Effektiv fettforbrenning før frokost – eller ikke?

Det er mange meninger om trening og fettforbrenning.

Du ser horder av nyttårsforsetter i spinningsalene etter middag uken lang. De fleste er der for å få av seg noe flesk, mens noen er der for å forberede sommerens langtur: Styrkeprøven fra Trondheim til Oslo. Denne siste gruppen har ikke fettforbrenning som mål men styrke og utholdenhet.

Etter en solid middag med passe fordeling av protein og karbohydrater er det karbohydratene fra frokost, lunsj og middag som gir nødvendig brennstoff til en solid styrke- og utholdenhetsbyggende treningsøkt. Flesket forsvinner ikke og jeg har hørt mange kommetarer fra ivrige spinnere om at de ikke merker så mye til effekten av spinningtimene som noen ganger kalles «fettforbrenningstime» fordi pulsen holdes på «forbrenningsnivå» som for mange tilsier ca 120 slag i minuttet.

OM FETTFORBRENNING ER MÅLET…

Så anbefaler jeg at du står tidlig opp om morgenen og gjør løpeturen eller spinningtimen unna FØR frokost. Når du våkner har kroppen gjennom natten brukt opp mesteparten av karbohydratene du fikk i deg dagen og kvelden før.

Når lageret av karbohydrater er tomt eller lite føler du det ganske slapp og det kan være fristende å få i seg litt frokost for å «komme igang». Det er ikke uten grunn at brød, frokostblandinger og havregrøt er anbefalte frokostingredienser. De inneholder mengder av karbohydrater og fyller opp kroppens tomme lagre. (NB Det er forskjell på brød).

Kroppen vet at du har en lang arbeidsdag foran deg og vil derfor spare på de siste reservene av karbohydrater ved å forbrenne fett i stedenfor karbohydrater (sukker) frem til du har fått i deg den nødvendige karbohydratrike frokosten.

SÅ TAR DU JOGGETUREN FØR FROKOST

Dersom du tar joggeturen eller spinningtimen før frokost så er det fettet som forbrennes og ikke lageret av karbohydrater. Vekker du i tillegg kroppen med en kopp kaffe vil koffeinet kvikke deg opp og sette ekstra fart på forbrenningen.

CARDIO PÅ TOM MAGE?

Mange gjør cardioen sin på tom mage i håp om å forbrenne mer kroppsfett.

Tankegangen er som følger: hvis det ikke finnes mat i kroppen, har den ikke annet valg enn å ta energien den bruker under økten fra kropps-fettet. Mens om du spiser først, kan den simpelthen hente energien fra maten du nettopp spiste. Dette var en forenklet tankegang, men det er faktisk riktig at du forbrenner mer kroppsfett under selve økten hvis du tar den på tom mage. Det betyr likevel ikke at det en en så god ide, for du forbrenner mer muskelmasse også, du evner ikke å trene like hardt som om du hadde spist først (og forbrenner derfor færre kalorier under økten), og det at du forbrenner mer fett under selve økten betyr uansett ingenting for totalresultatene dine. Det viktigste er at du totalt i løpet av dagen henter ut mer fett fra fettcellene enn du lagrer, ikke om det foregikk under treningsøkta eller en annen tid på dagen.

Oppsummering: Vårt tips er – hvis du vil spare muskelmasse. Ta en proteinshake før du hiver deg på cardioøkten. 

Sjekk ut vår populære podcast med Andreas Adolfsson på Spotify.

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter