Hvis du som meg har trent noen år har du garantert hørt spørsmålet i overskriften, eller kanskje stilt det til noen med mer erfaring enn deg? Jeg har i hvert fall hørt det utallige ganger, og også blitt spurt om jeg kan gradere i prosent hvor viktig diett er versus trening.
Mange ganger svarer jeg at det blir som å spørre en racerbilsjåfør om hva som er viktigst av bremser eller ratt, og håper at det er svar godt nok. Det er det selvsagt ikke, men det er jo ikke alltid jeg orker/har tid (jeg trener jo selv) til å gå inn i de mest langvarige debattene.
Men i dag skal jeg bruke noe tid på å skrive ned mine betraktninger rundt forholdet diett versus trening, og håper du finner artikkelen interessant.
Lete på feil plass
Det første jeg vil si er at majoriteten leter på feil plass etter den magiske oppskriften som vil få dem i den formen de strever etter. Denne feil plassen er på arenaen trening og treningsprogram.
Det diskuteres i det vide og brede om hvilke øvelser som er best, hvilken rekkefølge som er den optimale, hvor på muskelen, oppe nede, inne eller ute de ulike øvelsene virker bedre enn andre, set, reps, tungt, lett, mye eller ingen cardio, er det i det hele tatt vits i å trene mage? og bla bla bla……
Kunnskap eller mening?
De som snakker mest om trening er ikke sjeldent de som har minst kunnskap, og det er derfor ofte mer meninger enn kunnskap som serveres som sannheten med stor S.
Trening engasjerer, og jeg må tilstå at jeg nok er en av de mer engasjerte på den fronten. Men så viktig det enn er med trening er det nå en gang slik at for de fleste ligger ikke løsningen der.
Alle klarer å trene godt nok
Alle klarer å gjennomføre et treningsregime godt nok til at de vil nå det målet de har satt seg. (jeg snakker ikke til profesjonelle atleter) Jeg vil gå så langt å si at treningen er lett å gjennomføre. Selv om nyanser og detaljer i treningsprogrammet kan perfeksjoneres, så er det ikke der du finner veien til formen din.
Svaret ligger i hva du spiser.
Det er her du finner formen, og som det heter på gymspråket – magemuskler lages på kjøkkenet.
Hva spiser du?
De aller fleste som trener ønsker en kropp med litt muskler, ikke for mye, men nok til at man ser atletisk og veltrent ut. Jenter vil ha rumpe og lår og ikke for stor overkropp. Guttene er litt motsatt og vil ha større overkropp enn lår.
De aller fleste vil etter en tid oppnå tilstrekkelig muskelmasse, men så var det dietten da. Jeg ser gang på gang jenter og gutter trene henholdsvis rumpe og overkropp for å få den muskelmassen de allerede har. De er allerede i mål og har nok muskler, så om de bare ble kvitt litt mer fett så hadde de sett bra ut.
Men de leter etter svaret i enda et nytt og annerledes treningsregime, nytt program, nye øvelser, ny rekkefølge, den magiske balansen mellom cardio og vekter, og blir bare mer og mer frustrerte. Det hjelper ikke at selverklærte coacher kommer med enda flere dårlig råd, og et treningsprogram som ingen andre enn dem selv kjenner til.
Jeg ser på disse som løpere som har passert målstreken, men som fremdeles løper i en misforstått opplevelse av å ha langt igjen.
Hvis du er en av disse, vil jeg anbefale deg å se på hva du spiser. Jeg påstår at selv utrente vil se forholdsvis trente ut om bare fettprosenten bla lav nok. Jeg snakker ikke om en usunn fettprosent, men heller en normal fettprosent. For de fleste (beklager generaliseringen) har for mye fett på kroppen til at musklene vil synes på en god måte.
Sekstitallet
For en stund siden så jeg en film på NRK, jeg tror det var fra sekstitallet, der en person stod på et lasteplan og filmet de som tilfeldigvis gikk langs veien. Det var det villeste jeg hadde sett. Det var sommer, og de fleste gikk derfor i bar overkropp. Det var helt vanlige og IKKE idrettsfolk, men var det virkelig mulig?
Alle, og jeg mener absolutt alle hadde sixpack og synlige blodårer i armene. En av dem vinket til kamera og du så helt tydelig muskelfibrene i brystet. Hadde dette vært på et gym eller Cross Fit senter de så sånn ut hadde vi alle i dag strømmet til senteret og spurt dem; «Hvordan trener dere?»
Men disse trente ikke!!!! Det var helt vanlige mennesker, bønder, arbeidere og hva de nå var. Årsaken til at de så ut som de gjorde lå i hva der spiste. Forstår du hvor jeg vil hen?
Go old school diet
Sette deg tilbake i tid og prøv å se for deg hva de spiste sekstitallet. Det var ikke usannsynlig at det var havregrøt til frokost, grovt brød med ordentlig smør og pålegg til luch, til middag var det både flesk, kjøtt og fisk pluss masse poteter. Kveldsmat kom det grove brødet fram igjen, og det var både smør, syltetøy med sukker og et glass melk som IKKE var skummet.
Det er her svaret er folkens. Treningen er ikke svaret, selv om den selvsagt kan perfeksjoneres om du ønsker å trene det beste av det beste. Men det klarer alle å få til; det er LETT!
Men hva spiser du til frokost, lunch, middag og kvelds, og HVER DAG? Hvor mange sprekker har du i uken, og hvor mange blir det per år? Det er dette regnestykket du bør ta inn over deg, og det er her du finner veien til synlige og godt definert rumpe, lår og biceps.
Når fettprosenten bli lav nok er alle i superform – det de på sekstitallet kalte normalt
Kristiansanderen Thor Ivar Hornnes – muskelprofessoren – har vært i bransjen mer eller mindre sammenhengende siden han startet opp ”Thor Ivars gym” i Kirkegata i 1982 – som et av Kristiansands aller første treningssentre. I 1989 ble han norgesmester i tungvektsklassen, og gjentok bragden som veteran i pluss seksti i 2021.
Muskelprofessoren står bak flere treningskjeder som Shapes, Trimeriet og Instinct, og selger utendørsapparater fra blant annet Omnigym og Tufteparken samt inneapparater fra Freemotion. Siste konsept hos seriegründeren er Anatomic Fitness, norskproduserte treningsmaskiner der anatomi og biomekanikk ligger til grunn for design og funksjon.