BODYBUILDING: Ole Kristian Våga er klar for EM

Nå til helgen er det EM i Bodybuilding og Fitness (13-18 mai) i Spania. Vi har tatt en prat med Ole Kristian Våga som skal representere Norge i Bodybuilding.

OleKristian.Vaaga2

Alder: 29
Høyde: 175
Vekt. On/Off: 105/113
Bosted: Sandnes
Yrke: Petroleumsingeniør
Klubb: Nordic Power
Sponsor: Nordic Power (ønsker flere)
Foto: Erik Holsvik

Meritter: (Blitt en lang liste nå, men noen skiller seg ut)

  • Stavanger Open 2009 – 2 Plass – CBB
  • Oslo Grand Prix 2011 – 3 plass – 90
  • Norway Open 2012 – 3 plass -100
  • Stavanger Open 2013 – 3 plass -100
  • Norway Open 2014 – 1 plass -100
  • NM 2014 – 2 plass -100
  • Oslo Grand Prix 2015 – 2 plass +100

OleKristian.Vaaga6

Fortell oss litt om deg selv – hvem er Ole Kristian utenfor gymmet?

Utenenfor gymmet er mine viktigste oppgaver det å være far til min datter, ektemann for min kone, støttespiller for mine venner og familie, samt arbeidstaker for min arbeidsgiver. Majoriteten av en dag omhandler så mye annet enn akkurat trening, og det er nettopp av den grunn essensiellt å utlede mer om ”alt det andre” for å definere meg som person både på og utenform gymmet. Gjennom erfaringer på ulike arenaer henter en inspirasjon, idéer, tanker og filosofier som igjen gjenspeiles i hva en gjør, hvordan en gjør det og hvorfor en gjør som en gjør. Spør hvilken som helst far hva han er villig til å gjøre for sitt eget barn, eller hvilken som helst toppidrettsutøver hvor mange ganger han har bitt tenna sammen og pint seg gjennom en ekstrem treningsøkt nettopp for å komme et steg nærme sin drøm om å bli best? Deres svar vil være veldig annerledes enn en som ikke har gått gjennom de samme erfaringene. Jeg mener at alle situasjoner jeg har gjennomgått er med på å definere meg som den personen jeg er den dag i dag, og at mine valg og aksjoner i gitte situasjoner er en konsekvens av nettopp dette. Det er med andre ord den samme målbevisste, sterke, behjelpelige og kunnskapsrike personen du ser på gymmet du også ser utenfor. Jeg har også alltid hatt klare mål på hva jeg vil oppnå innenfor de ulike arenaer, hvor en plan har blitt utarbeidet for hvordan oppnå disse målene, for så å evaluere underveis hva som må forandres for å ivareta den kursen en har staket ut i forkant.

Hvor lenge har du trent med vekter?

Jeg startet med styrketrening som et supplement til kickboxing for ca 13 år siden. Det skal dog sies at det var ikke før våren 2008 med tanken om å delta i classic bodybuilding høsten 2008 at jeg la opp styrketreningen med det formålet om kun å oppnå økt muskelmasse.

OleKristian.Vaaga4

Utifra hva jeg kan huske så debuterte du i Classic i 2008 og i årets oslo GP tok du skrittet opp i tungvekten – fortell litt om din utvikling under disse årene for jeg regner med at det har vært mye prøving og feiling?

Helt korrekt. I 2008 stillte jeg i classic bodybuilding hvor min da maks tillatte vekt var 81kg og jeg veide da inn på 74,8kg. Veien derfra til +100kg har jo da tatt noen år, og en kan trygt si det har vært mye prøving og feiling for å finne nettopp den oppskriften som er individuelt tilpasset akkurat meg for maksimal fremgang. Fokuset har også forandret seg underveis, det samme har filosofien, men en ser at jo mer kunnskap en sitter på jo enklere er det å utvikle seg. For å si det slik er lettere å legge på seg 1kg muskelmasse nå enn det var i 2010, nettopp av den enkle grunn at en kjenner sin kropp, samtidig har en opparbeidet seg mye kunnskap om hva som fungerer best. Det er akkurat innenfor dette området mange ikke er flinke nok til å lytte til sin egen kropp hvor en så havner i en ond sirkel og utviklingen uteblir. Det er derfor viktig å ta en ukentlig gjennomgang om hva en gjør nå, hvordan fungerer det, og hva må en gjøre for å komme dit en vil.

Om man ser på fysikken du presenterte både ifjor høst og i år så ser det ut som at du endelig har finnet ut hvordan komme inn i skikkelig bra form samtidlig som fyldigheten er der?

Det som viste seg å passe meg bedre var rett å slett å gå ned på protein og fettinttaket, samtidig beholde karbohydratene til ca 50% av energifordelingen helt inn. Jeg har tidligere vært så opptatt av å kutte kcal o.l. annenhver uke at jeg ble blind på meg selv. Mot Oslo Grand Prix holdt jeg 4300kcal helt inn, mens jeg tidligere har pint meg ned i 2800kcal. Men en lærer av sine feil, og jeg har lært hvordan beholde massen, samt komme i god form.

OleKristian.Vaaga5

Legger du selv opp trening og kosthold både offseason og før konkurranse?

Alt er satt opp av meg selv, men selvfølgelig utveksler jeg erfaringer med de rundt meg da jeg mener en aldri blir utlært. Det er den som er åpen for forandring og som har den evnen til å utarbeide en filosofi tilrettelagt seg selv som vil utvikle seg mest både mentalt og fysisk innenfor denne idretten. Alle er forskjellig, men ingen kjenner min kropp bedre enn meg selv da jeg tross alt har hatt den i 29 år så jeg føler det er best jeg har kontrollen selv.

Hvordan ser ditt treningsopplegg ut?

Filosofien bak mitt treningsregime er i utgangspunktet veldig enkelt og kan summeres opp med 3 ord: progresjon, variasjon og kontinuitet. Bak disse ordene ligger det selvfølgelig mange ideer og tanker for hvordan utvikle seg mest mulig på kortest mulig tid, men det er nettopp disse 3 enkle grunnprinsippene som vil hjelpe en å nå sitt mål dersom en bruker litt tid hver uke utenom selve treningen på å følge opp en plan..

Kroppen vår er ekstremt tilpassningsdyktig og vil alltid streve etter å oppnå en form for homeostase, og det er nettopp av denne enkle grunn en ytre forandring/påkjenning vil resultere i at kroppen må tilpasse seg. Denne forandringen omtaler jeg ofte som progresjon, enten i form av økt volum/mengde (antall kg totalt løftet per økt), økt frekvens, økt intensitet, økt time under tension, økt motstand/belastning og/eller økt nerveimpulser til trent musklatur (body&mind). En har med andre ord mange variabler en kan forandre på, og av denne grunn blir ikke regimet mitt et program en kan følge slavisk, men heller mer en filosifi som vil fungere som en retningsveileder for hva og hvordan det skal trenes akkurat den kommende uken.

Som en ser kan progresjon implementeres i ett treningsregime på flere måter innenfor kroppsbygging der ønsket er økt muskelvolum, og jeg ser det er her de fleste ikke gjør en god nok jobb. Noe så enkelt som å sette av 30 min hver søndag for å se hva en må gjøre den kommende uken for å komme et steg nermere sitt mål er veldig ofte fraværende. Her bruker en 6-8 timer på trening i uken, men å sette seg ned 30 min for å evaluere sitt mål, lage en plan for å oppnå mål, samt iverksette plan er ikke alltid så gjennomtenkt.

En typisk treningsuke for meg kan f.eks. være 2 dager med økning av totalt antall kg løftet, 2 dager med økt vektbelastning, og 2 dager med økt tidsbelastning siden sist gang jeg hadde samme øvelse/musklatur. Variasjonen mellom ukene er ca 3 delt, samtidig forandres øvelsene ca hver 5-6 gang den har blitt utført med samme faktor (belastning eller volum o.l.).

OleKristian.Vaaga10

Gi et eksempel på hvordan kostholdet kan se ut en dag under diett?

Akkurat nå mellom OGP og EM:

08:30: 100g havregryn, 12 eggehviter
11:00: 75g ris, 225g kylling, 8g peanuttsmør og 250g brokkoli
13:30: 75g ris, 225g kylling, 8g peanuttsmør og 250g brokkoli
16:00: 75g ris, 225g biff, 8g peanuttsmør og 250g brokkoli
18:00: 100g havregryn, 12 eggehviter
20:00: 75g ris, 225g kylling, 8g peanuttsmør og 250g brokkoli
22:30: 225g biff, 8g peanuttsmør og 250g brokkoli

Og offseason?

08:30: 150g havregryn, 60g Mammut
11:00: 75g ris, 225g kylling, 8g peanuttsmør og 250g brokkoli
13:30: 150g havregryn, 60g Mammut
16:00: 75g ris, 225g biff, 8g peanuttsmør og 250g brokkoli
18:00: 150g carbofuel, 60g mammut
20:00: Sunn middag med kona
22:30: Omelett og noen brødskiver

Nå skal du representere Norge i EM, blir det tungvekten eller greier du å dra deg ned i -100?

Ettersom innveiing er onsdag morgen og konkurranse fredag kveld skal jeg klare å tømme meg helt, samt manipulere veskeinnholdet i kroppen litt så jeg veier 99,9kg i noen timer før jeg kan dra meg opp til 103-105kg fylt og tørr på fredagen. Jeg vil heller være en stor -100 bygger en liten +100 bygger dette året. Til neste år derimot tviler jeg på jeg kommer meg ned.

OleKristian.Vaaga8

Beste minne fra en konkurranse så langt?

Når jeg lå backstage på Norway Open i 2014 og jeg fikk et bilde av min datter som på det tidspunktet var på sykehuset der det stod ”lykke til pappa!”.

Langsiktige planer?

Det ultimate målet er å være en komplett +100 bygger på et internasjonalt nivå (amatør). Jeg anslår at fortsetter progresjonen slik den har vært siste tiden bør jeg være der på en 2 års tid.

Din største støttespiller? Hvem og hvorfor?

Min kone som jeg nå har vært gift med i 5 år og sammen med i 8 år. Hun har gitt meg den største gaven jeg noensinne kunne ønsket meg: min datter, samtidig skal hun gi meg en ny gave i oktober. Hun er også den personen som alltid har latt meg gjøre som jeg vil, og hun tviler aldri et sekund på mine avgjøresler.

OleKristian.Vaaga9

OleKristian.Vaaga3

OleKristian.Vaaga11

OleKristian.Vaaga12

 

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter