Egg: Den Allsidige Supermaten for Et Næringsrikt Kosthold

DERFOR BØR DU ELSKE EGG

 

Næringsrike egg: En allsidig supermat for helse og velvære La oss se nærmere på hvorfor egg er en favoritt blant kroppsbyggere og hvordan de kan være en viktig del av en ernæringsrik diett for å oppnå fitnessmål.

Proteininnhold og Aminosyreprofil

Protein er avgjørende for muskeloppbygging og reparasjon, og egg er kjent for sitt høye proteininnhold. Et gjennomsnittlig egg inneholder rundt 6 gram protein, med alle de ni essensielle aminosyrene som kroppen vår trenger for å fungere optimalt. Disse aminosyrene bidrar til å opprettholde muskelmasse og fremme muskelvekst etter trening, noe som gjør egg til et ideelt valg for kroppsbyggere som ønsker å øke styrke og muskelmasse.

Sunn Fettprofil

I tillegg til protein inneholder egg sunne fettsyrer, inkludert omega-3-fettsyrer, som er gunstige for hjertehelsen og generell velvære. Disse fettsyrene har antiinflammatoriske egenskaper og kan bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, samtidig som de støtter en sunn hormonell balanse, noe som er viktig for kroppsbyggere som ønsker å opprettholde optimal helse og ytelse.

Vitaminer og Mineraler

Egg er en god kilde til flere viktige vitaminer og mineraler som er avgjørende for god helse og ytelse. Dette inkluderer vitamin A, D, E, B-vitaminer som B12 og folat, samt mineraler som jern, selen og sink. Disse næringsstoffene spiller en rolle i alt fra energimetabolismen til bein- og muskelhelse, og kan bidra til å opprettholde en sunn kroppsbyggerdiett.

Praktisk og Rimelig

En annen fordel med egg er deres praktiske og rimelige natur. De er enkle å tilberede og kan konsumeres på mange forskjellige måter, enten det er hardkokte, stekte, pocherte eller brukt som ingrediens i ulike retter. I tillegg er egg vanligvis rimelige og tilgjengelige, noe som gjør dem til et populært valg for de som ønsker å opprettholde et sunt kosthold på et budsjett.

En Pakket Næringsbombe

Egg er små, men de er pakket med en imponerende mengde næringsstoffer. Her er en oversikt over hva et enkelt egg vanligvis inneholder:

 • Protein: Egg er en av de beste kildene til høykvalitets protein. Et gjennomsnittlig egg inneholder rundt 6 gram protein, som er avgjørende for muskelreparasjon, vekst og generell kroppsfunksjon.
 • Vitaminer og mineraler: Egg er rike på viktige vitaminer og mineraler, inkludert vitamin A, D, E, B-vitaminer som B12 og folat, samt mineraler som jern, selen og sink. Disse næringsstoffene er avgjørende for et sterkt immunforsvar, sunne bein og tenner, og generell velvære.
 • Omega-3-fettsyrer: Visse typer egg, spesielt de som er fra høner som har blitt matet med omega-3-rike dietter, kan være en kilde til sunne omega-3-fettsyrer. Disse fettsyrene har vist seg å være gunstige for hjertehelsen og bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.
 • Lutein og zeaxanthin: Egg er en av de beste kostkildene til lutein og zeaxanthin, to antioksidanter som er avgjørende for øyehelsen. Disse næringsstoffene har blitt knyttet til redusert risiko for aldersrelaterte øyesykdommer som grå stær og makuladegenerasjon.

En Allsidig Matvare

En av de største fordelene med egg er deres allsidighet på kjøkkenet. Fra å bli kokt, stekt, bakt, pochert eller brukt som ingrediens i en rekke retter, er egg en grunnleggende bestanddel i matlagingen over hele verden. De kan være en del av alt fra en enkel frokost til en kompleks gourmetrett.

 • Frokostfavoritt: Egg er en klassisk frokostmat og kan tilberedes på utallige måter. Enten det er som en myk kokt egg, en sprøstekt egg, en omelett, eller en eggsmørbrød, er det et bredt spekter av deilige alternativer å velge mellom.
 • Ingrediens i bakverk: Egg brukes ofte som binde- og løfteagent i bakverk som kaker, muffins og pannekaker. Deres evne til å bidra til tekstur og struktur gjør dem uunnværlige i mange oppskrifter.
 • Proteinrike salater: Skiver av hardkokte egg kan legge til protein og smak til en grønn salat, potetsalat eller en sandwich. De kan også være et velsmakende tillegg til salater og wraps.
 • Sunn snacks: Hardkokte egg er en praktisk og næringsrik snack som er enkel å ta med seg på farten. De kan også skives og serveres med en klype salt og pepper for en sunn og tilfredsstillende matbit.
Næringsrike egg: En allsidig supermat for helse og velvære

Her er 10 gode grunner til å spise mer egg:

 1. Høyverdig protein: Egg er en utmerket kilde til høykvalitetsprotein, som er essensielt for muskeloppbygging, reparasjon og generell vekst og utvikling av kroppen.
 2. Essensielle næringsstoffer: Egg inneholder en rekke viktige næringsstoffer, inkludert vitaminer som vitamin A, D, E, B12 og folat, samt mineraler som jern, selen og sink, som er avgjørende for en rekke kroppslige funksjoner.
 3. Omega-3 fettsyrer: Visse typer egg, spesielt de fra høner som har blitt matet med omega-3-rike dietter, kan være en kilde til sunne omega-3-fettsyrer, som er gunstige for hjertehelsen og kan bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.
 4. Øyehelse: Egg er en av de beste kostkildene til lutein og zeaxanthin, to antioksidanter som er viktige for øyehelsen og kan bidra til å redusere risikoen for aldersrelaterte øyesykdommer som grå stær og makuladegenerasjon.
 5. Metthetsfølelse: Protein og sunne fettstoffer i egg kan bidra til å øke metthetsfølelsen og redusere appetitten, noe som kan være gunstig for de som ønsker å kontrollere vekten eller redusere kaloriinntaket.
 6. Muskelhelse: B-vitaminene i egg, spesielt vitamin B12, er viktige for muskelhelse og kan bidra til å opprettholde muskelfunksjon og redusere risikoen for muskelsvakhet eller tretthet.
 7. Hjertehelse: Til tross for tidligere bekymringer for kolesterolinnholdet, viser nyere forskning at moderat eggforbruk ikke øker risikoen for hjertesykdom. Faktisk kan sunne fettstoffer og næringsstoffer i egg være gunstige for hjertehelsen.
 8. Vektkontroll: På grunn av deres høye proteininnhold og metthetsfremmende egenskaper, kan egg være en nyttig del av et vektkontrollprogram ved å bidra til å redusere kaloriinntaket og fremme følelsen av metthet.
 9. Hjernefunksjon: B-vitaminer som finnes i egg, spesielt folat, vitamin B12 og kolin, er viktige for hjernefunksjonen og kan bidra til å opprettholde kognitiv helse og redusere risikoen for kognitiv tilbakegang.
 10. Praktisk og rimelig: Egg er en billig og allsidig matvare som er enkel å tilberede og kan konsumeres på mange forskjellige måter, noe som gjør dem til et praktisk valg for de fleste kostholdsplaner.

Rå eller kokte egg?

De fleste husker vel scenen fra Rocky fra 1976 der Sylvester Stallone drakk rå egg før treningsøkten på morgenen. Dette førte til at treningsentusiaster verden over blandet rå egg i shaken sin. Er det bra eller dårlig med rå egg?

Salmonellarisiko

En av hovedårsakene til at man blir fortalt at man ikke skal spise rå egg er risikoen for salmonella smitte. Risikone for salmonella er relativt liten noe dette studiet viste som viste at av 69 milliarder egg var 2,3 millioner smittet av salmonella. Egg som kommer fra gode hygieniske forhold har en meget lite risiko for smitte og sjansen er i snitt 1 på 20.000- 30.000. Uansett er det en risiko som man skal ta hensyn til.

Biotinmangel

I eggehviten finnes det avidin som hemmer opptaket av biotin, et B-vitamin. Rå eggehviter inneholder avidin, men dette kan deaktiveres ved å koke egget eller legge de i kokende vann i 30 sekunder. Selv om rå egg innehodler avidin så ser det ut som om at naturen er smart og har kompensert for dette ved å gjøre innholdet av biotin i eggeplommen til et av de høyeste i naturen, så trolig vil dette høye nivået kompensere for den hemmende effekten til avidin.

Antioksidanter og rå egg

Ved koking eller steking reduseres innholdet av antioksidanter med rundt 50% og koking i mikroovn er enda verre og reduserer ytterligere. Egg har et naturlig høyt innhold av vitaminer og mineraler og antioksidanter og noe av dette reduseres ved koking og lignende.

Opptak av protein

Noen mener at nappetaket av protein blir dårligere ved inntak av rå egg, noe som kan tale for å spise kokte egg.

(http://ajpgi.physiology.org/content/ajpgi/277/5/G935.full.pdf)

(http://jn.nutrition.org/content/128/10/1716.full)

Ernæringsprofessor hyller egget

Konklusjon

Om egg kommer fra en hygienisk kilde og virker som et «friskt» egg kan man spise de rå. Om man er tvil bør man la være. Koking og steking reduserer innholdet med antioksidanter og kan være argument for å spise rå egg. Biotinmangelen har kanskje naturen håndtert helt selv ved å ha et naturlig høyt innhold av dette. Rå eggehviter alene kan medføre en bitoinmangel om ikke andre matvarer eller  kosttilskudd kompenserer for dette.

Det er derfor ingen helt konkrete fakta på om rå egg er ja eller nei, men avhenger av både eggets «helse» og kostholdet generelt. Både kokte og rå egg har trolig sine fordeler.

Noen rå egg i ny og ne er nok sannsynligvis helsebringende og det samme er kokte, stekte eller andre egg.

Oppsummering

For kroppsbyggere og fitness-entusiaster representerer egg en viktig kilde til protein, sunne fettsyrer, vitaminer og mineraler som er nødvendige for å støtte muskelvekst, restitusjon og generell helse. Med sin allsidighet, tilgjengelighet og rimelige pris, er egg en praktisk og næringsrik matvare som bør være en del av ethvert balansert kosthold for de som ønsker å oppnå fitnessmål.

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter