SUPER MARIUSZ – Det utrolige regimet til “Verdens sterkeste mann”

Kjør på «Mariusz-Style»!!

Idretten “Strongman” har de siste 10-20 årene hatt en stadig voksende popularitet i Norge. Kanskje særlig etter at vår egen Svend Karlsen tok seieren i Zambia 2001, har flere fått øynene opp for denne vanvittige sporten.

Og selv om sporten ennå har langt igjen til å kunne kalle seg stor her hjemme, er vel de fleste av oss enige om at det er et fasinerende skue, og se mennesker løfte eller skyve ting som i utgangspunktet ikke skal kunne være menneskelig flyttbart.

Og siden det er spesielt nok å se disse sterke karene i aksjon, tenkte vi det kunne være interessant å se litt bak kulissene. For å forstå hvordan disse råe atletene blir istand til å utføre sine enorme fysiske bravader. Og hva er vel da mer naturlig enn å gå direkte til den aller sterkeste av de sterke? Den eneste som har vunnet «WORLD STRONGEST MAN» fem ganger.

Her er trenings – og kostopplegget (samt kort om bakgrunnen) til femfoldig verdensmester i strongman, selveste Mariusz «SUPER_MARIUSZ» Pudzianowski, fra tiden han var på topp i Strongman. (Siste seier kom i 2008 – begynte etter WSM i 2009 å satse på MMA isteden).

Mariusz Historikk

Mariusz ble født 23.04.1977 og vokste opp i relativt trange kår i den lille byen Biala Rawska i Polen. Helt fra han var bitte liten hadde Mariusz, til tross for situasjonen der han bodde, en fantastisk energi og et uovervinnelig driv og vesen over seg. Heldigvis fikk han lov av foreldrene å være en aktiv og sunn gutt. I fred og ro fikk han utfolde seg og sin fysikk slik som var naturlig. Han var i følge dem som kjente han rask og kvikk, og satt aldri i ro. Fra morgen til kveld spilte han fotball og rugby, eller svømte, løp og bokset. Allerede da han var 12 skaffet han seg sine egne manualer og sin egen benk, og lagde seg sitt eget lille treningsstudio hjemme på rommet sitt i familiens hus. Og allerede da, som ung og leken, da han løftet vekter for første gang, skjønte han hva han ville bli når han ble stor. Det var ingen tvil i hans sinn. Faren hans Wojtek (Albert) Pudzianowski, var selv en god og kjent “løfter” og “strongman”, og hadde blant annet representert Polen i OL i vektløfting.

Faren støttet Mariusz i hans valg om å begynne å trene med vekter, og han visste selvsagt at Mariusz hadde enorme “styrkegener” å bygge videre på, og så nok allerede på et tidlig stadium guttens voldsomme potensial. Han satte derfor opp et treningsprogram for Mariusz. Et program som var designet slik at hver økt tok temmelig nøyaktig en halv time å gjennomføre med høy intensitet, men Mariusz var derimot ivrig og full av energi, og trente i steden flere timer i strekk, og mye mer enn det faren ante. Da godeste Wojtek fant ut av dette satte han straks ned foten. Han var livredd (med god grunn) for at hans sønn skulle brenne seg ut, eller skade seg, – og fortalte sønnen at han ikke måtte trene lenger enn maks 40 minutter av gangen, for å holde overskuddet og gløden oppe. Mariusz derimot var ikke til å stanse. Han protesterte mot det faren sa. Han skulle bli større, og bedre, og større enn det igjen og enda bedre, og aller best av alle. Da var ikke 40 minutter nok syntes han, og å stoppe en okse som har bestemt seg for å stange er ikke enkelt for noen. Ei heller for faren Wojtek, og da Maiusz fylte 16 år presset han småpene 162 kg i benken, og senere da han var 18 var han oppe i 202,5 kg. Så i 1999, da en Strongman- konkurranse ble arrangert i hjembyen hans, debuterte han og tok en finfin andreplass. Dette gav i høyeste grad mersmak for Mariusz som da var 22 år gammel. De to neste konkurransene han deltok i ble han også nummer to, før han tok sin første seier, – og så etter det radet opp med en rekke seire. En rekke lenger enn noen andre har maktet før eller etter han. I 2002 ble han verdens sterkeste mann for første gang og i 2008 vant han titlen for femte gang. Og med det fikk han æren av å ha vært verdens sterkeste mann flere ganger enn noen andre. (Islendingene Jon Pall Sigmarson og Magnus Ver Magnusson – før han, har fire seire hver, og det samme har nåværende mester «The New Beast» Zydrunas Savickas fra Litauen). Etter å ha blitt nummer to i 2009, fant han ut at det var på tide å gå nye veier, og bestemte seg for å satse på MMA isteden.

Mariusz Treningsregime

Som det går frem av skjemaet under er det ikke akkurat få timer Pudzianowski tyner (tynet) kroppen sin gjennom daglig. I følge ham selv trener/trente han fem-seks timer om dagen med høy intensitet, – fem dager i uka. Interessant er det også at han hevder at han aldri har gjort en eneste isolasjonsøvelse. Her er det kun strongmanøvelser og blytunge baseøvelser som gjelder for alle penga. Ingen hokus pokus. Bare funksjonelle «helkroppsøvelser» der dynamikk, teknikk og eksplosivitet er det essensielle, i en harmoni der alle kroppens muskler jobber sammen til utmattelse i alle løft og øvelser han utfører. Slik har han også skaffet seg en perfekt balansert og proporsjonert fysikk. En fysikk som faktisk kunne vært en bodybuilder på høyt nivå. Gjennomtrent til det optimale, massiv og definert ned til det minste muskelfiber. Treningsdosene du ser under, presser (dvs presset; eksemplene er hentet fra 2007/2008) han seg gjennom dag etter dag, uke etter uke, måned etter måned, og år etter år, med en intensitet, fokusert målbevissthet og en anstrengelse som få kan fatte. Han trener (trente) riktignok noe mindre rett før konkurranser, men i det store og det hele er (var) dette treningshverdagen hans (på den tiden). (Av denne karen har absolutt alle noe å lære når det kommer til dedikasjon, målbevissthet og fokus).

Mandag, Onsdag & Fredag

Morgenøkt; 3 timer med Strongmanøvelser; Loglifts, Incline log presses, Steiner, Truck pull/loading, Upright pulls, Yoke race, samt andre alternative øvelser.
Ettermiddagsøkt; “Vanlig” Styrketrening 2-3 timer; Blant annet Skulderpress 8 sett x 5reps, Knebøy 8 x5 reps og Markløft 8 x 5 reps

Tirsdag og Torsdag;

3 timer med strongmanøvelser (se over)
Tillegg; Mariusz svømmer 3-4 økter hver uke, hopper tau hver dag og løper så ofte han føler for det, med og uten en tung sandsekk.

Mariusz Diett

Denne dietten er antakelig, og forhåpentligvis den mest utrolige du noen gang har sett, og du vil kanskje, som oss, nærmest tro at det er en spøk. Men dette er altså hva verdens sterkeste mann propper i seg i løpet av et døgn, og vi kan vel bare trygt slå fast at om du er verdens sterkeste så kan du ikke akkurat følge normale kostholdsanbefalinger for å få i deg nok energi. Denne dietten er vel også en god bekreftelse på hvor hardt mannen trener, med tanke på hans utrolig lave fettprosent og hans uvanlig veldefinerte fysikk.

 • Frokost; 10 egg, 1 kilo bacon + proteinpulver
 • Tidlig lunsj; 3 – 6 Snickers eller annen sjokolade + en ”styrkedrikk” (Les; Protein og Karbohydrat)
 • Sen Lunsj (kl. 13 eller 14); Ønsket mengde Svineknoker med sauerkraut (en slags surkål), ønsket mengde poteter og STOR Proteindrikk
 • 1 time senere; Aminosyrer, vitaminer, andre kosttilskudd (mineraler, kreatin osv) og Sjokolade.
 • Middag; Masse (ønsket mengde) kjøtt (varierer på kjøttypene), sauerkraut, poteter og Sjokolade- is til dessert
 • Midnatt (Ja du leste riktig); Proteinshake, aminosyrer og Sjokolade- is.
 • 03.00 eller 04.00 (om natten); Sjokolade !!! (Ja, han står faktisk opp på natten for å spise sjokolade).
 • Pluss; Hvis (dvs. når) han er mer sulten underveis (noe han faktisk er! Tro det den som kan) fyller han på med både pizza, pasta pommes frites, frukt, forskjellige salater osv. (Det vil i praksis nesten si hva som helst).

I en avsluttende kommentar til dietten sin hadde Mariusz følgende, smått komiske sitat å komme med;
“Thats where it stops. I dont want my bodyfat to get above 5 %”.

I tillegg er det verdt å merke seg at han selv sier at han aldri reduserer på kaloriene. Han er avhengig av dem dersom han skal kunne holde på som han gjør, og han hevder at dersom han merker at han skulle legge på seg noe kroppsfett, akselrerer han heller treningen ytterligere fremfor å kutte i kaloriene.

Avslutningsvis tar vi også med noen av hans rekorder;

 • Benkpress; 277, 5 kg
 • Knebøy; 381,5 kg
 • Frontbøy; 270 kg x 3 reps
 • Skulderpress bak hodet; 247,5 kg
 • Markløft; 416 kg + 315 kg x 10 reps + 360 kg x 4 reps
 • Bicepscurl med stang; 137,5 kg
 • Rykk; 198 kg
 • Støt; 208 kg

Det er bare å bli inspirert folkens!!! Kjør på «Mariusz-Style»!!

Kilder; Joe Weiders Flex Magazine og Wikipedia

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter