En proteinrik frokost er en anabol frokost!

Studien ble utført av endokrinologister i Tyskland

Om du spiser rene proteinkilder til frokost vil kroppen din produsere mer av anabolske hormoner som veksthormon og insulin enn om du spiser frokost som inneholder protein, karbohydrat og fett.

Proteinmåltidet vil også senke dine kortisolnivåer!

Studien ble utført av endokrinologister i Tyskland og gikk ut på å gi menn mellom 18 og 40 år en miks av 24 gram aminosyrer oppløst i vann klokken 8 om morgenen. Miksen inneholdt de velkjente aminosyrene, samt noen mineraler, vitaminer og sporstoffer. Testpersonene i kontrollgruppen spiste ingenting [fasting control group] eller fikk skummet melk som inneholdt samme energimengde som blandingen med aminosyrer [iso control group]. Energien her kom hovedsakelig fra karbohydrat og ikke protein.

Måltidet med kun protein (aminosyrer) førte til en forhøyning av vesthormon som holdt seg oppe i en og en halv time hos de fleste testpersonene.

Måltidet med aminosyrer førte også til reduserte kortisolnivåer. Ved slutten av eksperimentet hadde kortisolnivåene blitt halvvert, mens kortisolnivåene til testpersonene som inntok skummet melk kun hadde blitt redusert med om lag 10 prosent.

For utøvere er det vanlig å innta måltider med en relativ stor mengde protein regelmessig og fokusere inntaket av karbohydrat hovedsakelig rett før og etter trening. Et argument mot denne strategien er at insulinnivåene kun øker etter du har spist karbohydrater ? og insulin er et sterkt anabolsk hormon (eller anti-katabolsk om du vil).

Den tyske studien derimot, viste at når det kommer til måltider som inneholder aminosyrer så holder ikke denne teorien vann. Aminosyrer fører til at insulinnivåene øker MER enn hva testgruppen som hovedsakelig fikk energi fra karbohydrat gjorde.

Så, er en diett basert på mye protein å anbefale? Vel, det får bli opp til deg å avgjøre. Det er hvertfall mange punkter som går i den retningen og her har vi sett på et par av dem.

J Endocrinol. 2003 Nov;179(2):237-44.

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter