Ekspert med slankebombe:
Du må ikke bruke lang tid på vektnedgangen . Ifølge ekspertene er det ikke sånn at sakte vektnedgang nødvendigvis er det beste.
På SiV har forskningsgrupper, jobbet med en studie der de sammenlignet personer med fedme som går raskt ned i vekt og personer som bruker lengre tid.
Hypotesen var at de som gikk raskt ned hadde en større vektreduksjon etter et år enn de som gikk mer gradvis ned, fortalte Hjelmesæth til Nettavisen før resultatene deres var klare.
Har man en BMI på over 30, vil imidlertid vektnedgang kunne være gunstig for å redusere risikoen for flere sykdommer og plager som øker hos mennesker med fedme, og om det går fort eller skjer mer gradvis, er altså ikke av betydning for sannsynligheten for å lykkes.
Anbefaler knekkebrød-kur
Ifølge Hjelmesæth kan du for eksempel fint gå ned 10 kg i løpet av åtte uker, og altså likevel ha like gode sjanser til å holde vekten som du ville hatt hadde du gått ned en halv kilo i uken, og altså brukt 20 uker.
Det kan du for eksempel gjøre ved hjelp av knekkebrødkuren, som Hjelmesæth og Senter for sykelig overvekt, lenge har anbefalt. Det er en diett der du spiser mindre enn 1200 kcal om dagen.
– Syke folk, gravide og barn skal jo ikke gjennomføre dette. Men de som ellers er godt friske, tåler fint en to til tre måneders lavkaloridiett, sier Hjelmesæth.
Undervurderer kaloriinntaket
Faren ved å spise for lite når en skal ned i vekt, er trolig ikke så stor. Det er sannsynligvis flere som spiser for mye, mener Borchsenius.
Jeg har en følelse av at mange ikke helt skjønner at man må en del ned i energiinntak for at vekten skal gå nedover, sier Borchsenius.
Kaloritelling er ikke for alle, og det er heller ikke noe Borchsenius anbefaler. Men mange kunne likevel hatt godt av å sjekke hvor de ligger i løpet av en uke, mener hun.
Jeg tror at en del har en formening om at et «normalt energiinntak» er ganske mye mer mat enn hva de egentlig bør spise for å holde en stabil vekt. Hvis for eksempel en som egentlig trenger 2500 kcal per dag spiser opp mot 3000 kcal per dag, og så vil gå ned i vekt, så vil jo det å kutte ned til 1500 kcal bety en halvering av energiinntaket, påpeker hun.
Planlegg for varig nedgang
Det er viktig å vite at vektnedgang bare er én del av jobben. Det å holde vekta etterpå beskrives av mange som enda vanskeligere.
Hvis du ønsker å gå ned 10 kg, så kan du gå ned 10 kg i løpet av åtte uker. Men så må du legge en plan så du ikke går rett opp igjen. Du må redusere inntaket tilsvarende vektreduksjonen, pluss litt til, sier Hjelmesæth.
Grunnen til at du må redusere matinntaket pluss litt til, er sparebluss-effekten. Når du har gått ned i vekt, ønsker kroppen din å holde på kaloriene, og forbrenningen settes hos mange litt ned på grunn av det – i tillegg til at du altså veier mindre og derfor trenger mindre energi.
Hjelmesæth påpeker at sparebluss-effekten varierer, og mens noen ikke opplever effekten i det hele tatt, kan andre oppleve at kroppen forbrenner hele 600 kcal mindre enn forventet på grunn av vekttapet.
Forberedelser er viktig
Ifølge Hjelmesæth vil det for mange være nok å redusere kaloriinntaket med 200 kcal mer enn beregnet for den nye lavere kroppsvekten, når vekten skal stabiliseres, og det er ingenting som tyder på at sparebluss-effekten blir noe større fordi du har gått fortere ned i vekt.
Han har tidligere delt flere råd for hvordan en kan oppnå varig vektnedgang, og det viktigste er å forberede seg på tiden etter vektnedgangen før du setter i gang:
Først og fremst gjelder det å lære alt dette, sette seg inn i hva som skjer når du går ned i vekt og ha en plan for hva du skal gjøre etterpå, har han påpekt.
Hva den planen innebærer vil variere. Er du glad i fysisk aktivitet så er det der du starter.
Den fysiske aktiviteten kan både gjøre at du forbrenner mer, får bedre regulert appetitt, at du sover bedre, og at det blir enklere for deg å følge nye vaner, ifølge Hjelmesæth. Er ikke mye trening og fysisk aktivitet noe for deg, så er det heller maten du skal fokusere på. Da bør du legge en plan for hva du skal spise, hvor mye du skal spise, og hvordan du kan ha et godt liv. Du skal ha et godt liv etterpå også.
5 råd for varig vektnedgang:
- Kunnskap: Lær litt om hvordan kroppen fungerer etter vektnedgang
- Forbered deg: legg en livsstilsplan for etter at du har gått ned i vekt. Det er viktig at den passer for deg, og gjør det mulig for deg å leve med.
- Lag deg strategier: Hva skal du gjøre om det blir vanskelig å følge den planen du har?
- Fysisk aktivitet gir høyere forbrenning, og styrketrening kan også øke hvileforbrenningen. Trening kan i tillegg bedre søvnen, som igjen kan virke positivt på vekta.
- Husk at fiberrike matvarer og proteiner gir god metthetsfølelse. Frukt og grønt tar opp mye plass i magesekken på få kalorier.