Du er hva du spiser – eller ikke?

NY forskning vil ha det til at man ikke er hva man spiser, men at kroppen reagerer på fortiden!

Hvis to eneggede tvillinger spiser det samme og trener like mye, er det logisk å tro at de vil ha svært lik kroppsvekt og fettprosent.

Slik er det ikke mener legene Carson Show og Kevin Hall, ifølge ScienceDaily.com. De har gjort en studie kalt «The Dynamics of Human Body Weight Change» hvor de har brukt matematiske utregninger for å vise at kroppen kan reagere på mange ulike måter, selv om matinntaket og energiforbruket er det samme. Det er brukt to modeller i studien. Den ene viser at kroppene våre har forskjellige «oppsett» som bestemmer hvordan vi reagerer på for eksempel matinntak. Den andre viser at dette oppsettet kan eksistere på ulike stadier. Studien ønsker å vise at uttrykket «Du er hva du spiser», ikke stemmer.

Likevel skal man ta slik forskning med en klype salt. La oss si at to eneggede tvillinger skal være forskningsobjekter i en slik studie. De veier det samme og ser ganske like ut kroppslig. De gjennomgår 1-3 måneder med samme trening og samme kaloriinntak. Likevel vil de kunne reagere helt forskjellig. Det kan være flere grunner til dette.

Kroppen reagerer på fortiden

Hvis en av disse tvillingene før studien hadde et lavt og ikke tilstrekkelig kaloriinntak, men vært svært aktiv så kan en «vanlig diett» gjøre at denne tvillingen vil legge på seg fordi hun/ han ikke er vant med det nye kaloriinntaket. Selv om kaloriinntaket ikke skulle være høyt, kan kroppen reagere med å lagre mer fett, nettopp fordi det kommer mer mat enn vanlig. Etter lengre tid vil selvfølgelig kroppen få bedre forbrenning og vil da ikke lagre de ekstra kaloriene som ikke var i kostholdet før studien. Hvis ikke treningsnivået er særlig mye høyere enn hva hun/ han er vant til, så vil det heller ikke skje særlig mye forandringer på det området. Hvis den andre tvillingen har spist mer mat enn det hun/ han får under studien og har vært ganske lite aktiv, så vil et plutselig lavere kaloriinntak og mer aktivitet føre til en rask nedgang i vekt.

Det som er poenget er at vi reagerer forskjellig på mat og trening fordi kroppen reagerer på forandringene. Spiser man like mye kalorier som kroppen forbrenner vil kroppen ha høy forbrenning. Hvis man over lang tid spiser halvparten av det kroppen egentlig trenger, vil forbrenningen også bremse opp. Hvis du da plutselig spiser mer vil kroppen lagre i stedet for å forbrenne. Og går du fra å være lite aktiv til å bevege deg mye, så vil kroppen reagere kraftig og forbrenningen setter i gang.

Ikke vær for lenge på diett

Det anbefales aldri å holde et lavt kaloriinntak over lang tid. Da skjer nemlig det at forbrenningen skrus ned. Når du har vært en stund på diett, er det lurt å spise rundt 100 kalorier mer uke til uke. Når du har nådd et høyt kaloriinntak og vekten begynner å stige, kan du stoppe opp og holde deg til dette inntaket. Hvis du enda har noen kg å ta av, kan du begynne å kutte kaloriene igjen litt etter litt. Ca 200 kcal i uken. Da er forbrenningen på topp igjen, uten at du har lagt på deg og kroppen er klar for å miste mer. Hvis du har lav forbrenning så vil ikke kroppen gi fra seg fettet og heller tviholder på det. Hver gang du spiser for mye vil den lagre det med en gang fordi kroppen vet at det er «dårlige tider».

Husk å veie deg på en fast dag i uken før frokost og før du drikker. 1 liter vann veier 1 kg og maten du spiser veier også litt fordi det er mye vann i mat også Salt binder også vann. Du kan altså veie 2 kg mer enn realiteten om du veier deg midt på dagen eller kvelden. Det er lurt å vite dette når du skal trappe opp med kaloriene eller når du trapper ned.

Jeg mener fortsatt at man er hva man spiser. Med et sunt, variert og jevnt kosthold i tillegg til aktivitet, vil du få en sterk, sunn og smidig kropp med en mye bedre evne til å holde deg vekke fra sykdom, overvekt og dårlig humør.

CC Chow, KD Hall – PLoS computational biology

Her kan du lese om hvordan et kosthold for varig vektnedgang kan se ut.

Besøk gjerne våre sponsorer og lær mer om sunn mat her hos Din Helsemat og husk å kjøpe dine tilskudd hos Proteinfabrikken.

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter