Effekten av styrketrening!

Det er velkjent at styrketrening kan føre til hypertrofi (muskeløkning). Dette vil også ofte føre til en nedgang i fettprosent.

Det er velkjent at styrketrening kan føre til hypertrofi (muskeløkning).

Dette vil også ofte føre til en nedgang i fettprosent.

Det er vanskelig å sammenligne studier på dette området fordi metodene varierer så veldig. Forskjellige treningsprogram blir brukt, den fysiske tilstanden til subjektene varierer veldig, osv.

I dette sammendraget har vi samlet 9 studier hvor følgende kriterier var oppnådd;

a) Treningen var hypetrofi-spesifikk og inneholdt 5-20 repetisjoner i flere sett.

b) Dynamisk trening basert på motstand, med en varighet på 7-24 uker, uten å tilføre kroppen farmakologiske substanser eller kosttilskudd (f.eks kreatin).

c) Treningen besto av mellom 2-4 treningsøkter per uke

Studier som inneholdt profesjonelle utøvere (kroppsbyggere) er ekskludert.

Resultatet

Gjennnomsnittsvarigheten på studiene var på 11,9 uker (10,9 for menn, og 12,6 for kvinner). De trente i gjennomsnitt 2,6 ganger per uke (2,7 ganger for menn, og 2,6 ganger for kvinner). I gjennomsnitt tok de ca. 10 repetisjoner per sett og 6,5 øvelser for hver økt.

For menn førte 4 uker med trening til en økning i total kroppsmasse (TKM) på 0,40+-0,33(SD) kg. Fettfri kroppsmasse (FKM) endret seg til 0,56+-0,46kg. Fettprosenten gikk ned med 0,65%

For kvinner ble økningen i TKM 0,11+-0,32kg, mens økningen i FKM ble 0,51+-0,40kg. Fettprosenten sank med 0,61%

Av dette forstår man at økningen i fettfri kroppsmasse var høyere enn total kroppsmasse, noe som betyr at nedgangen i fettprosent ikke bare skyldes en økning i muskelmasse, men også en nedgang i kroppsfett. Med andre ord er det muligheter for både å øke i muskelmasse, samtidig som man reduserer mengden fett på kroppen.

Konklusjon

Tung styrketrening førte til en gjennomsnittelig økning i fettfri kroppsmasse på 0,5kg, og en nedgang i kroppsfett på 0,6% per mnd med trening. ؘkningen i fettfri kroppsmasse og nedgang i fettprosent var omtrent identisk for både kvinner og menn. Dette viser at det er mulig å signifikant øke muskelmassen i både kvinner og menn uten å øke mengden kroppsfett. Siden disse studiene ble gjort uten farmakologiske substanser eller kosttilskudd, kan man bare tenke seg hvordan resultatet hadde blitt om man hadde lagt til proteintilskudd, omega3, kreatin, og kanskje en balansert dose med vitaminer og mineraler.

Artikkelen er lånt fra http://fitnessbloggen.no/

 

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter