Ryggsmerte er vanlig
Rundt åtti prosent av befolkningen opplever ryggsmerte i løpet av livet, og de aller fleste blir helt bra igjen!
Prognosen er god ved akutt ryggsmerte, og symptomene blir markant forbedret i løpet av de første to ukene, og de fleste blir helt bra i løpet av to-tre måneder.
Et lite antall personer utvikler langvarig ryggsmerte.
Prolapser gjør ikke nødvendigvis vondt
Flere studier har funnet prolapser, buktende mellomvirvelskiver og degenerative forandringer i ryggraden hos individer som ikke har symptomer fra rygg eller nakke!
Opptil 87 prosent av studiedeltakerne uten smerte hadde en buktende mellomvirvelskive i en av studiene.
Slike forandringer i ryggraden er helt normalt – like normalt som å få rynker når man blir eldre!
Dette er viktig å vite fordi mange som får vondt i ryggen, med eller uten bein- eller armsmerte oppsøker lege og får henvisning til MR. Det kan godt hende at det blir funnet en prolaps eller en buktende mellomvirvelskive på MR-bildet, men det er vanskelig å si om det er årsaken til hvorfor du har vondt. Prolapsen kan ha vært der før du opplevde ryggsmerten.
Risikoen ved at du blir fortalt at ryggraden er «slitt» og noe er «ødelagt» er at du kan bli ekstra bekymret og begynne å unngå aktivitet, som kan føre til at du opplever enda mer smerte.
Smerten er ikke proporsjonal til graden av skade
Graden av smerte kan variere ut i fra mange faktorer som for eksempel i hvilken situasjon smerten oppstår, din fysiske form, tidligere smerteopplevelser, humør, hvordan du håndterer situasjonen og stressnivå.
Nervesystemet kan bli ekstra følsomt og gjør at du opplever smerte selv om skaden har leget.
Det finnes antakeligvis ikke noen optimal sittestilling
Det er ingen statisk sittestilling som har vist seg å forebygge eller redusere ryggsmerte. Det er helt individuelt hvilke sittestillinger som passer det enkelte individet.
Hvis du har ryggsmerte er det best å finne en sittestilling som gjør at du kan avlaste smertene, og det er lurt å variere posisjonen ofte så du ikke blir sittende i samme stilling hele dagen.
Det er ingen fasit på hvordan du skal trene med ryggsmerte
Mosjon kan redusere smerte og ubehag og bør ikke unngås når du har vondt i ryggen!
Du har mest sannsynlig ikke vondt i ryggen på grunn av «stramme hofteleddsbøyere», «svake indre magemuskler» eller «dårlig aktivering av setemusklene», så du trenger ikke å stretche eller gjøre aktiveringsøvelser hvis du ikke har veldig lyst.
All trening hjelper nemlig, så da er det bare å velge den treningsformen som du kan utføre uten at det provoserer ryggsmerten i for stor grad. Det er også lettere å motivere seg til å trene noe du synes er morsomt.
- Jensen MC et al. Magnetic resonance imaging of the lumbar spine in people without back pain. N Engl J Med.1994 Jul 14;331(2):69-73X.
- Nakashima H1, Yukawa Y, Suda K, Yamagata M, Ueta T, Kato F. Abnormal findings on magnetic resonance images of the cervical spines in 1211 asymptomatic subjects. Spine (Phila Pa 1976). 2015 Mar 15;40(6):392-8.
- Mary O’Keeffe (University of Limerick), Dr Kieran O’Sullivan (University of Limerick), Dr Derek Griffin (Tralee Physiotherapy Clinic)