«En bit kan da ikke skade?»

Eller…?

Jo mer forskning som blir gjort på hva som skjer med hjernen vår når vi spiser «godmat» (tenk mat med mye fett + sukker og gjerne mye salt), jo bedre dokumentert er det at det faktisk skjer fysiske og kjemiske forandringer i hjernen når vi spiser slik mat. De forandringene fører blant annet til at sunn mat ikke smaker like godt lenger (!), og til at godmaten smaker enda bedre og frister enda mer.

Effekten av dette henger i lenge, for eksempel vil èn cheeseburger kunne gi deg cravings i så lenge som tre dager etterpå

Når man først har kommet inn i en ond sirkel der man spiser noe junk/godmat hver dag, blir det veldig vanskelig å bryte ut av. Den maten du vet du burde spist i stedet frister ikke og smaker ikke noe godt for deg, og samtidig nærmest «skriker» kroppen og hodet etter noe godt. Og for hver gang du gir etter og spiser noe godt, så blir effekten av dette bare enda større.

Skal du overvinne dette MÅ du tvinge deg gjennom de dagene eller ukene det tar å begynne å normalisere smaksløkene og hjernen til sunnere mat. I den perioden er det viktig at du spiser deg mett på den sunne maten, slik at du ikke må slite med både cravings og sult samtidig – da er sjansen altfor stor for at du gir etter og spiser noe du ikke burde.

Om du allerede er på diett bør du også ha det jeg nettopp skrev om i mente. Den «ene biten» kan nemlig skade masse da også. Ikke ved at den tar deg ut av kaloriunderskudd eller at du legger på deg så mye av «èn bit», men fordi den vekker til live igjen lysten etter mere av det samme.

Skrevet av Gunnar Strand Jacobsen, fagsjef og coach i StrongBody , Norges største online coaching / online PT-selskap
Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter