget mot spesielle treningsopplegg eller treningsmetoder (eller gjør jeg det?) da du heller får vurdere dette selv basert på dine egne oppfatninger av sannheter, men når det er sagt er det mange elendige treningsprogram og metoder der ute som tilsynelatende skal virke meget bra for alle, men som egentlig bare virker for meg av ulike årsaker.

Hvem virker det for?

Erfaring er gull verdt og uten dette ville det ikke vært spesielt mye progresjon i treningsvitenskapen da det meste som dukker opp som sannheter innen studier er hva som gjerne ble gjort 10 år tilbake i tid. Dette betyr ikke at studier ikke kan komme med noe nytt og skape grunnlag for bedre treningsformer og metoder, men det betyr at erfaring alltid vil utveie forskning GITT AT det faktisk fungerer i praksis og er gjeldende for en SPESIFIKK gruppe mennesker.

Hva mener jeg med at det man har erfart er gjeldende for en spesifikk gruppe mennesker? Er det ikke slik at treningsprinsipper er universelle og gjeldende for alle, ikke bare for bestemte og avgrensede grupper? Jo, det er for så vidt sant, GITT at man alle har like forutsetninger for fremgang. Dette vet man ikke stemmer og om du per i dag ikke skjønner dette, så vil du det i løpet av de kommende årene innen treningsverden.

Det virker for meg? er en subjektiv bekreftelse som gjerne bekreftes, men kun av andre som er i samme spesifikke gruppe med like forutsetninger.

Om dette bekreftes av kommersielle valg, eller syntetiske valg spiller for så vidt liten rolle så lenge andre spesifikke grupper faktiske er klar over dette og deretter kan avgjøre sin egen skjebne. Dette er dessverre noe som ikke skjer i spesielt stor grad og dermed ender man opp med både produkter og treningsmetoder som ikke bare kun fungerer innen gitte omstendigheter, men som regelrett bare er svada for andre (som vil si rundt 99% av nedslagsfeltet til markedsføringen).

Før du velger treningsmetoder og fremgangsmåter og du benytter andres erfaring som grunnlag er du nødt til å se på gruppen som har fått resultatene du ønsker å oppnå, være ærlig med deg selv og spørre, ?er dette en gruppe jeg kan identifisere meg med??.

Erfaring fra de fleste forteller oss det meste

Om man ønsker bekreftelse på om noe fungerer er man nødt til å se på hva som fungerer for de fleste, ikke bare en liten avgrenset gruppe. Ser man på typiske treningssentre har de aller fleste meget treg fremgang, mens en liten gruppe har relativt god fremgang. Dette forteller oss at det er mye der ute som IKKE fungerer overhodet. Så hva er det de fleste gjør? De følger programmer og metoder som IKKE er effektive overhodet!

Vi kan selvsagt avskrive en del mennesker på grunn av mangel på et godt kosthold kombinert med treningen, men det er fortsatt såpass mange som faktisk spiser bra og som ønsker optimale resultater som ikke får det.

Det er visse prinsipper som alltid fungerer om de følges, noe man ser hver eneste gang, som regel etter først å ha prøvd opplegg innen kategorien som ikke fungerer. Det er også visse prinsipper som aldri, sjeldent eller kun fungerer under spesifikke forhold. Dette gjelder selvsagt ikke treningsopplegg som FST-7 alle gjør tross alt det Mr. Olympia utøvere gjør. Det er loooogisk.

Om erfaring viser at noe fungerer for «alle» er det trygt å anta at man er inne på rett spor i valg av treningsmetoder, mens om noe kun «virker for meg», så bør det ringe en bjelle.

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter