EGG: Derfor bør du elske egg

Egg er en av naturens supermatvarer og her er noen veldig gode grunner til å elske egg.

Ikke dropp eggeplommen

Et norsk gjennomsnittlig egg veier 63 gram og inneholder rundt 78 kilokalorier. Mange dropper eggeplommen når de bruker egg i matlagingen, men det er faktisk i plommen du finner mesteparten av næringen! Eggehviten er fettfri og inneholder minimalt med vitaminer sammenlignet med den gule plommen. I tillegg så er det i plommen at man finner de fettløselige vitaminene som for eksempel vitamin D. Med andre ord så får du mer av de gode næringsstoffene hvis du spiser hele egget fremfor å kaste eggeplommen i søpla.

Kolesterolbombe?

I mange år hadde egg et dårlig rykte på seg fordi mange hadde oppfatningen om at egg kan øke nivået av dårlig kolesterol i kroppen. Men selv om egg inneholder kolesterol, så fører ikke dette til økt kolesterolnivå. Kolesterol i maten har lite å si for kolesterolinnholdet i blodet. Kroppen hos vanlige friske mennesker vil selv kunne regulere kolesterolbalansen når man for eksempel spiser mye egg. Når det er sagt så rådes likevel de som har svært høyt kolesterol til å begrense inntaket av egg til maks to egg per uke. Men det er enda viktigere å begrense inntaket av mettet fett når det gjelder det samlede kolesterolnivået i blodet! Derfor er det ingen grunn til å frykte egg på grunn av dets kolesterolnivå.

Her har du 5 gode grunner til å spise mer egg:

1) Næringsrikt

Egget omtales gjerne som «naturens egen vitaminpille» og det med god grunn. Denne matvaren inneholder nemlig alle de livsnødvendige stoffene kroppen trenger, unntatt vitamin C.

2) Anvendelig

Kokt egg, stekt egg, eggerøre og omelett er eksempler på retter der egg spiller hovedrollen, men denne matvaren er også en viktig ingrediens i andre matretter som for eksempel kaker, paier, pannekaker, bakst og desserter. Med andre ord så passer ulike eggeretter perfekt enten du skal spise frokost, lunsj, middag eller ha et smart mellommåltid. I tillegg til å kunne brukes til så mangt, så har egg også god holdbarhet. Egg kan også fryses, med husk at de må knekkes først. Rør sammen eggeplomme og eggehvite, eller skill de to og frys deretter eggeplommen og eggehviten hver for seg.

3) Kjapt og enkelt

Det tar deg 7-10 minutter å koke ett egg, og enda kortere tid tar det å lage speilegg. Har du lyst på noe digg til kvelds så er eggedosis eller eggefluff/proteinfluff perfekt å lage når du ønsker noe som bidrar med god næring samtidig som det er kjapt å lage.

4) Fullverdig protein

Egg er en proteinrik råvare der proteinene er av høy kvalitet. Det vil si at proteinene i egg inneholder alle de essensielle aminosyrene. Essensielle aminosyrer er aminosyrer som kroppen ikke klarer å lage selv, og som derfor må tilføres gjennom kosten.

5) Unike egenskaper

Det er ikke uten grunn at egg brukes som ingrediens i bakst, kaker, sauser og lignende. Egget har nemlig flere unike egenskaper. For eksempel vil eggehvitens egenskaper danne tusenvis av mikroskopiske luftbobler under pisking som gjør at man får bakverk til å heve, mens eggeplommen vil få supper og sauser til å tykne. En annen kjent egenskap ved egget er at det blir brukt som et viktig bindemiddel i ulike oppskrifter, og mange bruker også egg til å pensle gjærbakst for å få en gylden og blank overflate.

Rå eller kokte egg?

De fleste husker vel scenen fra Rocky fra 1976 der Sylvester Stallone drakk rå egg før treningsøkten på morgenen. Dette førte til at treningsentusiaster verden over blandet rå egg i shaken sin. Er det bra eller dårlig med rå egg?

Salmonellarisiko

En av hovedårsakene til at man blir fortalt at man ikke skal spise rå egg er risikoen for salmonella smitte. Risikone for salmonella er relativt liten noe dette studiet viste som viste at av 69 milliarder egg var 2,3 millioner smittet av salmonella. Egg som kommer fra gode hygieniske forhold har en meget lite risiko for smitte og sjansen er i snitt 1 på 20.000- 30.000. Uansett er det en risiko som man skal ta hensyn til.

Biotinmangel

I eggehviten finnes det avidin som hemmer opptaket av biotin, et B-vitamin. Rå eggehviter inneholder avidin, men dette kan deaktiveres ved å koke egget eller legge de i kokende vann i 30 sekunder. Selv om rå egg innehodler avidin så ser det ut som om at naturen er smart og har kompensert for dette ved å gjøre innholdet av biotin i eggeplommen til et av de høyeste i naturen, så trolig vil dette høye nivået kompensere for den hemmende effekten til avidin.

Antioksidanter og rå egg

Ved koking eller steking reduseres innholdet av antioksidanter med rundt 50% og koking i mikroovn er enda verre og reduserer ytterligere. Egg har et naturlig høyt innhold av vitaminer og mineraler og antioksidanter og noe av dette reduseres ved koking og lignende.

Opptak av protein

Noen mener at nappetaket av protein blir dårligere ved inntak av rå egg, noe som kan tale for å spise kokte egg.

(http://ajpgi.physiology.org/content/ajpgi/277/5/G935.full.pdf)

(http://jn.nutrition.org/content/128/10/1716.full)

Konklusjon

Om egg kommer fra en hygienisk kilde og virker som et «friskt» egg kan man spise de rå. Om man er tvil bør man la være. Koking og steking reduserer innholdet med antioksidanter og kan være argument for å spise rå egg. Biotinmangelen har kanskje naturen håndtert helt selv ved å ha et naturlig høyt innhold av dette. Rå eggehviter alene kan medføre en bitoinmangel om ikke andre matvarer eller  kosttilskudd kompenserer for dette.

Det er derfor ingen helt konkrete fakta på om rå egg er ja eller nei, men avhenger av både eggets «helse» og kostholdet generelt. Både kokte og rå egg har trolig sine fordeler.

Noen rå egg i ny og ne er nok sannsynligvis helsebringende og det samme er kokte, stekte eller andre egg.

Her kan du lese om hvordan du kan lage gode og næringsrike eggemuffins.

Stikkord:                

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost

Del:

NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter